Search

1 zemiak a 1 cuketa: Geniálny recept na najchutnejší zeleninový koláč, aký ste jedli

Nakrájaný zeleninový koláč z cukety a zemiakov na tanieri.
Hotový upečený zeleninový nákyp z cukety, zemiakov a mrkvy.

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 05:00

Hľadáte jednoduchý a lacný recept na skvelý obed zo základných surovín? Tento geniálny zeleninový koláč z cukety a zemiakov je presne to, čo potrebujete. Je úžasne šťavnatý, plný chuti a jeho príprava je neuveriteľne jednoduchá. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, prečo je táto pečená delikatesa hitom sezóny.

Všetku zeleninu stačí len nastrúhať, zmiešať v jednej miske a dať zapiecť. Ideálny spôsob, ako využiť prebytky zo záhrady a vykúzliť fantastické jedlo.

Ako sa robí jednoduchý zeleninový koláč z cukety?

Nastrúhajte cuketu, zemiak, mrkvu a cibuľu. Z cukety vytlačte prebytočnú vodu. Zmiešajte zeleninu s vajcami, kôprom, múkou a smotanou, dochuťte a vylejte do formy. Pečte pri 180 °C približne 45 minút, kým nie je koláč zlatistý a prepečený.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/porcia

Potrebujeme

  • 1 stredná cuketa (cca 300 g)
  • 1 veľký zemiak (cca 200 g)
  • 1 stredná mrkva (cca 80 g)
  • 1 cibuľa
  • 3 ks vajec
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • malý zväzok čerstvého kôpru

Postup prípravy

Príprava zeleninovej zmesi

  1. Cuketu umyte a nastrúhajte nahrubo do veľkej misky. Netreba ju šúpať, ak má jemnú šupku.
  2. Pridajte 1 ČL soli, premiešajte a zmes nechajte odstáť približne 15 minút, aby cuketa pustila vodu.
  3. Medzitým si na tom istom strúhadle nastrúhajte do druhej misky očistený zemiak, mrkvu a cibuľu. Kôpor nasekajte nadrobno.
  4. Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku prebytočnú tekutinu a pridajte ju k ostatnej zelenine.
  5. Do zeleninovej zmesi pridajte nasekaný kôpor, vajcia, hladkú múku a kyslú smotanu.
  6. Všetko okoreňte mletým čiernym korením. Dôkladne premiešajte a podľa potreby ešte jemne dosoľte (cuketa už je slaná).

Pečenie koláča

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravenú zeleninovú zmes vylejte do formy a povrch rovnomerne zarovnajte stierkou alebo lyžicou.
  3. Formu vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45-50 minút.
  4. Koláč je hotový, keď je jeho povrch krásne zlatistý a stred pevný (môžete otestovať zapichnutím špajdle).
  5. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť vo forme, bude sa ľahšie krájať. Podávajte teplý alebo studený.

Videorecept

Tipy

  1. Pre sýtejšiu verziu pridajte do zmesi 100 g nastrúhaného syra alebo na kocky nakrájanú šunku.
  2. Namiesto kôpru môžete použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.
  3. Podávajte ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom alebo ako prílohu k mäsu.



Tento jednoduchý zeleninový koláč je dôkazom, že aj z mála surovín sa dá vykúzliť veľká delikatesa. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Varenie doma, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty