Search

Zabudnite na klasický vývar: Táto hustá kuracia polievka je úplne iná liga

hustá kuracia polievka
hustá kuracia polievka

Obsah receptu

Publikované: 7. augusta 2025, 07:54

Hľadáte recept na polievku, ktorá je taká sýta a bohatá, že bez problémov nahradí hlavné jedlo? Zabudnite na riedke vývary! Táto krémová kuracia polievka s hubami, zeleninou a bielym vínom je úplne iná liga. Je to luxusný obed či večera z jedného hrnca.

Tajomstvo bohatej chuti spočíva v opečenom mäse, zeleninovom základe zaliatom vínom a finálnom zjemnení smotanou. Je to presne ten typ jedla, ktorý vás príjemne zahreje a dokonale zasýti.

Ako uvariť najlepšiu hustú kuraciu polievku?

Kuracie prsia nakrájajte, poprášte múkou a opečte. Vyberte ich a na výpeku orestujte cibuľu, mrkvu a huby. Zalejte vínom a vývarom, vráťte mäso a krátko poduste domäkka. Na záver zjemnite smotanou a dochuťte bylinkami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 25-30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 580 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Jedlo z jedného hrnca, Rýchla večera

Potrebujeme

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 300-400 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie (aspoň 12%)
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate alebo tymianu
  • ryža, cestoviny alebo chlieb na podávanie

Postup prípravy

Príprava mäsa a zeleniny

  1. Kuracie prsia očistite a nakrájajte na väčšie kocky (asi 3×3 cm). V miske ich zmiešajte so soľou, korením a lyžicou hladkej múky.
  2. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a huby na plátky. Cesnak nasekajte najemno.
  3. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici na stredne silnom ohni rozpustite maslo. Pridajte kúsky kuracieho mäsa a opekajte ich zo všetkých strán dozlatista.
  4. Opečené mäso vyberte z hrnca dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier.

Varenie polievky

  1. Do výpeku v hrnci pridajte cibuľu a restujte ju asi 3-4 minúty dosklovita.
  2. Pridajte mrkvu a huby a za občasného miešania restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nechytí farbu a huby nepustia šťavu. Na poslednú minútu pridajte nasekaný cesnak.
  3. Zeleninový základ zalejte bielym vínom a vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené kúsky z dna hrnca. Nechajte víno asi 2-3 minúty vrieť, aby sa odparil alkohol.
  4. Prilejte vývar tak, aby bola zelenina ponorená. Vráťte do hrnca opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo.
  5. Priveďte do varu, potom stíšte plameň, prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste 15–20 minút, kým mäso nie je úplne mäkké.
  6. Na záver odokryte, vmiešajte smotanu na varenie a nasekanú petržlenovú vňať. Nechajte už len krátko prejsť varom a odstavte. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj 100 g slaninky nakrájanej na kocky.
  2. Ak chcete polievku ešte hustejšiu, rozmiešajte na konci v troche studenej vody lyžičku kukuričného škrobu a vlejte do polievky.
  3. Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná.

Variácie

  • Smotanovejšia verzia: Na záver zjemnite polievku lyžicou dijonskej horčice rozmiešanou v smotane.
  • Bylinková obmena: Namiesto petržlenovej vňate použite čerstvý tymian alebo rozmarín.
  • Bez vína: Ak nechcete použiť víno, jednoducho ho nahraďte rovnakým množstvom vývaru.

Táto krémová polievka je dôkazom, že aj rýchla večera môže byť absolútne luxusná. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Un jour Une recette, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty