Search

Zapekaná BAGETA s mletým mäsom: Tento RECEPT je HIT na rýchlu večeru!

zapekaná bageta s mletým mäsom
zapekaná bageta s mletým mäsom

Obsah receptu

Máte doma staršiu bagetu a neviete, čo s ňou? Alebo len hľadáte inšpiráciu na rýchlu, sýtu a neuveriteľne chutnú večeru či pohostenie pre návštevu? Táto zapekaná bageta s mletým mäsom, zeleninou a syrom je presne to, čo potrebujete! Tento recept je skutočným hitom, pretože je jednoduchý na prípravu, využíva bežne dostupné suroviny a výsledok je vždy zaručene lahodný.

Kúsky bagety tvoria základ, na ktorý sa vrství ochutené mleté mäso s bylinkami, šampiňóny a plátky paradajok. Všetko sa zaleje jemnou vaječno-mliečnou zmesou a na záver sa bohato posype syrom, ktorý sa v rúre krásne roztopí a vytvorí zlatistú kôrku. Je to jedlo, ktoré zasýti, poteší chuťové poháriky a navyše efektne vyzerá.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: cca 30-35 minút
  • Veľkosť formy: Tortová forma Ø 20-22 cm alebo menší pekáčik
  • Počet porcií: 2-3 porcie (ako hlavné jedlo)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na zapekanú bagetu:

  • 1 ks väčšej bagety (svetlej alebo celozrnnej, môže byť aj staršia)
  • 200 g mletého mäsa (napr. bravčové, hovädzie, morčacie alebo mix)
  • 1 ks vajce (veľkosť M, do mäsovej zmesi)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • cca 1/2 menšieho zväzku čerstvého kôpru, nasekaného
  • cca 1/2 menšieho zväzku čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 2 ks vajec (veľkosť M, do zálievky)
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 20 g masla (na vymazanie formy)
  • 3 ks stredne veľkých šampiňónov
  • 1 ks väčšej zrelej paradajky

Na posypanie:

  • cca 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar), najemno nastrúhaného

Postup prípravy

Príprava základných surovín:

  1. Predpríprava rúry a formy: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom približne 20-22 cm) alebo menší pekáčik dôkladne vymažte maslom (20 g).
  2. Príprava bagety: Bagetu (1 ks) nakrájajte na plátky hrubé približne 1,5 cm.
  3. Príprava mäsovej zmesi: Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte mleté mäso (200 g) s jedným celým vajcom. Zmes osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Pridajte aj najemno nasekaný čerstvý kôpor (cca 1/2 zväzku) a najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (cca 1/2 zväzku). Všetko spolu dobre premiešajte rukami alebo vareškou, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili a vytvorili ochutenú mäsovú zmes.
  4. Príprava zálievky a zeleniny: V inej (menšej) miske metličkou dobre rozšľahajte zvyšné dve vajcia s plnotučným mliekom (150 ml) a pridajte štipku soli. Šampiňóny (3 ks) očistite a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Paradajku (1 ks) umyte a nakrájajte na tenké plátky.

Vrstvenie a pečenie:

  1. Ukladanie do formy: Na dno vopred vymastenej formy tesne vedľa seba poukladajte pripravené plátky bagety tak, aby pokryli celé dno. Na každý plátok bagety rovnomerne rozložte primerané množstvo pripravenej mäsovej zmesi. Snažte sa mäsovú zmes rozdeliť tak, aby bola na všetkých kúskoch bagety.
  2. Pridanie zeleniny: Nakrájané šampiňóny poukladajte do medzier medzi jednotlivými kúskami pečiva s mäsovou zmesou. Na vrch mäsovej zmesi a šampiňónov poukladajte plátky paradajok.
  3. Zaliatie a pečenie: Celý obsah zapekacej formy rovnomerne zalejte pripravenou vaječno-mliečnou zmesou. Takto pripravený pokrm vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 25-30 minút, alebo kým nie je povrch pekne zlatistý, mäso prepečené a vaječná zmes stuhnutá.
  4. Posypanie syrom a dopečenie: Po uplynutí tejto doby vyberte formu opatrne z rúry. Povrch pokrmu bohato a rovnomerne posypte najemno nastrúhaným tvrdým syrom (cca 150 g). Vráťte formu späť do ešte horúcej rúry (môžete ju aj vypnúť a nechať pôsobiť len zvyškové teplo rúry) a nechajte syr na povrchu pekne roztopiť a zľahka zozlatnúť. Tento proces trvá zvyčajne ďalších približne 5-10 minút.

Servírovanie:

  1. Chladnutie a podávanie: Hotovú zapekanú bagetu s mletým mäsom vyberte z rúry a nechajte ju pred krájaním aspoň 10-15 minút mierne vychladnúť, aby sa lepšie krájala a chute sa prepojili. Podávajte nakrájané na kúsky (ako tortu alebo štvorce, v závislosti od tvaru formy). Výborne chutí teplá.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť mäsovej zmesi môžem pred zmiešaním s ostatnými surovinami mleté mäso krátko orestovať na cibuľke s cesnakom.
  2. Namiesto kôpru a petržlenovej vňate môžem do mäsovej zmesi pridať aj iné obľúbené čerstvé alebo sušené bylinky, napríklad oregano, bazalku alebo tymián.
  3. Ak mám rád/a pikantnejšie, môžem do mäsovej zmesi pridať aj štipku mletej pálivej papriky alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.
  4. Toto jedlo je skvelé aj na zužitkovanie staršej bagety. Ak je bageta príliš tvrdá, môžete ju pred ukladaním do formy zľahka pokvapkať mliekom alebo vývarom, aby zmäkla.

Tento RECEPT na zapekanú bagetu s mletým mäsom je skutočným HITOM na rýchlu a chutnú večeru, ktorý si určite obľúbi celá vaša rodina!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Мелодия вкуса, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty