Šľahaný karamel s jemnou karamelovou chuťou a nadýchanou textúrou je to, čo vašim dezertom dodá nový rozmer. Vyskúšajte a zamilujete si ho!
Pripravte sa na to, že vaše sladké pečenie dostane nový rozmer. Šľahaný karamel nie je len ďalšia obyčajná poleva. S jeho pomocou vytvoríte z dezertov hotové majstrovské diela, ktoré zároveň zachovávajú jednoduchosť domácej prípravy.
Šľahaný karamel
Ingrediencie:
- 250 g cukru
- 65 g polosoleného masla (Môžete použiť aj nesolené maslo.)
- 200 ml smotany (30% minimálneho tuku/šľahačky)
Postup prípravy:
Začnite roztopením cukru v hrnci na strednom ohni, až kým nekaramelizuje do zlatej farby. Miešať nemusíte.
Teplotu znížte a pridajte maslo. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí.
Pomaly prilievajte smotanu, pričom stále miešajte, aby sa zmes dobre spojila. Miešajte asi 2 minúty.
Zmes nalejte do misky a nechajte karamel mierne vychladnúť v chladničke asi 15 minút.
Po vychladení karamel vyšľahajte pomocou elektrického mixéra a potom ho vložte do mrazničky.
Po 10 minútach v mrazničke opäť vyšľahajte, až kým karamel nezmení farbu. Mal by byť svetlejší.
Dobrú chuť.
Video recept:
Použitie šľahaného karamelu
Šľahaný karamel môžete použiť ako:
- Krém na plnenie tort a koláčov
- Polevu na palacinky a vafle
- Doplnok k domácim muffinom alebo cupcakom
- Do zákuskov a ovocných dezertov
- Originálny topping pre horúce nápoje, ako sú káva alebo horúca čokoláda
Šľahaný karamel je naozaj všestranný pomocník pre každého pekára. Či už ho použijete na zdobenie alebo ako náplň, vždy dodá dezertom lahodný karamelový nádych. Vyskúšate ho aj vy?
Súvisiace články:
Pravý a bohatý vanilkový cukrársky krém so žĺtkami: Ideálny do všetkých koláčov!
Francúzsky krém na zdobenie a plnenie koláčov: Dávam ho aj na palacinky!
Domáci smotanový syr: Jednoduchý a Chutný Recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette