Hľadáte tip na rýchly, lacný a naozaj chutný obed bez mäsa? Vyskúšajte tento jednoduchý RECEPT na vyprážaný kaleráb v trojobale! Možno vás prekvapí, aká je to delikatesa. Zvonku je krásne chrumkavý a vnútri ostane jemne sladkastý a šťavnatý. Je to skvelá alternatíva ku klasickému vyprážanému syru alebo karfiolu a zaručene si na ňom pochutí celá rodina. S naším vylepšeným postupom ho budete mať na stole raz-dva a všetko bude perfektne načasované a teplé.
1kúsokmasla a nasekaná petržlenová vňať na dochutenie
tatárska omáčka na podávanie
Pokyny
Príprava prílohy a kalerábu (aby bolo všetko naraz teplé):
1. Najprv si dáme variť zemiaky, keďže sa varia najdlhšie. Ošúpeme ich, nakrájame na menšie kocky, zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme domäkka (cca 20 minút).
2. Kým sa zemiaky varia, pripravíme si kaleráb. Ošúpeme ho a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm.
3. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme do nej lyžičku soli a lyžicu octu. Keď voda zovrie, vložíme do nej plátky kalerábu a varíme (blanšírujeme) ich 10 minút. Kaleráb tak zmäkne a stratí štipľavosť.
4. Po 10 minútach kaleráb scedíme a necháme ho na sitku mierne vychladnúť a odkvapkať.
Obaľovanie a vyprážanie:
5. Pripravíme si tri hlboké taniere na trojobal. Do prvého nasypeme hladkú múku. V druhom rozšľaháme vajíčka so štipkou soli a korenia. Do tretieho nasypeme strúhanku.
6. Odkvapkané plátky kalerábu postupne obaľujeme: najprv v múke, potom v ochutenom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Strúhanku zľahka popritláčame.
7. Na väčšej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja (asi 1-2 cm).
8. Obalené kaleráby smažíme z každej strany približne 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
9. Hotové ich vyberáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
10. Medzitým by mali byť hotové aj zemiaky. Scedíme ich, pridáme k nim kúsok masla na zjemnenie a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
11. Vyprážaný kaleráb podávame ihneď s pripravenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Poznámky
1. Aby mi trojobal lepšie držal, obalený kaleráb niekedy ešte na chvíľku vrátim do vajíčka a potom znova do strúhanky. Kôrka je potom hrubšia a chrumkavejšia.2. Do strúhanky rada primiešam aj lyžicu strúhaného parmezánu alebo sušené bylinky. Celé jedlo to krásne prevonia.3. Namiesto klasických varených zemiakov je ku kalerábu fantastická aj zemiaková kaša alebo len ľahký zeleninový šalát.4. Ak nejaké kúsky ostanú, sú výborné aj na studeno. Nakrájam ich na prúžky a dám si ich na chlieb s horčicou alebo tatárskou omáčkou.