Viedenské šišky s cukrovou polevou sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Pripravte si ich podľa nášho receptu a uvidíte, že domáce šišky chutia najlepšie.
Viedenské šišky s cukrovou polevou sú tradičným dezertom, ktorý si obľúbili generácie. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť tieto lahodné šišky doma, krok za krokom. Pripravte sa na neodolateľnú kombináciu mäkkého cesta a sladkej polevy.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 šálky hladkej múky (300 g)
- 1,5 šálky studenej vody (375 g)
- 150 g masla
- 6 vajec (300 – 330 g)
- ⅓ čajovej lyžičky soli (2 g)
Na vyprážanie:
- 1 – 2 l oleja alebo bravčovej masti
Poleva:
- 2 šálky práškového cukru (240 g)
- 6 polievkových lyžíc vody alebo citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Do hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo a soľ, zohrejeme, kým sa maslo nerozpustí a nezačne vrieť.
- Pridáme preosiatu múku a za stáleho miešania varíme 5 minút, kým vznikne hustá, rovnomerná hmota.
- Hrniec odstavíme a necháme cesto vychladnúť 20 – 25 minút (teplota by mala klesnúť pod 70 °C).
- Cesto presunieme do misy mixéra a postupne pridávame vajcia, po každom dôkladne premiešame.
- Hotové cesto vložíme do cukrárskeho vrecka s tryskou (6B) alebo do pevného plastového vrecka s odstrihnutým rohom.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie vytlačíme kruhové hniezda s priemerom asi 6 cm.
- Vo veľkom hrnci zohrejeme olej alebo masť na 180 °C.
- Hniezda vložíme do horúceho oleja.
- Vyprážame z každej strany do zlatohneda (6 – 7 minút).
- Po vyprážaní necháme odkvapkať na papierovej utierke.
- Na polevu zmiešame práškový cukor s vodou alebo citrónovou šťavou do hladkej konzistencie.
- Vychladnuté hniezda namočíme do polevy alebo ju nanesieme štetcom.
- Necháme stuhnúť a podávame.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Voda, maslo a soľ privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým nevznikne hustá hmota.
- Cesto necháme vychladnúť a potom doň postupne zapracujeme vajcia.
- Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vytláčame kruhové hniezda.
- Šišky vyprážame v horúcom oleji dozlatista.
- Vychladnuté šišky namáčame v cukrovej poleve.
Video recept:
Viedenské šišky s cukrovou polevou sú skvelým dezertom na každú príležitosť. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, že domáce šišky sú najlepšie.
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Orchideli