Existuje snáď niečo, čo viac vystihuje chuť a vôňu pravého leta, ako čerstvo uvarená, horúca kukurica, z ktorej steká rozpustené maslo a trblietajú sa na nej kryštáliky soli? Je to dokonalá pochúťka, ktorú milujú deti aj dospelí. Napriek tomu, že ide o extrémne jednoduché jedlo, mnohí z nás robia pri jeho príprave základné chyby, ktoré vedú k tvrdej a suchej kukurici. S tým je však koniec! Prinášame vám overený a jediný postup, ktorý budete kedy potrebovať na dosiahnutie absolútne dokonalej, sladkej a šťavnatej kukurice zakaždým.
Tajomstvo úspechu nespočíva v žiadnej zložitej vede, ale v dodržaní dvoch úplne jednoduchých pravidiel: správny, prekvapivo krátky čas varenia a správne načasovanie solenia. S touto spoľahlivou metódou sa môžete navždy rozlúčiť s tvrdými a chuťovo nevýraznými klasmi. Pripravte sa na explóziu sladkej letnej chuti, ktorá je taká návyková, že ju budete chcieť jesť každý deň.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 5 minút
- Čas varenia: 10 – 15 minút
- Počet porcií/kusov: ľubovoľný počet
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- čerstvé kukuričné klasy (ľubovoľný počet)
- voda (dostatočné množstvo na ponorenie klasov)
- pravé maslo (podľa chuti)
- soľ (na dochutenie po uvarení)
Postup prípravy
Príprava kukurice a varenie
- Z kukuričných klasov odstránime zelené listy a všetky jemné vlákna (“fúziky”). Konce klasov môžeme podľa potreby orezať. Očistenú kukuricu opláchneme pod studenou vodou.
- Pripravíme si dostatočne veľký hrniec, do ktorého sa zmestia všetky klasy. Vložíme doň kukuricu a zalejeme ju studenou vodou tak, aby bola úplne ponorená.
- Hrniec privedieme na sporáku k varu.
- DÔLEŽITÉ: Vodu na varenie kukurice v žiadnom prípade vopred nesoľte! Pridanie soli do vody pred alebo počas varenia spôsobuje zbytočné stvrdnutie kukuričných zŕn. Soľou sa dochucuje až hotový klas na tanieri.
- Hneď ako voda začne vrieť, stiahneme teplotu na stredný plameň a kukuricu varíme 10 až 15 minút. Dlhšie varenie nie je potrebné a dokonca ani žiaduce. Kukurica je hotová, keď sú zrná sýto žlté a na pohľad plné a šťavnaté.
Dokončenie a servírovanie
- Pomocou klieští opatrne vyberieme horúce klasy z vody a necháme ich chvíľu odkvapkať.
- Ešte horúcu kukuricu ihneď štedro potrieme maslom, ktoré sa na nej krásne rozpustí.
- Nakoniec ju podľa chuti posypeme soľou a okamžite podávame. Najlepšie chutí priamo z ruky!
Videorecept
Tipy
- Pre ešte sladšiu a jemnejšiu chuť niekedy do vody pri varení pridám lyžicu kryštálového cukru alebo malý pohár plnotučného mlieka. Kukurica je potom neskutočne lahodná.
- Ak chcem experimentovať s chuťami, na horúcu kukuricu okrem masla a soli rada natriem aj zmes roztlačeného cesnaku s čerstvými bylinkami (napr. petržlenovou vňaťou) alebo ju posypem údenou paprikou či strúhaným parmezánom.
- Kukurica je najlepšia úplne čerstvá. Pri nákupe vyberám klasy s pevnými, sviežimi zelenými listami a s jemne vlhkými “fúzikmi”. Zvädnuté a suché listy sú znakom staršej kukurice.
- Uvarené kukuričné zrná môžem orezať ostrým nožom z klasu a použiť ako skvelú prísadu do letných šalátov, rizota alebo ako farebnú prílohu ku grilovanému mäsu.
S týmto jednoduchým, no spoľahlivým receptom sa pre vás príprava varenej kukurice stane radosťou a jej chuť bude vždy dokonalá. Užite si túto nefalšovanú letnú pochúťku naplno!
Recept je inšpirovaný verziou od Рецепты просто, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší.