Poznáte tie dni, keď prídete domov unavení a posledné, na čo máte chuť, je tráviť hodinu v kuchyni? Presne pre tieto chvíle existuje tento recept. Odkedy som ho objavila, stal sa u nás doma absolútnou stálicou. Milujem ho, lebo je to plnohodnotné, chutné a sýte jedlo, ktoré mám na stole za pár minút.
Žiadne zložité postupy, žiadne exotické suroviny. Len šťavnaté kúsky kuracieho mäsa v bohatej paradajkovej omáčke, ktorá chutí, akoby sa varila celé hodiny. Je to presne ten typ večere, po ktorej sa celá rodina olizuje až za ušami.
Ako správne pripraviť kuracie mäso v paradajkovej omáčke?
Celé kúzlo je v príprave omáčky v jednej panvici. Kým sa varia cestoviny, na panvici opečiete na kocky nakrájané kuracie mäso. Pridáte cibuľu, cesnak, papriku a korenie. Všetko zalejete paradajkami, krátko podusíte a na záver zmiešate s uvarenými cestovinami a trochou vody z nich.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Z jednej panvice
Potrebujeme
- 3 menšie kuracie prsia (cca 450 g)
- 200 g cestovín (napr. penne, fusilli)
- 1 konzerva (400 g) krájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
- Najprv si dajte zovrieť osolenú vodu na cestoviny. Kým sa voda varí, nakrájajte kuracie prsia na menšie kocky a cibuľu s červenou paprikou nadrobno.
- Keď voda zovrie, dajte variť cestoviny podľa návodu na obale (zvyčajne 9–11 minút).
- Súčasne na veľkej, hlbšej panvici rozpáľte olej. Pridajte kuracie kocky a opekajte ich z každej strany dozlatista, asi 5 minút.
- K mäsu pridajte cibuľu a restujte ďalšie 2 minúty, kým nezesklovatie.
- Zmes osoľte, okoreňte, pridajte mletú sladkú papriku a sušený tymian. Všetko dobre premiešajte.
- Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len asi minútu, aby sa rozvoňal, ale nezhorkol.
- Do panvice pridajte nakrájanú červenú papriku a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Následne všetko zalejte konzervovanými paradajkami, pridajte paradajkový pretlak a premiešajte. Omáčku nechajte na miernom ohni prebublávať asi 5 minút.
- Medzitým sceďte uvarené cestoviny, ale odložte si asi jednu naberačku (cca 200 ml) vody, v ktorej sa varili.
- Uvarené cestoviny a odloženú vodu z nich pridajte priamo do panvice s omáčkou. Dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili v omáčke.
- Na záver vmiešajte nahrubo nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a môžete podávať.
Videorecept
Tipy
- Voda z cestovín je tajná ingrediencia! Obsahuje škrob, ktorý omáčku krásne zahustí a prepojí s cestovinami.
- Pre ešte krémovejšiu chuť môžete na záver do hotovej omáčky vmiešať lyžicu smotanového syra alebo nastrúhať parmezán.
- Nebojte sa experimentovať s bylinkami – k paradajkám sa skvele hodí aj čerstvá bazalka alebo oregano.
Variácie
- Pikantná verzia: Spolu so sladkou paprikou pridajte aj štipku mletého chilli alebo kajenského korenia.
- Zeleninová verzia: Do omáčky môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad na kolieska nakrájanú cuketu alebo baklažán.
- Bez mäsa: Kuracie mäso jednoducho vynechajte a namiesto neho pridajte konzervu cícera alebo červenej fazule pre vegetariánsku verziu.
Záver
Servírujte horúce, prípadne posypané ďalšou petržlenovou vňaťou alebo syrom. Je to kompletné jedlo z jednej panvice, po ktorom sa u vás doma len tak zapráši.
Recept vychádza z verzie od Výdatné a chutné, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.