Search

Viedenské šišky s cukrovou polevou – jednoduchý domáci recept krok za krokom

Viedenské šišky
Viedenské šišky

Obsah receptu

Viedenské šišky s cukrovou polevou sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Pripravte si ich podľa nášho receptu a uvidíte, že domáce šišky chutia najlepšie.

Viedenské šišky s cukrovou polevou sú tradičným dezertom, ktorý si obľúbili generácie. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť tieto lahodné šišky doma, krok za krokom. Pripravte sa na neodolateľnú kombináciu mäkkého cesta a sladkej polevy.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2 šálky hladkej múky (300 g)
  • 1,5 šálky studenej vody (375 g)
  • 150 g masla
  • 6 vajec (300 – 330 g)
  • ⅓ čajovej lyžičky soli (2 g)

Na vyprážanie:

  • 1 – 2 l oleja alebo bravčovej masti

Poleva:

  • 2 šálky práškového cukru (240 g)
  • 6 polievkových lyžíc vody alebo citrónovej šťavy

Postup prípravy:

    1. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo a soľ, zohrejeme, kým sa maslo nerozpustí a nezačne vrieť.
    2. Pridáme preosiatu múku a za stáleho miešania varíme 5 minút, kým vznikne hustá, rovnomerná hmota.
    3. Hrniec odstavíme a necháme cesto vychladnúť 20 – 25 minút (teplota by mala klesnúť pod 70 °C).
    4. Cesto presunieme do misy mixéra a postupne pridávame vajcia, po každom dôkladne premiešame.
    5. Hotové cesto vložíme do cukrárskeho vrecka s tryskou (6B) alebo do pevného plastového vrecka s odstrihnutým rohom.
    6. Na plech vystlaný papierom na pečenie vytlačíme kruhové hniezda s priemerom asi 6 cm.
    7. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej alebo masť na 180 °C.
    8. Hniezda vložíme do horúceho oleja.
    9. Vyprážame z každej strany do zlatohneda (6 – 7 minút).
    10. Po vyprážaní necháme odkvapkať na papierovej utierke.
    11. Na polevu zmiešame práškový cukor s vodou alebo citrónovou šťavou do hladkej konzistencie.
    12. Vychladnuté hniezda namočíme do polevy alebo ju nanesieme štetcom.
    13. Necháme stuhnúť a podávame.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Voda, maslo a soľ privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým nevznikne hustá hmota.
  2. Cesto necháme vychladnúť a potom doň postupne zapracujeme vajcia.
  3. Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vytláčame kruhové hniezda.
  4. Šišky vyprážame v horúcom oleji dozlatista.
  5. Vychladnuté šišky namáčame v cukrovej poleve.

Video recept:

Viedenské šišky s cukrovou polevou sú skvelým dezertom na každú príležitosť. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, že domáce šišky sú najlepšie.

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Orchideli

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty