Máte chuť na originálny a lahodný dezert, ktorý očarí vašich hostí počas vianočných sviatkov? Vyskúšajte tieto neodolateľné vianočné čokoládové čiapky plnené lahodným čerešňovo-smotanovým krémom.
Pripravte sa na explóziu chutí s týmto jednoduchým, ale efektným receptom na vianočné čokoládové čiapky. Ich príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať, a výsledok ohromí každého. Čokoládové čiapky ukrývajú v sebe nadýchaný krém s kúskami čerešní, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Vyskúšajte tento recept a doprajte si kúsok vianočnej mágie.
Ingrediencie:
- 200 g čokolády
- 150 g (1 šálka) čerešní (zavárané, mrazené alebo čerstvé)
- 50 g (1/4 šálky) cukru
- 8 g (1 lyžička) vanilkového cukru
- 30 ml (2 lyžice) vody
- 10 g (1 polievková lyžica) kukuričného škrobu
- 50 ml (1/5 šálky) vody
- 9 g (3 lyžičky) želatíny
- 60 ml (4 lyžice) vody
- 300 g (1,5 šálky) hustej smotany 33% tuku
- 30 g (2 lyžice) cukru
- Piškóty alebo sušienky na zakrytie
Postup prípravy:
- Čokoládu nakrájajte na menšie kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Do formičiek nalejte rozpustenú čokoládu, rozotrite ju po bokoch a dajte stuhnúť do chladničky.
- Čerešne posypte cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte 30 ml vody a priveďte k varu.
- Kukuričný škrob zmiešajte s 50 ml vody a pridajte k čerešniam. Za stáleho miešania povarte asi 3 minúty, kým zmes zhustne.
- Prelejte čerešňovú zmes do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte želatínu so 60 ml vody a nechajte napučať.
- V miske vyšľahajte smotanu s cukrom, kým nezíska pevnú konzistenciu. Jemne vmiešajte vychladnutú čerešňovú zmes.
- Rozpustenú želatínu pridajte do smotanovo-čerešňovej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Touto náplňou naplňte čokoládové formičky a na vrch položte piškótu alebo sušienku.
- Formičky dajte do chladničky a nechajte tuhnúť 4 hodiny.
- Po stuhnutí vyklopte dezerty z formičiek a vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.
Dobrú chuť! 😊
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu čokoládovú chuť použite kvalitnú horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
- Ak nemáte čerstvé čerešne, môžete použiť aj mrazené alebo zavárané.
- Pred plnením čokoládových čiapok nechajte krém dobre vychladnúť v chladničke.
- Čiapky môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie – napríklad rozpustenou bielou čokoládou, čokoládovými hoblinami alebo kandizovaným ovocím.
- Dezert skladujte v chladničke, aby si zachoval svoju konzistenciu a chuť.
Video recept:
Veríme, že si na týchto vianočných čokoládových čiapkach pochutnáte a stanú sa obľúbenou súčasťou vašich vianočných sviatkov.
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné pečivo plnené Nutellou – jednoduché koláčiky pre deti
Snehovo biele koláčiky s citrónovou príchuťou – jednoduché a chutné pečivo na Vianoce
Supermäkké vaječné vianočné sušienky, ktoré sa rozplývajú v ústach
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty