Mať v zásobe overený recept na dobré kysnuté cesto je na nezaplatenie. Či už máte chuť na sladké buchty, ovocné koláče, osúchy alebo dokonca slané pečivo, toto univerzálne kysnuté cesto je skvelým základom pre všetky vaše pekárske výtvory. Tento recept je rokmi overený, relatívne jednoduchý a výsledkom je krásne mäkké, vláčne a nadýchané cesto, s ktorým sa výborne pracuje. Zabudnite na kupované polotovary a objavte radosť z domáceho pečenia!
Tajomstvo spočíva v správnej príprave kvásku, kvalitných surovinách a dostatočnom čase na kysnutie. Nebojte sa kysnutého cesta, s týmto podrobným návodom to zvládne naozaj každý. Cesto krásne vykysne a po upečení alebo vypražení bude presne také, aké má byť – na povrchu jemne chrumkavé a vo vnútri ako obláčik. Pripravte si ho a naplňte podľa svojej fantázie – sladko či na slano.
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane miesenia): cca 25-30 minút
- Čas kysnutia (celkovo): cca 80-130 minút (podľa teploty)
- Počet porcií: cca 17 buchiet/koláčov (podľa veľkosti) alebo 1-2 plechy
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
- cca 350 ml vlažného plnotučného mlieka (cca 35-40°C)
- 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- cca 600-650 g polohrubej múky (alebo mix 500g hladkej + 100-150g polohrubej) + na podsypanie
- 1 čajová lyžička soli
- 50 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový)
- (Voliteľné) 1 vajce alebo 1 žĺtok (pre jemnejšie cesto)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Príprava kvásku: Do menšej misky alebo hrnčeka rozdrobte čerstvé droždie. Pridajte 1 lyžičku cukru (z celkových 2 lyžíc) a zalejte približne 100 ml vlažného mlieka (z celkových 350 ml). Dobre premiešajte vidličkou, kým sa droždie čiastočne nerozpustí. Prikryte a nechajte na teplom mieste bez prievanu postáť asi 10-15 minút. Správne pripravený kvások zdvojnásobí svoj objem a na povrchu sa vytvorí hustá pena.
- Príprava cesta: Do veľkej misy (alebo misy kuchynského robota) preosejte múku (začnite so 600g, zvyšok pridajte podľa potreby). Pridajte zvyšný kryštálový cukor (cca 1,5 PL).
- V strede múky urobte jamku. Do jamky vlejte zvyšok vlažného mlieka (cca 250 ml), pridajte olej a rozklepnite voliteľné vajce alebo žĺtok. Nakoniec pridajte aktívny kvások (mal by byť pekne napenený).
- Začnite miesiť – buď vareškou, rukami alebo kuchynským robotom s hákom na cesto (na nízkych otáčkach). Keď sa ingrediencie začnú spájať do cesta, pridajte soľ.
- Miesenie: Pokračujte v miesení, kým nevznikne hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa pekne odlepuje od stien misy a rúk. Nemalo by byť príliš tuhé ani príliš lepivé. Ak je príliš lepivé, postupne pridávajte po troškách zvyšnú múku (až do 650g celkovo). Ak je príliš tuhé, pridajte lyžicu vlažného mlieka. Miesenie robotom trvá približne 10-15 minút, ručné miesenie na doske trvá o niečo dlhšie (15-20 minút).

Prvé kysnutie:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule. Misu, v ktorej bude cesto kysnúť, môžete zľahka vytrieť olejom alebo vysypať múkou. Vložte do nej cesto, povrch cesta tiež môžete jemne potrieť olejom alebo poprášiť múkou, aby neobschol.
- Misu prikryte čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu približne 60-90 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem. Čas kysnutia závisí od teploty miestnosti a aktivity droždia.
Spracovanie a druhé kysnutie:
- Vykysnuté cesto opatrne vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Rukami ho zľahka premiesite, aby ste z neho vytlačili prebytočný vzduch (odvzdušnili ho).
- Cesto je teraz pripravené na ďalšie použitie. Môžete ho rozdeliť na menšie časti a tvarovať buchty, koláče, osúchy, rožky alebo iné pečivo podľa vášho konkrétneho receptu a plnky (sladkej či slanej).
- Druhé kysnutie (Veľmi dôležité!): Vytvarované koláče alebo buchty uložte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 20-40 minút (v závislosti od veľkosti a teploty). Pečivo by malo viditeľne zväčšiť svoj objem a byť pekne nadýchané.
Pečenie / Vyprážanie:
- Pečenie: Rúru predhrejte na teplotu uvedenú vo vašom konkrétnom recepte (zvyčajne okolo 180°C pre buchty a koláče). Vykysnuté pečivo môžete pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Pečte dozlatista. Čas pečenia závisí od veľkosti a typu pečiva a náplne (buchty cca 20-30 minút, väčšie koláče dlhšie).
- Vyprážanie: Ak pripravujete napríklad šišky alebo langoše, vyprážajte vytvarované a vykysnuté kúsky cesta vo vyššej vrstve dobre rozohriateho oleja (cca 170-180°C) z oboch strán dozlatista. Hotové vyberajte na papierové utierky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť a vláčnosť cesta môžete časť oleja nahradiť rozpusteným (ale nie horúcim) maslom.
- Ak chcete cesto použiť na slané pečivo (napr. osúchy, slané koláče), znížte množstvo cukru na 1 čajovú lyžičku (len na aktiváciu droždia).
- Cesto môžete po prvom kysnutí aj zamraziť. Vyklopte ho, zľahka premiesite, zabaľte do potravinárskej fólie a potom do mraziaceho vrecka. V mrazničke vydrží niekoľko týždňov. Pred použitím ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke (ideálne cez noc) a potom nechajte dokysnúť pri izbovej teplote pred tvarovaním.
- Teplota surovín je dôležitá – mlieko a voda by mali byť vlažné (nie horúce!), vajce izbovej teploty. Studené suroviny spomaľujú kysnutie.

Toto univerzálne kysnuté cesto je skvelým základom pre množstvo sladkých aj slaných dobrôt. S týmto receptom, ktorý sa vždy podarí, sa domáceho pečenia už nemusíte báť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kalnina Natália, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.