Search

Za 7 minút upečené: Fantastické krehké sušienky s datľovou náplňou

sušienky s datľovou náplňou
Sušienky s datľovou náplňou

Obsah receptu

Publikované: 30. marca 2025, 08:00

Hľadáte recept na fantastické sušienky, ktoré sú nielen nesmierne chutné, ale aj neuveriteľne rýchlo upečené? Tieto krehké sušienky s datľovou náplňou pečiete len 7 minút. Sladká datľová plnka a jemné cesto si vás okamžite získajú.

Vyskúšajte tento recept na nevšedné krehké sušienky s datľovou náplňou. Očaria vás nielen svojou orientálnou chuťou, ale aj veľmi jednoduchou prípravou. Sú skvelou maškrtou ku káve alebo čaju.

  • Čas prípravy: 35 minút
  • Čas pečenia: iba 7 minút (pri 220°C)
  • Počet porcií: cca 25-30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Sušienkové cesto:

  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu alebo mletej vanilky
  • cca 100 g práškového cukru (preosiateho)
  • cca 120 ml rastlinného oleja (neutrálneho) alebo 120 g rozpusteného masla
  • cca 250 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžice sušeného mlieka (voliteľné, pre jemnejšiu chuť)

Datľová náplň:

  • 200 g datľovej pasty (alebo najemno rozmixovaných odkôstkovaných sušených datlí)
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • 1 štipka mletej škorice

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo väčšej mise metličkou vyšľahajte jedno celé vajce spolu s jedným žĺtkom, preosiatym práškovým cukrom (cca 100 g) a vanilkovým extraktom alebo mletou vanilkou do svetlej peny.
  2. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilejte rastlinný olej alebo rozpustené (ale nie horúce) maslo (cca 120 ml/g). Dôkladne premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 250 g) s kypriacim práškom do pečiva a voliteľným sušeným mliekom.
  4. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi a vypracujte (najprv vareškou, potom krátko rukami) hladké, mäkké a nelepivé cesto. Množstvo múky môže byť potrebné mierne upraviť podľa konzistencie. Cesto nemieste príliš dlho.

Príprava plnky:

  1. V menšej miske zmiešajte datľovú pastu (alebo najemno rozmixované odkôstkované datle) s jednou lyžicou zmäknutého masla a štipkou mletej škorice. Rukami alebo vidličkou dôkladne premiešajte, kým nevznikne jednotná, tvárna hmota. Ak používate rozmixované datle a zmes je príliš suchá, môžete pridať lyžičku horúcej vody.
  2. Z datľovej hmoty vytvarujte na pracovnej doske tenký valček (alebo viacero tenších) s priemerom asi 1-1,5 cm.

Tvarovanie sušienok:

  1. Pripravené sušienkové cesto rozdeľte na dve alebo tri časti, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Jednu časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru obdĺžnika hrubého asi 3-4 mm.
  2. K jednému dlhšiemu okraju obdĺžnika z cesta položte pripravený valček z datľovej pasty (dĺžku si prípadne upravte).
  3. Pomocou papiera na pečenie alebo len rukami opatrne preložte cesto cez datľový valček a zrolujte tak, aby bola datľová plnka uzavretá vo vnútri cesta a vznikol dlhý plnený valček. Okraj cesta dobre pritlačte.
  4. Ostrým nožom odrežte nerovné konce valčeka a potom valček nakrájajte na rovnako dlhé kúsky (sušienky) – napríklad s dĺžkou 3-4 cm.
  5. Každú nakrájanú sušienku položte na pracovnú dosku a pomocou vidličky na jej povrchu zľahka vytlačte ozdobné prúžky (jemne pritlačte hroty vidličky). Prípadne môžete vzor vytlačiť na celý valček ešte pred krájaním.
  6. Takto postupne spracujte všetko cesto a datľovú plnku.

Pečenie a dokončenie:

  1. Rúru predhrejte na vysokú teplotu 220 °C (horný/dolný ohrev). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravené sušienky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Vložte plech do rúry predhriatej na 220 °C. Pečte veľmi krátko, len približne 7 minút. Sušienky by mali zostať svetlé, len okraje môžu začať veľmi jemne zlatnúť. Kvôli vysokej teplote ich treba pozorne sledovať, aby sa nespálili.
  4. Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke. Po vychladnutí budú príjemne krehké.
  5. Pred servírovaním ich môžete zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom. Skladujte v uzatvorenej dóze.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemám po ruke hotovú datľovú pastu, jednoducho si ju vyrobím sama rozmixovaním kvalitných mäkkých odkôstkovaných sušených datlí (cca 200-250 g) s lyžicou zmäknutého masla a prípadne lyžičkou horúcej vody dohladka. Pre ešte zaujímavejšiu orientálnu chuť do nej rada pridávam aj malú štipku mletého kardamómu spolu so škoricou.
  2. Cesto najradšej vaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie – nemusím potom podsypávať veľa múky a cesto sa nelepí. Valček z datľovej pasty položím k jednému okraju a potom jednoducho pomocou spodného papiera cesto preložím a zrolujem do peknej rolády.
  3. Teplota pečenia 220 °C je skutočne vysoká a 7 minút je veľmi krátky čas. Je absolútne nevyhnutné mať rúru dobre predhriatu a sušienky počas pečenia naozaj pozorne sledovať, najmä ku koncu. Každá rúra pečie trochu inak. Cieľom je, aby zostali svetlé a krehké, nie prepečené a tvrdé.
  4. Vzor na sušienkach vytváram najčastejšie jednoduchým pritlačením vidličky. Niekedy to urobím na celý dlhý valček ešte pred krájaním, inokedy až na jednotlivé nakrájané kúsky. Dodá im to pekný domáci vzhľad.

Upečte si tieto fantastické sušienky s datľovou náplňou – sú naozaj hotové za pár minút pečenia a ich chuť je božská.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Injiho kuchyňa

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty