Publikované: 28. marca 2025, 16:26
Chystáte sa piecť na Martina alebo len máte chuť na lahodné orechové pečivo? Tieto svätomartinské rožky bez kysnutia sú vynikajúcou voľbou. Krehké cesto a bohatá orechová plnka tvoria dokonalú harmóniu chutí.
Upečte si tradičné svätomartinské rožky bez zdĺhavého kysnutia, plnené lahodnou orechovou náplňou. Hoci sú často spájané so sviatkom svätého Martina, toto krehké pečivo si môžete vychutnať kedykoľvek počas roka.
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie cesta)
- Čas chladenia cesta: min. 1 hodina
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Počet porcií: 24 kusov
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
Cesto:
- 450 g hladkej múky (preosiatej)
- 50 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 2 žĺtky (bielky odložíme na plnku)
- 200 ml smotany na varenie (10-12% tuku)
- 250 g zmäknutého masla
Orechová plnka:
- 150 g jemne mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru (preosiateho)
- 2 bielky (z prípravy cesta)
Na dokončenie:
- 1 celé vajce (na potretie)
- Práškový cukor (na posypanie, voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky
- Cesto: Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Do stredu sypkej zmesi urobte jamku, pridajte 2 žĺtky (bielky si odložte do čistej misky na neskôr na plnku), prilejte smotanu na varenie a pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
- Rukami začnite všetky suroviny spracovávať. Najprv sa budú drobiť, ale postupne sa spoja. Vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Pracujte len krátko, kým sa cesto nespojí do kompaktnej hmoty.
- Hotové cesto zabaľte dôkladne do potravinovej fólie a vložte ho aspoň na 1 hodinu odpočívať a stuhnúť do chladničky.
- Plnka: Kým cesto chladne, pripravte si orechovú plnku. V miske, kde máte odložené bielky, zmiešajte jemne mleté vlašské orechy so 150 g preosiateho práškového cukru. Pridajte bielky a lyžicou alebo stierkou všetko spolu dôkladne vymiešajte, kým nevznikne hladká, mierne lepivá, ale roztierateľná hmota.
Tvarovanie a pečenie rožkov
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Pripravte si dva plechy a vysteľte ich papierom na pečenie. V malej miske alebo šálke vidličkou zľahka rozšľahajte 1 celé vajce na potieranie rožkov pred pečením.
- Dobre vychladnuté cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na 4 rovnaké časti. S ostatnými časťami pracujte postupne, zvyšok nechajte zatiaľ v chlade.
- Jednu časť cesta položte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte ju do tvaru kruhu s priemerom približne 30 cm a hrúbkou asi 2-3 mm.
- Rozvaľkaný kruh cesta rozkrojte pomocou radielka alebo ostrého noža na 6 rovnakých trojuholníkových výsekov (ako keď krájate pizzu alebo tortu). Z každej zo štyroch častí cesta takto získate 6 trojuholníkov, spolu teda 24.
- Na širšiu stranu každého trojuholníka (bližšie k vonkajšiemu okraju kruhu) naneste primerané množstvo orechovej plnky – zhruba jednu čajovú lyžičku. Plnku nerozotierajte až úplne k okrajom.
- Okraje trojuholníka, najmä tie bočné, môžete zľahka potrieť rozšľahaným vajíčkom (nie je to nutné, ale pomôže to rožok lepšie uzavrieť).
- Začnite rolovať trojuholník smerom od najširšej strany (kde je plnka) smerom k úzkej špičke. Po zrolovaní môžete rožok jemne zahnúť do tvaru podkovičky alebo písmena “C”.
- Hotové vytvarované rožky ukladajte s malými medzerami na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Keď máte pripravené všetky rožky na plechu, potrite ich celý povrch pomocou štetca alebo mašlovačky rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte plech (alebo oba plechy) do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 20 minút. Rožky by mali byť krásne zlatohnedé a pevné na dotyk. Čas pečenia prispôsobte svojej rúre.
Dokončenie
- Upečené rožky vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu (asi 5 minút) vychladnúť priamo na plechu, potom ich môžete opatrne preniesť na kovovú mriežku, aby úplne vychladli.
- Ešte teplé (ale už nie horúce, aby sa cukor neroztopil) alebo úplne vychladnuté rožky môžete podľa chuti a zvyku posypať cez jemné sitko práškovým cukrom. Pre lepšiu vôňu môžete práškový cukor zmiešať s vanilkovým cukrom.
- Podávajte ideálne až po vychladnutí. Rožky sú najlepšie po pár dňoch odležania, keď cesto skrehne. Skladujte ich v dobre uzatvorenej dóze na chladnom a suchom mieste.
Videorecept
Tipy
- Cesto na tieto rožky spracovávam vždy len rýchlo, kým sa suroviny spoja. Nie je potrebné ho dlho miesiť. Vďaka tomu a vyššiemu obsahu tuku sú rožky po upečení pekne krehké. Chladenie cesta v chladničke je dôležité, aby sa s ním potom dobre pracovalo a pri pečení si udržalo tvar.
- Do orechovej plnky niekedy pre obmenu pridám aj trochu strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry, prípadne štipku mletej škorice pre zaujímavejšiu chuť. Ak by sa mi zdala plnka príliš riedka, môžem pridať lyžicu jemnej strúhanky alebo mletých detských piškót na zahustenie.
- Pri rolovaní trojuholníkov sa snažím cesto zbytočne nenaťahovať a konce po zrolovaní jemne pritlačím, aby plnka počas pečenia čo najmenej vytekala. Potretie okrajov vajíčkom pred zavinením môže pomôcť rožok lepšie “zalepiť”, ale nie je to nevyhnutné.
- Tieto svätomartinské rožky sú síce chutné už v deň upečenia, ale ako väčšina krehkého vianočného pečiva, aj ony sú ešte lepšie po niekoľkých dňoch odležania v uzavretej dóze. Cesto pekne skrehne a chute sa prepoja.
Či už na Martina alebo pri inej príležitosti, tieto svätomartinské rožky bez kysnutia určite potešia každého milovníka sladkého pečiva.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varíme s Mozgom