Hľadáte jednoduchý a lacný recept na skvelý obed zo základných surovín? Tento geniálny zeleninový koláč z cukety a zemiakov je presne to, čo potrebujete. Je úžasne šťavnatý, plný chuti a jeho príprava je neuveriteľne jednoduchá. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, prečo je táto pečená delikatesa hitom sezóny.
Všetku zeleninu stačí len nastrúhať, zmiešať v jednej miske a dať zapiecť. Ideálny spôsob, ako využiť prebytky zo záhrady a vykúzliť fantastické jedlo.
Ako sa robí jednoduchý zeleninový koláč z cukety?
Nastrúhajte cuketu, zemiak, mrkvu a cibuľu. Z cukety vytlačte prebytočnú vodu. Zmiešajte zeleninu s vajcami, kôprom, múkou a smotanou, dochuťte a vylejte do formy. Pečte pri 180 °C približne 45 minút, kým nie je koláč zlatistý a prepečený.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/porcia
Potrebujeme
- 1 stredná cuketa (cca 300 g)
- 1 veľký zemiak (cca 200 g)
- 1 stredná mrkva (cca 80 g)
- 1 cibuľa
- 3 ks vajec
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL kyslej smotany
- 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- malý zväzok čerstvého kôpru
Postup prípravy
Príprava zeleninovej zmesi
- Cuketu umyte a nastrúhajte nahrubo do veľkej misky. Netreba ju šúpať, ak má jemnú šupku.
- Pridajte 1 ČL soli, premiešajte a zmes nechajte odstáť približne 15 minút, aby cuketa pustila vodu.
- Medzitým si na tom istom strúhadle nastrúhajte do druhej misky očistený zemiak, mrkvu a cibuľu. Kôpor nasekajte nadrobno.
- Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku prebytočnú tekutinu a pridajte ju k ostatnej zelenine.
- Do zeleninovej zmesi pridajte nasekaný kôpor, vajcia, hladkú múku a kyslú smotanu.
- Všetko okoreňte mletým čiernym korením. Dôkladne premiešajte a podľa potreby ešte jemne dosoľte (cuketa už je slaná).
Pečenie koláča
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Pripravenú zeleninovú zmes vylejte do formy a povrch rovnomerne zarovnajte stierkou alebo lyžicou.
- Formu vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45-50 minút.
- Koláč je hotový, keď je jeho povrch krásne zlatistý a stred pevný (môžete otestovať zapichnutím špajdle).
- Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť vo forme, bude sa ľahšie krájať. Podávajte teplý alebo studený.
Videorecept
Tipy
- Pre sýtejšiu verziu pridajte do zmesi 100 g nastrúhaného syra alebo na kocky nakrájanú šunku.
- Namiesto kôpru môžete použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.
- Podávajte ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom alebo ako prílohu k mäsu.
Tento jednoduchý zeleninový koláč je dôkazom, že aj z mála surovín sa dá vykúzliť veľká delikatesa. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Varenie doma, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
