Hľadáte recept na polievku, ktorá je taká sýta a bohatá, že bez problémov nahradí hlavné jedlo? Zabudnite na riedke vývary! Táto krémová kuracia polievka s hubami, zeleninou a bielym vínom je úplne iná liga. Je to luxusný obed či večera z jedného hrnca.
Tajomstvo bohatej chuti spočíva v opečenom mäse, zeleninovom základe zaliatom vínom a finálnom zjemnení smotanou. Je to presne ten typ jedla, ktorý vás príjemne zahreje a dokonale zasýti.
Ako uvariť najlepšiu hustú kuraciu polievku?
Kuracie prsia nakrájajte, poprášte múkou a opečte. Vyberte ich a na výpeku orestujte cibuľu, mrkvu a huby. Zalejte vínom a vývarom, vráťte mäso a krátko poduste domäkka. Na záver zjemnite smotanou a dochuťte bylinkami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 25-30 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 580 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Jedlo z jedného hrnca, Rýchla večera
Potrebujeme
- 1 kg kuracích pŕs
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml suchého bieleho vína
- 300-400 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie (aspoň 12%)
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate alebo tymianu
- ryža, cestoviny alebo chlieb na podávanie
Postup prípravy
Príprava mäsa a zeleniny
- Kuracie prsia očistite a nakrájajte na väčšie kocky (asi 3×3 cm). V miske ich zmiešajte so soľou, korením a lyžicou hladkej múky.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a huby na plátky. Cesnak nasekajte najemno.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici na stredne silnom ohni rozpustite maslo. Pridajte kúsky kuracieho mäsa a opekajte ich zo všetkých strán dozlatista.
- Opečené mäso vyberte z hrnca dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier.
Varenie polievky
- Do výpeku v hrnci pridajte cibuľu a restujte ju asi 3-4 minúty dosklovita.
- Pridajte mrkvu a huby a za občasného miešania restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nechytí farbu a huby nepustia šťavu. Na poslednú minútu pridajte nasekaný cesnak.
- Zeleninový základ zalejte bielym vínom a vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené kúsky z dna hrnca. Nechajte víno asi 2-3 minúty vrieť, aby sa odparil alkohol.
- Prilejte vývar tak, aby bola zelenina ponorená. Vráťte do hrnca opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo.
- Priveďte do varu, potom stíšte plameň, prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste 15–20 minút, kým mäso nie je úplne mäkké.
- Na záver odokryte, vmiešajte smotanu na varenie a nasekanú petržlenovú vňať. Nechajte už len krátko prejsť varom a odstavte. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj 100 g slaninky nakrájanej na kocky.
- Ak chcete polievku ešte hustejšiu, rozmiešajte na konci v troche studenej vody lyžičku kukuričného škrobu a vlejte do polievky.
- Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná.
Variácie
- Smotanovejšia verzia: Na záver zjemnite polievku lyžicou dijonskej horčice rozmiešanou v smotane.
- Bylinková obmena: Namiesto petržlenovej vňate použite čerstvý tymian alebo rozmarín.
- Bez vína: Ak nechcete použiť víno, jednoducho ho nahraďte rovnakým množstvom vývaru.
Táto krémová polievka je dôkazom, že aj rýchla večera môže byť absolútne luxusná. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Un jour Une recette, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.