Search

Zabudnite na buchty: Tieto fantastické mandarínkové hrčky s Nutellou sú TOP (Recept)

mandarínkové hrčky
Mandarínkové hrčky

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajné buchty či záviny! Tieto fantastické mandarínkové hrčky plnené Nutellou sú absolútne TOP. Vláčne kysnuté cesto s osviežujúcou chuťou mandarínok ukrýva sladké čokoládovo-orieškové prekvapenie vo vnútri. Tento jednoduchý recept si zamilujete a určite ním ohromíte.

Ak ste milovník sviežich citrusových príchutí a neodolateľnej čokoládovej nátierky, potom rozhodne vyskúšajte tieto nadýchané kysnuté mandarínkové hrčky. Tento netradičný recept je navyše veľmi jednoduchý a zvládne ho pripraviť úplne každý, aj začiatočník v pečení kysnutého cesta.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ kysnutie cca 1,5 hodiny)
  • Čas pečenia: 30-35 minút
  • Počet porcií: 7 kusov (väčších hrčiek/buchtičiek)
  • Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)

Potrebujeme:

Kysnuté mandarínkové cesto:

  • 400-500 g čerstvých mandarínok (cca 4-5 ks, šťavnatých)
  • 3 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL) ALEBO 21 g čerstvého droždia
  • 50 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • cca 350-400 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
  • 1 štipka soli

Plnka:

  • Čokoládovo-oriešková nátierka (napr. Nutella) podľa chuti (cca 1-2 ČL na každú hrčku)

Na dokončenie:

  • 1 vajce (rozšľahané, na potretie)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Mixér alebo ponorný mixér
  • Jemné sitko
  • Okrúhla tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
  • Papier na pečenie
  • Malý pohár alebo mištička (žiaruvzdorná, vhodná do rúry)
  • Potravinová fólia alebo utierka

Postup prípravy

Príprava mandarínkového pyré a cesta:

  1. Mandarínky dôkladne ošúpte a rozoberte ich na jednotlivé mesiačiky. Odstráňte prípadné kôstky a biele vlákna. Vložte ich do nádoby mixéra.
  2. Pridajte 3 celé vajcia, kryštálový cukor (100 g) a sušené droždie (7 g). (Ak používate čerstvé droždie, pripravte si najprv kvások z trochy vlažného mlieka/vody z receptu, lyžičky cukru a droždia a pridajte ho v tomto kroku).
  3. Všetko spolu dôkladne rozmixujte na hladké pyré.
  4. Rozmixovanú zmes prepasírujte cez jemné sitko do väčšej misy, aby ste odstránili prípadné zvyšky blaniek a získali jemnú tekutinu.
  5. Do prepasírovaného mandarínkového pyré prilejte rastlinný olej (50 ml) a premiešajte.
  6. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite s 350 g) so štipkou soli.
  7. Sypkú zmes postupne pridávajte k mandarínkovej zmesi a vareškou alebo rukami vypracujte mäkké, vláčne a mierne lepivé cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridajte zvyšnú múku (až do 400 g). Cesto mieste len krátko, kým sa nespojí.

Citrónový chlebíček
TIP na dnes
Svieže jarné pečenie: Recept na vláčny citrónový chlebíček s makom alebo prvými bylinkami

Kysnutie cesta:

  1. Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým cesto viditeľne nezväčší svoj objem.

Tvarovanie a plnenie hrčiek:

  1. Pripravte si okrúhlu tortovú formu (ø 24-26 cm), dno vysteľte papierom na pečenie a boky zľahka vymažte olejom alebo maslom. Pripravte si malý žiaruvzdorný pohárik alebo mištičku (napr. na zapekanie crème brûlée), ktorú zvonka potrite olejom – poslúži na vytvorenie otvoru v strede.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na 7 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčku.
  3. Vezmite jednu guľôčku, rukou ju na doske roztlačte na menšiu placku. Do stredu placky dajte lyžičku alebo dve čokoládovej nátierky (Nutelly).
  4. Okraje cesta opatrne preložte cez nátierku a dobre ich spojte a uzavrite, aby plnka nevytiekla. Jemne vytvarujte späť do tvaru guľky alebo “hrčky”.
  5. Naolejovaný pohárik/mištičku postavte do stredu pripravenej tortovej formy. Vytvarované naplnené hrčky ukladajte okolo pohárika do kruhu, tesne vedľa seba.
  6. Postup opakujte so všetkými guľôčkami cesta.

Druhé kysnutie a pečenie:

  1. Formu s pripravenými hrčkami prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 30 minút.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si vajíčko rozšľahané s kvapkou mlieka alebo vody na potretie.
  3. Nakysnuté hrčky vo forme potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
  4. Vložte formu do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Hrčky by mali byť krásne zlatohnedé a prepečené aj vo vnútri (môžete otestovať špajdľou – mala by vyjsť čistá, ak ju zapichnete do cesta, nie do náplne).
  5. Upečený koláč (hrčky) vyberte z rúry a nechajte ho chvíľu chladnúť vo forme. Potom opatrne vyberte stredový pohárik/mištičku. Nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Úplne vychladnutý koláč (veniec z hrčiek) môžete pred podávaním posypať cez sitko práškovým cukrom.
  2. Jednotlivé hrčky sa dajú ľahko odtrhnúť. Podávajte ako sladké raňajky, desiatu alebo dezert ku káve či čaju.

Videorecept

Tipy

  1. Na toto cesto používam čerstvé, sladké a šťavnaté mandarínky. Rozmixujem ich aj s vajíčkami a cukrom. Je dôležité túto zmes potom prepasírovať cez sitko, aby bolo cesto jemné a bez kúskov blaniek. Do pyré pridám olej a potom už len zapracujem múku so soľou a droždím.
  2. Cesto je pomerne mäkké a vláčne vďaka mandarínkovému pyré. Nechám ho kysnúť asi hodinu. Potom ho rozdelím na 7 častí a z každej vytvarujem guľku.
  3. Každú guľku roztlačím, naplním lyžičkou Nutelly (alebo inej obľúbenej plnky – napr. hustým džemom, tvarohom, makovou plnkou) a dôkladne uzavriem, aby plnka pri pečení nevytiekla.
  4. Hrčky ukladám do kruhu do tortovej formy vystlanej papierom. Aby si udržali pekný tvar venca a nespojili sa v strede, doprostred formy postavím malý naolejovaný pohárik. Nechám ich ešte pol hodiny podkysnúť, potriem vajíčkom a pečiem dozlatista. Mandarínkové hrčky sú úžasne mäkké a voňavé.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Tak zabudnite na obyčajné buchty a vyskúšajte tieto fantastické mandarínkové hrčky s Nutellou. Tento TOP recept je jednoduchší, ako vyzerá a výsledok je božsky mäkký, vláčny a plný prekvapivej chuti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER KELINCHAK

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty