Hľadáte recept na lahodný dezert, ktorý ohúri celú rodinu? Vyskúšajte viedenské karamelové veterníky! Tento recept má vyše 100 rokov a naučila ma ho moja stará mama.
Nebojte sa, aj keď ste s veterníkmi nikdy nepiekli, s týmto receptom to zvládnete ľahko. Postup je podrobný a s fotografiami, takže sa vám nemôže nič pokaziť.
Viedenské karamelové veterníky
Ingrediencie
- Karamelový krém:
- 4 lyžice cukru
- 150 ml (⅔ šálky) 30% hustej smotany na varenie
- Pudingový krém:
- 400 ml (1⅔ šálky) mlieka
- 50 g (⅓ šálky) vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 4 lyžice cukru
- Veterníky:
- 50 g (1¾ oz) masla
- 200 ml (¾ šálky) vody
- Štipka soli
- 150 g (1¼ šálky) hladkej múky
- 4 vajcia
- Dokončenie krémov:
- 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na karamelový krém)
- 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na pudingový krém)
- Karamel na namáčanie veterníkov:
- 125 g (⅔ šálky) cukru
- 45 g (1 ½ oz) masla
- 75 ml (⅓ šálky) 30% smotany
Postup prípravy
- Karamelový krém:
- Do hrnca pridajte 4 lyžice cukru a pripravte karamel.
- Za neustáleho miešania pridajte 150 ml hustej smotany. Karamel prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť v chladničke.
- Pudingový krém:
- V menšom množstve mlieka rozmiešajte pudingový prášok.
- Zvyšok mlieka s 4 lyžicami cukru zohrejte vo veľkom hrnci. Po zohriatí pridajte rozmiešaný puding a miešajte, až kým nezískate hustý puding.
- Puding prelejte do misky, zakryte fóliou (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte vychladnúť.
- Veterníky:
- Do hrnca dajte maslo, vodu a štipku soli. Varíme, kým sa maslo nerozpustí.
- Pridajte múku a miešajte, až kým nevznikne cesto, ktoré sa lepí na dno hrnca.
- Cesto nechajte vychladnúť neustálym miešaním v kuchynskom robote a postupne doň zapracujte vajcia.
- Cesto vložte do cukrárenského vrecka a vytvarujte veterníky na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme pri 230 °C počas 10 minút, následne znížte teplotu na 200 °C a pečte ďalších 10 minút.
- Dokončenie krémov:
- Vyšľahajte 300 ml smotany na šľahačku, postupne do nej zašľahajte vychladnutý karamel.
- Vyšľahajte ďalších 300 ml smotany a postupne do nej zašľahajte vychladnutý puding.
- Dekorácia a finálna úprava:
- Upečené veterníky rozkrojte.
- Pripravte karamel z cukru, masla a smotany, do ktorého namáčajte vrchy veterníkov.
- Pudingový krém vložte do cukrárenského vrecka a navrstvite na spodky veterníkov.
- Karamelový krém vložte do ďalšieho cukrárenského vrecka a navrstvite na pudingový krém.
- Na pudingový krém položte vrch veterníkov.
Dobrú chuť!
Viedenské karamelové veterníky – Video recept
Viedenské karamelové veterníky sú síce trochu náročnejšie na prípravu, ale výsledok stojí za to. Sú krásne, chutné a zaručene ulahodia každému.
Súvisiace články
Jednoduché domáce veterníky: Až 40 kusov z 3 vajec!
Veterníky z odpaľovaného cesta: Tento recept je starý viac ako 100 rokov!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte