Search

Ak máte doma konzervu fazule a vajíčka, táto rýchla a lacná večera je vaša záchrana

fazuľový šalát s vajcom
fazuľový šalát s vajcom

Obsah receptu

Publikované: 13. septembra 2025, 15:37

Toto je presne ten šalát, ktorý si robím, keď mám pocit, že mám úplne prázdnu chladničku, ale veľký hlad. Tento rýchly fazuľový šalát je stelesnením „budget-friendly“ varenia. Využijete pri ňom len pár základných surovín a výsledok je prekvapivo sýty, chutný a plný bielkovín.

Celý recept stojí na jednom geniálnom triku: sparení cibule. Vďaka nemu stratí cibuľa svoju agresívnu, ostrú chuť, ale zostane príjemne chrumkavá. Je to geniálny spôsob, ako mať skvelú večeru na stole doslova za pár minút.

Ako sa robí rýchly fazuľový šalát?

Veľmi jednoducho. Zmiešajte scedenú červenú fazuľu z konzervy s nadrobno nakrájanými uhorkami a vajíčkami uvarenými natvrdo. Červenú cibuľu sparte vriacou vodou, aby zmäkla. Všetko spojte, pridajte petržlenovú vňať, olej, soľ, korenie a premiešajte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min (ak už máte uvarené vajcia)
  • Čas varenia: 10 min (len na vajcia, ak ich varíte čerstvé)
  • Počet porcií: 2 veľké porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 395 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Low-budget

Potrebujeme

  • 1 konzerva červenej fazule v slanom náleve (cca 400 g)
  • 3 vajcia (uvarené natvrdo)
  • 1 ks červenej cibule (stredne veľká)
  • 2 ks väčších nakladaných uhoriek
  • 3 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL rastlinného oleja (slnečnicový alebo jemný olivový)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Ak nemáte, ako prvé dajte variť vajcia natvrdo (presne 10 minút varu). Ihneď ich schlaďte v studenej vode.
  2. Medzitým si najemno nakrájajte červenú cibuľu. Vložte ju do malého sitka.
  3. Toto je kľúčový trik: Zalejte nakrájanú cibuľu v sitku vriacou vodou (z kanvice). Nechajte ju 2 minúty spariť a potom ju dobre otrepte. Tento krok cibuľu zbaví ostrej, štipľavej chuti, ale ponechá jej chrumkavosť.
  4. Otvorte konzervu s fazuľou. Fazuľu prepláchnite na sitku pod studenou vodou a nechajte ju dôkladne odkvapkať.
  5. Uvarené a vychladnuté vajcia ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Na kocky nakrájajte aj nakladané uhorky.
  6. Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
  7. Vo väčšej mise zmiešajte všetky pripravené suroviny: odkvapkanú fazuľu, nakrájané vajcia, uhorky, sparenú cibuľu a nasekanú vňať.
  8. Pridajte 2 lyžice oleja, štipku soli a čerstvo mleté čierne korenie.
  9. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte.
  10. Šalát môžete podávať okamžite, ale najlepšie chutí, keď ho necháte aspoň 15 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.

Videorecept

[ ]

2 praktické tipy na záver

  1. Chcete krémovejší šalát? Tento šalát je výborný takto „naľahko“ len s olejom. Ak však chcete krémovejšiu a ešte sýtejšiu verziu, pokojne doň vmiešajte 2 lyžice majonézy, hustej kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu.
  2. Ako ľahko ošúpať vajcia? Po 10 minútach varu vajcia ihneď zalejte ľadovou vodou a nechajte ich v nej úplne vychladnúť. Škrupina pôjde po tomto teplotnom šoku dole takmer sama.

Jednoduché variácie

  • S tuniakom: Ak nemáte po ruke vajcia (alebo chcete zmenu), vynechajte ich a pridajte jednu malú konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (dôkladne scedeného).
  • S kukuricou: Do šalátu pridajte aj jednu malú konzervu kukurice (scedenú). Dodá šalátu príjemnú sladkosť a peknú farbu.

Záver

Je to dokonalý, sýty šalát za pár centov. Najlepšie chutí s čerstvým tmavým chlebom alebo len tak, ako rýchla bielkovinová večera.

Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty