Poznáte tie dni, keď prídete domov unavení a posledné, na čo máte chuť, je tráviť hodinu prípravou zložitej večere? Presne pre takéto chvíle je tu tento recept. Je to geniálne spojenie dvoch obľúbených jedál – cestovín a bohatej vaječnej omelety. Výsledkom je sýta a neuveriteľne chutná cestovinová placka, ktorá je zvonku krásne zlatistá a vnútri plná šťavnatej zeleniny, cestovín a roztopeného syra. Je to jedlo, ktoré pripravíte doslova z pár bežných surovín, ktoré máte takmer vždy doma, a čo je najlepšie – všetko sa udeje v jednej jedinej panvici!
Zabudnite na hromadu špinavého riadu. Jediné, čo potrebujete, je uvariť cestoviny a potom už len všetko spolu zmiešať a opiecť na panvici. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšné cestoviny z predošlého dňa a premeniť ich na úplne nové, vzrušujúce jedlo. Táto cestovinová frittata, ako by ju nazvali Taliani, je perfektnou rýchlou večerou pre celú rodinu, ktorá zasýti, poteší a nezruinuje vašu peňaženku.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Počet porcií: 1 veľká placka (pre 2-3 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 100 g cestovín (ideálne penne alebo iné kratšie druhy)
- 5 ks vajec
- 100 g tvrdého syra (napr. holandský typ, eidam, gouda)
- 1 ks väčšej paradajky
- 3 ks jarnej cibuľky (aj s vňaťou)
- 1 menšie balenie sterilizovaného hrášku (cca 150 g)
- 2 PL kyslej smotany
- 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na opekanie
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody podľa návodu na obale, ideálne “al dente” (na skus). Po uvarení ich scedíme a necháme krátko vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme vaječnú zmes. Do väčšej misy rozbijeme vajcia, pridáme štipku soli, čerstvo mleté korenie a metličkou ich poriadne rozšľaháme.
- Jarnú cibuľku a petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Paradajku zbavíme vodnatého stredu a pevnú dužinu nakrájame na malé kocky. Syr nastrúhame nahrubo.
- Do misy k rozšľahaným vajciam pridáme nasekanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať, nakrájanú paradajku, kyslú smotanu a scedený sterilizovaný hrášok. Všetko spolu dôkladne premiešame.
Opekanie na panvici:
- Na väčšej panvici (s priemerom cca 26-28 cm) rozohrejeme na strednom plameni trochu oleja.
- Na rozpálený olej rovnomerne rozprestrieme uvarené cestoviny.
- Cestoviny následne zalejeme pripravenou vaječnou zmesou so zeleninou. Panvicu prikryjeme pokrievkou, stíšime plameň na minimum a necháme pomaly opekať približne 15 minút, kým vaječná zmes na povrchu takmer úplne nestuhne.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok – otáčanie. Panvicu odokryjeme, na vrch priložíme veľký plochý tanier a celé to spolu rýchlym a odvážnym pohybom otočíme. Omeleta sa nám tak preklopí na tanier.
- Omeletu z taniera opatrne zošuchneme späť do panvice, neopečenou stranou nadol.
- Vrch posypeme nastrúhaným syrom, opäť prikryjeme pokrievkou a opekáme ďalších 7–10 minút, kým sa syr úplne neroztopí a nevytvorí krásnu zlatistú kôrku.
- Hotovú cestovinovú placku preložíme na veľký tanier, nakrájame ako tortu a ihneď podávame.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sa skvele hodia akékoľvek kratšie cestoviny, ktoré máte doma – kolienka, vrtuľky alebo aj mašličky. Je to ideálny spôsob, ako spotrebovať zvyšky z predošlého dňa.
- Do vaječnej zmesi rada pridávam aj iné suroviny podľa toho, čo nájdem v chladničke. Výborná je napríklad na kocky nakrájaná šunka, slaninka, kukurica alebo na pásiky nakrájaná paprika.
- Ak sa bojím otáčania celej placky naraz, mám jednoduchší trik. Pripravím ju na panvici, ktorá môže ísť do rúry. Po 15 minútach opekania ju len posypem syrom, už ju neotáčam, a vložím ju na 5-7 minút pod rozohriaty gril do rúry. Syr sa krásne zapečie zvrchu.
- K hotovej cestovinovej omelete sa fantasticky hodí jednoduchý zeleninový šalát s kyslou zálievkou alebo len lyžica kyslej smotany či kečupu na vrch.
Táto rýchla a sýta večera je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vytvoriť niečo naozaj chutné a zaujímavé. Je to jedlo, ktoré vás zachráni vždy, keď nemáte čas alebo nápady na varenie.
Recept vychádza z verzie od Köstliche Hausrezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.