Ako dlho variť kukuricu? Recepty a tipy

varenie kukurice
varenie kukurice

Obsah receptu

Chystáte sa variť kukuricu a neviete, ako dlho? Máme pre vás jednoduchý návod a tipy, ako ju pripraviť dokonale! Navyše vám prezradíme najlepšie recepty na klasickú, bylinkovú, mexickú či cesnakovú kukuricu.

Kukurica je obľúbenou letnou pochúťkou, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Jedným z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov je varenie. V tomto článku vám ukážeme, ako dlho variť kukuricu, a ponúkneme niekoľko chutných receptov a tipov na jej prípravu.

Ako dlho variť kukuricu?

Varenie kukurice je jednoduché a rýchle. Tu je základný postup:

  1. Príprava kukurice: Odstráňte zelené šupky a hodvábne vlákna z klasov kukurice.
  2. Varenie: Priveďte veľký hrniec vody do varu. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút, kým sa zrná nestanú jasne žltými a jemnými. Ak chcete kukuricu ešte jemnejšiu, môžete ju variť 6-8 minút.
  3. Servírovanie: Kukuricu vyberte z vody pomocou klieští a podávajte s maslom, soľou a čiernym korením.

Recepty na prípravu kukurice

1. Klasická varená kukurica

Ingrediencie:

  • 4 klasy čerstvej kukurice
  • Maslo na servírovanie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  2. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút, kým sa zrná nestanú jasne žltými a jemnými.
  3. Kukuricu vyberte z vody pomocou klieští a podávajte s maslom, soľou a čiernym korením.

2. Kukurica s bylinkovým maslom

Ingrediencie:

  • 4 klasy čerstvej kukurice
  • 1/2 šálky masla
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, tymián, rozmarín)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  2. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
  3. Medzitým roztopte maslo a pridajte nasekané bylinky.
  4. Kukuricu vyberte z vody, potrite bylinkovým maslom a dochuťte soľou a čiernym korením.

3. Mexická kukurica (Elotes)

Ingrediencie:

  • 4 klasy čerstvej kukurice
  • 1/2 šálky majonézy
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžička čili prášku
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  2. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
  3. Kukuricu vyberte z vody a nechajte mierne vychladnúť.
  4. Potrite kukuricu majonézou, posypte parmezánom a čili práškom.
  5. Pokvapkajte limetkovou šťavou a dochuťte soľou.

4. Kukurica s cesnakovým maslom

Ingrediencie:

  • 4 klasy čerstvej kukurice
  • 1/2 šálky masla
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  2. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
  3. Medzitým roztopte maslo a pridajte nasekaný cesnak. Nechajte variť na miernom ohni, kým cesnak nezmäkne.
  4. Kukuricu vyberte z vody, potrite cesnakovým maslom a dochuťte soľou a čiernym korením.

5. Kukurica s parmezánom a bazalkou

Ingrediencie:

  • 4 klasy čerstvej kukurice
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  2. Pridajte kukuricu a varte 3-5 minút.
  3. Kukuricu vyberte z vody a nechajte mierne vychladnúť.
  4. Potrite kukuricu olivovým olejom, posypte parmezánom a nasekanou bazalkou.
  5. Dochuťte soľou a čiernym korením.

Tipy na prípravu kukurice

  • Čerstvosť je kľúčová: Čím čerstvejšia je kukurica, tým lepšia bude jej chuť. Snažte sa kúpiť kukuricu čo najčerstvejšiu.
  • Neprevarte ju: Kukuricu varte len do tej miery, kým sa zrná nestanú jemnými a jasne žltými. Prevarená kukurica môže byť tvrdá a stratiť svoju sladkosť.
  • Dochutenie vody: Pridajte do vody soľ a trochu cukru, aby ste zvýraznili prirodzenú sladkosť kukurice.

Varenie kukurice je jednoduché a rýchle, a výsledkom je chutná a zdravá príloha, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a objavte nové spôsoby, ako si vychutnať túto letnú pochúťku. Nezabudnite, že čerstvosť a správne varenie sú kľúčom k dokonalej kukurici na klasu.

Tipy:

  • Vyberajte si kukuricu s jasne zelenými šupkami a svetlými zrnami.
  • Ak je kukurica staršia, pridajte do vody pri varení lyžičku cukru a štipku sódy bikarbóny.
  • Kukuricu môžete variť aj v mikrovlnke alebo na pare.
  • Experimentujte s rôznymi bylinkami, koreninami a dochucovadlami.

Video recept:

Varenie kukurice je jednoduché a rýchle. S našimi tipmi a receptami si ju pripravíte vždy dokonale a potešíte celú rodinu. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute. Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace články:

Prírodné bravčové rezne s kukuricou podľa babky Stanky: Najlepší nedeľný obed!

Ryža so zeleninou na panvičke: Jednoduchá a chutná večera!

Čo upiecť zo zhnednutých banánov? 10 chutných receptov


Obrázok od Abdulhakeem Samae z Pixabay

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty