Search

Zapekané cestoviny s vajíčkom a syrom: Jednoduchá a lacná večera z jednej panvice.

zapekané cestoviny s vajíčkom
zapekané cestoviny s vajíčkom

Obsah receptu

Publikované: 11. júla 2025, 07:00

Poznáte tie dni, keď prídete domov unavení a posledné, na čo máte chuť, je tráviť hodinu prípravou zložitej večere? Presne pre takéto chvíle je tu tento recept. Je to geniálne spojenie dvoch obľúbených jedál – cestovín a bohatej vaječnej omelety. Výsledkom je sýta a neuveriteľne chutná cestovinová placka, ktorá je zvonku krásne zlatistá a vnútri plná šťavnatej zeleniny, cestovín a roztopeného syra. Je to jedlo, ktoré pripravíte doslova z pár bežných surovín, ktoré máte takmer vždy doma, a čo je najlepšie – všetko sa udeje v jednej jedinej panvici!

Zabudnite na hromadu špinavého riadu. Jediné, čo potrebujete, je uvariť cestoviny a potom už len všetko spolu zmiešať a opiecť na panvici. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšné cestoviny z predošlého dňa a premeniť ich na úplne nové, vzrušujúce jedlo. Táto cestovinová frittata, ako by ju nazvali Taliani, je perfektnou rýchlou večerou pre celú rodinu, ktorá zasýti, poteší a nezruinuje vašu peňaženku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Počet porcií: 1 veľká placka (pre 2-3 osoby)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 100 g cestovín (ideálne penne alebo iné kratšie druhy)
  • 5 ks vajec
  • 100 g tvrdého syra (napr. holandský typ, eidam, gouda)
  • 1 ks väčšej paradajky
  • 3 ks jarnej cibuľky (aj s vňaťou)
  • 1 menšie balenie sterilizovaného hrášku (cca 150 g)
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na opekanie

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody podľa návodu na obale, ideálne “al dente” (na skus). Po uvarení ich scedíme a necháme krátko vychladnúť.
  2. Medzitým si pripravíme vaječnú zmes. Do väčšej misy rozbijeme vajcia, pridáme štipku soli, čerstvo mleté korenie a metličkou ich poriadne rozšľaháme.
  3. Jarnú cibuľku a petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Paradajku zbavíme vodnatého stredu a pevnú dužinu nakrájame na malé kocky. Syr nastrúhame nahrubo.
  4. Do misy k rozšľahaným vajciam pridáme nasekanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať, nakrájanú paradajku, kyslú smotanu a scedený sterilizovaný hrášok. Všetko spolu dôkladne premiešame.

Opekanie na panvici:

  1. Na väčšej panvici (s priemerom cca 26-28 cm) rozohrejeme na strednom plameni trochu oleja.
  2. Na rozpálený olej rovnomerne rozprestrieme uvarené cestoviny.
  3. Cestoviny následne zalejeme pripravenou vaječnou zmesou so zeleninou. Panvicu prikryjeme pokrievkou, stíšime plameň na minimum a necháme pomaly opekať približne 15 minút, kým vaječná zmes na povrchu takmer úplne nestuhne.
  4. Teraz prichádza najdôležitejší krok – otáčanie. Panvicu odokryjeme, na vrch priložíme veľký plochý tanier a celé to spolu rýchlym a odvážnym pohybom otočíme. Omeleta sa nám tak preklopí na tanier.
  5. Omeletu z taniera opatrne zošuchneme späť do panvice, neopečenou stranou nadol.
  6. Vrch posypeme nastrúhaným syrom, opäť prikryjeme pokrievkou a opekáme ďalších 7–10 minút, kým sa syr úplne neroztopí a nevytvorí krásnu zlatistú kôrku.
  7. Hotovú cestovinovú placku preložíme na veľký tanier, nakrájame ako tortu a ihneď podávame.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept sa skvele hodia akékoľvek kratšie cestoviny, ktoré máte doma – kolienka, vrtuľky alebo aj mašličky. Je to ideálny spôsob, ako spotrebovať zvyšky z predošlého dňa.
  2. Do vaječnej zmesi rada pridávam aj iné suroviny podľa toho, čo nájdem v chladničke. Výborná je napríklad na kocky nakrájaná šunka, slaninka, kukurica alebo na pásiky nakrájaná paprika.
  3. Ak sa bojím otáčania celej placky naraz, mám jednoduchší trik. Pripravím ju na panvici, ktorá môže ísť do rúry. Po 15 minútach opekania ju len posypem syrom, už ju neotáčam, a vložím ju na 5-7 minút pod rozohriaty gril do rúry. Syr sa krásne zapečie zvrchu.
  4. K hotovej cestovinovej omelete sa fantasticky hodí jednoduchý zeleninový šalát s kyslou zálievkou alebo len lyžica kyslej smotany či kečupu na vrch.

Táto rýchla a sýta večera je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vytvoriť niečo naozaj chutné a zaujímavé. Je to jedlo, ktoré vás zachráni vždy, keď nemáte čas alebo nápady na varenie.

Recept vychádza z verzie od Köstliche Hausrezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty