Search

Výdatná vaječná omeleta so zemiakmi a zeleninou: Recept na skvelú večeru pre dvoch!

vaječná omeleta so zemiakmi
Vaječná omeleta so zemiakmi

Obsah receptu

Máte chuť na niečo rýchle, sýte a zároveň plné chutí? Táto výdatná vaječná omeleta so zemiakmi a zeleninou je presne to, čo hľadáte! Kombinuje v sebe jemnosť vajec, sýtosť opekaných zemiakov a sviežosť papriky, jarnej cibuľky a čerstvých paradajok s bazalkou. Navyše, chrumkavé mandľové plátky dodávajú tomuto jedlu zaujímavú textúru a jemne orieškovú chuť. Je to skvelý spôsob, ako pripraviť výdatnú večeru alebo obed pre dvoch za relatívne krátky čas.

Na rozdiel od klasickej tenkej omelety, táto verzia pripomína skôr španielsku tortillu, kde sú všetky ingrediencie spojené vajíčkami a prepečené do jedného celku. Príprava je pomerne jednoduchá – najprv opečiete zemiaky so zeleninou a mandľami a potom všetko zalejete rozšľahanými vajcami a necháte stuhnúť na panvici pod pokrievkou. Výsledkom je jedlo, ktoré skvele chutí teplé, ale pokojne ho môžete podávať aj za studena, napríklad ako súčasť pikniku alebo ľahkého obeda do práce.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: cca 30 minút
  • Počet porcií: 2
  • Náročnosť: Jednoduchá až stredná

Potrebujeme

  • 300 g zemiakov (varný typ B alebo C, ošúpané)
  • 1 kus červenej papriky (kapie)
  • 1 menšia chilli paprička (alebo podľa chuti, semienka odstránené pre menšiu pálivosť)
  • 50 g mandľových plátkov
  • 1-2 kusy jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)
  • 4 kusy vajec (veľkosť M)
  • Soľ (podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 kus zrelej paradajky
  • Zopár lístkov čerstvej bazalky
  • 2 polievkové lyžice masla (alebo rastlinného oleja)
  • (Voliteľné) 1-2 polievkové lyžice mlieka alebo smotany (k vajciam)

Postup prípravy

Príprava zeleniny a zemiakov:

  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte na malé kocky (cca 1-1,5 cm). Aby boli chrumkavejšie, môžete ich prepláchnuť v studenej vode a potom dôkladne osušiť papierovou alebo čistou utierkou.
  2. Na väčšej panvici (ideálne takej, ktorá môže ísť aj do rúry, ak by ste chceli dopiecť vrch) rozohrejte 1 polievkovú lyžicu masla alebo oleja. Pridajte osušené zemiakové kocky.
  3. Opekajte ich na strednom ohni za občasného miešania približne 15-20 minút, kým nie sú takmer mäkké a nezačnú chytať zlatistú farbu. Počas opekania ich osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Medzitým si pripravte ostatnú zeleninu: Červenú papriku zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky alebo malé kocky. Chilli papričku nakrájajte na tenké kolieska (ak nechcete jedlo príliš pálivé, odstráňte semienka). Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska (bielu aj zelenú časť).
  5. Keď sú zemiaky takmer hotové, pridajte na panvicu nakrájanú červenú papriku a väčšinu mandľových plátkov (malú časť si odložte na finálne posypanie). Spolu restujte ďalších približne 5 minút, kým paprika trochu nezmäkne a mandle nezozlatnú.
  6. Nakoniec pridajte nakrájanú chilli papričku a jarnú cibuľku. Restujte ešte 1-2 minúty a dobre premiešajte. Zmes rovnomerne rozprestrite po dne panvice.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Príprava omelety:

  1. V miske dôkladne rozšľahajte 4 vajcia so štipkou soli a čierneho korenia. Pre vláčnejšiu konzistenciu môžete pridať aj 1-2 lyžice mlieka alebo smotany.
  2. Rozšľahanými vajcami rovnomerne zalejte zemiakovo-zeleninovú zmes na panvici.
  3. Stíšte oheň na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a nechajte omeletu pomaly “piecť” (tuhnúť) približne 8-10 minút, alebo kým vajcia po okrajoch a na väčšine povrchu nie sú pevné. Stred môže zostať ešte mierne tekutý.
  4. Alternatíva: Ak máte panvicu vhodnú do rúry, môžete omeletu dopiecť pod rozohriatym grilom na pár minút, kým povrch pekne nezozlatne a nestuhne.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Kým sa omeleta pripravuje, pripravte si paradajkovú zmes. Paradajku na špičke narežte do kríža. Zalejte ju vriacou vodou, nechajte postáť asi 30 sekúnd a potom rýchlo schlaďte v studenej vode. Vďaka tomuto postupu ju ľahko olúpete.
  2. Olúpanú paradajku prekrojte, odstráňte semiačka a tvrdú dužinu nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte ich s nasekanými lístkami čerstvej bazalky.
  3. Hotovú vaječnú omeletu opatrne zosunujte z panvice na veľký tanier alebo dosku. Môžete ju podávať v celku alebo nakrájanú na trojuholníky či štvorce.
  4. Pred podávaním posypte vrch omelety pripravenou zmesou paradajok s bazalkou a zvyšnými opraženými mandľovými plátkami. Podávajte teplú ako hlavné jedlo alebo vychladnutú ako súčasť studeného bufetu.

Videorecept

Tipy

  1. Pre chrumkavejšie zemiaky je naozaj dôležité ich po nakrájaní prepláchnuť a dôkladne osušiť. Zbavíte ich tak prebytočného škrobu.
  2. Nebojte sa experimentovať so zeleninou. Namiesto červenej papriky môžete použiť žltú alebo zelenú, pridať môžete aj na kolieska nakrájanú cuketu, hrášok alebo šampiňóny (tie pridajte skôr, spolu so zemiakmi).
  3. Ak máte radi syr, môžete tesne pred koncom pečenia posypať omeletu strúhaným syrom (napr. čedar, gouda alebo parmezán) a nechať ho pod pokrievkou alebo grilom roztopiť.
  4. Vaječnú omeletu so zemiakmi môžete podávať s kopčekom kyslej smotany alebo jogurtovým dipom pre ešte väčšiu sviežosť.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Táto výdatná vaječná omeleta so zemiakmi a zeleninou je skvelou voľbou pre rýchlu a chutnú večeru. Je plná farieb, chutí a textúr a zaručene zasýti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od viele Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty