Hľadáte tip na rýchly, lacný a naozaj chutný obed bez mäsa? Vyskúšajte tento jednoduchý RECEPT na vyprážaný kaleráb v trojobale! Možno vás prekvapí, aká je to delikatesa. Zvonku je krásne chrumkavý a vnútri ostane jemne sladkastý a šťavnatý. Je to skvelá alternatíva ku klasickému vyprážanému syru alebo karfiolu a zaručene si na ňom pochutí celá rodina. S naším vylepšeným postupom ho budete mať na stole raz-dva a všetko bude perfektne načasované a teplé.
Príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju každý. Kľúčom je kaleráb krátko predvariť, aby bol po usmažení dokonale mäkký. Ukážeme si, ako na to, aby bol trojobal chrumkavý a nenasiakol zbytočne veľa oleja. S varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou je to klasika, ktorá nikdy nesklame. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia a vyprážania: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na vyprážaný kaleráb:
- 1 veľký kaleráb (cca 500-600 g)
- 1 PL octu (8%)
- 1 ČL soli (do vody na varenie)
- Na trojobal:
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- štipka soli a korenia (do vajíčok)
- rastlinný olej na vyprážanie
Na prílohu:
- 400 g prílohových zemiakov (varný typ B)
- soľ, celá rasca
- kúsok masla a nasekaná petržlenová vňať na dochutenie
- tatárska omáčka na podávanie
Postup prípravy
Príprava prílohy a kalerábu (aby bolo všetko naraz teplé):
- Najprv si dáme variť zemiaky, keďže sa varia najdlhšie. Ošúpeme ich, nakrájame na menšie kocky, zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme domäkka (cca 20 minút).
- Kým sa zemiaky varia, pripravíme si kaleráb. Ošúpeme ho a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm.
- Do hrnca dáme variť vodu, pridáme do nej lyžičku soli a lyžicu octu. Keď voda zovrie, vložíme do nej plátky kalerábu a varíme (blanšírujeme) ich 10 minút. Kaleráb tak zmäkne a stratí štipľavosť.
- Po 10 minútach kaleráb scedíme a necháme ho na sitku mierne vychladnúť a odkvapkať.
Obaľovanie a vyprážanie:
- Pripravíme si tri hlboké taniere na trojobal. Do prvého nasypeme hladkú múku. V druhom rozšľaháme vajíčka so štipkou soli a korenia. Do tretieho nasypeme strúhanku.
- Odkvapkané plátky kalerábu postupne obaľujeme: najprv v múke, potom v ochutenom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Strúhanku zľahka popritláčame.
- Na väčšej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja (asi 1-2 cm).
- Obalené kaleráby smažíme z každej strany približne 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
- Hotové ich vyberáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Medzitým by mali byť hotové aj zemiaky. Scedíme ich, pridáme k nim kúsok masla na zjemnenie a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Vyprážaný kaleráb podávame ihneď s pripravenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Videorecept
Tipy
- Aby mi trojobal lepšie držal, obalený kaleráb niekedy ešte na chvíľku vrátim do vajíčka a potom znova do strúhanky. Kôrka je potom hrubšia a chrumkavejšia.
- Do strúhanky rada primiešam aj lyžicu strúhaného parmezánu alebo sušené bylinky. Celé jedlo to krásne prevonia.
- Namiesto klasických varených zemiakov je ku kalerábu fantastická aj zemiaková kaša alebo len ľahký zeleninový šalát.
- Ak nejaké kúsky ostanú, sú výborné aj na studeno. Nakrájam ich na prúžky a dám si ich na chlieb s horčicou alebo tatárskou omáčkou.
Verím, že vás táto jednoduchá a chutná verzia vyprážanej zeleniny milo prekvapí. Je to skvelý bezmäsitý obed, ktorý si určite budete chcieť zopakovať. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.
