Chystáte sa variť kukuricu a neviete, ako dlho? Máme pre vás jednoduchý návod a tipy, ako ju pripraviť dokonale! Navyše vám prezradíme najlepšie recepty na klasickú, bylinkovú, mexickú či cesnakovú kukuricu.
Kukurica je obľúbenou letnou pochúťkou, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Jedným z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov je varenie. V tomto článku vám ukážeme, ako dlho variť kukuricu, a ponúkneme niekoľko chutných receptov a tipov na jej prípravu.
Ako dlho variť kukuricu?
Varenie kukurice je jednoduché a rýchle. Tu je základný postup:
- Príprava kukurice: Odstráňte zelené šupky a hodvábne vlákna z klasov kukurice.
- Varenie: Priveďte veľký hrniec vody do varu. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút, kým sa zrná nestanú jasne žltými a jemnými. Ak chcete kukuricu ešte jemnejšiu, môžete ju variť 6-8 minút.
- Servírovanie: Kukuricu vyberte z vody pomocou klieští a podávajte s maslom, soľou a čiernym korením.
Recepty na prípravu kukurice
1. Klasická varená kukurica
Ingrediencie:
- 4 klasy čerstvej kukurice
- Maslo na servírovanie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút, kým sa zrná nestanú jasne žltými a jemnými.
- Kukuricu vyberte z vody pomocou klieští a podávajte s maslom, soľou a čiernym korením.
2. Kukurica s bylinkovým maslom
Ingrediencie:
- 4 klasy čerstvej kukurice
- 1/2 šálky masla
- 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, tymián, rozmarín)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
- Medzitým roztopte maslo a pridajte nasekané bylinky.
- Kukuricu vyberte z vody, potrite bylinkovým maslom a dochuťte soľou a čiernym korením.
3. Mexická kukurica (Elotes)
Ingrediencie:
- 4 klasy čerstvej kukurice
- 1/2 šálky majonézy
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- 1 lyžička čili prášku
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
- Kukuricu vyberte z vody a nechajte mierne vychladnúť.
- Potrite kukuricu majonézou, posypte parmezánom a čili práškom.
- Pokvapkajte limetkovou šťavou a dochuťte soľou.
4. Kukurica s cesnakovým maslom
Ingrediencie:
- 4 klasy čerstvej kukurice
- 1/2 šálky masla
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
- Medzitým roztopte maslo a pridajte nasekaný cesnak. Nechajte variť na miernom ohni, kým cesnak nezmäkne.
- Kukuricu vyberte z vody, potrite cesnakovým maslom a dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Kukurica s parmezánom a bazalkou
Ingrediencie:
- 4 klasy čerstvej kukurice
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
- 1/4 šálky olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
- Kukuricu vyberte z vody a nechajte mierne vychladnúť.
- Potrite kukuricu olivovým olejom, posypte parmezánom a nasekanou bazalkou.
- Dochuťte soľou a čiernym korením.
Tipy na prípravu kukurice
- Čerstvosť je kľúčová: Čím čerstvejšia je kukurica, tým lepšia bude jej chuť. Snažte sa kúpiť kukuricu čo najčerstvejšiu.
- Neprevarte ju: Kukuricu varte len do tej miery, kým sa zrná nestanú jemnými a jasne žltými. Prevarená kukurica môže byť tvrdá a stratiť svoju sladkosť.
- Dochutenie vody: Pridajte do vody soľ a trochu cukru, aby ste zvýraznili prirodzenú sladkosť kukurice.
Varenie kukurice je jednoduché a rýchle, a výsledkom je chutná a zdravá príloha, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a objavte nové spôsoby, ako si vychutnať túto letnú pochúťku. Nezabudnite, že čerstvosť a správne varenie sú kľúčom k dokonalej kukurici na klasu.
Tipy:
- Vyberajte si kukuricu s jasne zelenými šupkami a svetlými zrnami.
- Ak je kukurica staršia, pridajte do vody pri varení lyžičku cukru a štipku sódy bikarbóny.
- Kukuricu môžete variť aj v mikrovlnke alebo na pare.
- Experimentujte s rôznymi bylinkami, koreninami a dochucovadlami.
Video recept:
Varenie kukurice je jednoduché a rýchle. S našimi tipmi a receptami si ju pripravíte vždy dokonale a potešíte celú rodinu. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Prírodné bravčové rezne s kukuricou podľa babky Stanky: Najlepší nedeľný obed!
Ryža so zeleninou na panvičke: Jednoduchá a chutná večera!
Čo upiecť zo zhnednutých banánov? 10 chutných receptov
Obrázok od Abdulhakeem Samae z Pixabay