Odkedy som objavila tento recept, tieto karamelové rožky sa stali mojou absolútnou závislosťou. Je to to najlepšie nekysnuté cesto, aké poznám. Je len z masla, smotany a múky. Tá božská plnka z karamelu a orechov je už len finálny bonus.
Na recepte je najlepšie, že nepotrebujete droždie a nemusíte čakať na kysnutie. Cesto sa len zamieša a dá na chvíľu schladiť. Plnka je len skaramelizované Salko a orechy. Nič viac netreba. Toto musíte vyskúšať.
Ako pripraviť najlepšie karamelové rožky (nekysnuté)?
Zo zmäknutého masla, hustej kyslej smotany, múky a kypriaceho prášku vypracujte cesto. Nechajte ho 30 minút chladiť. Rozvaľkajte na kruh, potrite karamelovým Salkom zmiešaným s orechmi. Rozkrájajte na trojuholníky (ako pizzu) a zrolujte. Potrite žĺtkom a pečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas chladenia: 30–40 minút
- Čas pečenia: 30–40 minút (spolu na 2 plechy)
- Počet porcií: 2 plechy (cca 32–40 ks)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 135 kcal/ks
- Trend: Rýchly (bez kysnutia)
Potrebujeme
Na cesto (cca 40 rožkov)
- 450 g hladkej múky (preosiatej)
- 200 g zmäknutého masla
- 180 g hustej kyslej smotany (min. 20%)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Plnka
- 300 g skaramelizovaného kondenzovaného mlieka (Dulce de leche / Karamelové Salko)
- 150 g vlašských orechov (nahrubo pomletých alebo nasekaných)
Na dokončenie
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
- sezamové semienka alebo mak (na posypanie)
Postup prípravy
- Najprv pripravte cesto. Do misy dajte úplne zmäknuté maslo. Šľahajte ho mixérom 1–2 minúty.
- Pridajte hustú kyslú smotanu, soľ a kypriaci prášok. Krátko prešľahajte, len aby sa spojili.
- Pridajte preosiatu múku (naraz). Najprv miešajte mixérom (hákmi na cesto), potom rýchlo rukami na doske.
- Vytvorte hladké, jemné a nelepivé cesto. Dlho ho nemieste.
- Cesto rozdeľte na dva rovnaké bochníky. Oba zabaľte do potravinárskej fólie.
- Vložte ich do chladničky aspoň na 30–40 minút. Cesto musí stuhnúť, pracuje sa s ním lepšie studeným.
- Medzitým pripravte plnku. V miske jednoducho zmiešajte karamelové Salko a nahrubo pomleté (alebo nasekané) orechy.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si dva plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vyberte prvý bochník cesta z chladničky. Na jemne pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký kruh (asi 3 mm hrubý).
- Kruh potrite polovicou karamelovo-orechovej plnky.
- Pomocou radielka (alebo noža na pizzu) rozkrájajte kruh na 16 rovnakých trojuholníkov (presne ako keď krájate pizzu).
- Každý trojuholník rolujte smerom od širšieho okraja ku špičke. Vznikne vám úhľadný malý rožtek.
- Rožky ukladajte na pripravený plech. Nechajte medzi nimi malé medzery.
- V malej miske rozšľahajte žĺtok s 1 PL mlieka.
- Všetky rožky na plechu dôkladne potrite. Posypte ich sezamom, makom alebo nechajte čisté.
- Pečte pri 180 °C približne 15–20 minút. Sledujte ich, musia byť krásne zlatohnedé.
- Kým sa pečie prvý plech, rovnako pripravte rožky z druhého bochníka cesta.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo “pizza” metóda? Rolovanie z kruhu (Krok 10-11) je desaťkrát rýchlejšie ako pôvodný postup vaľkania desiatok malých placiek. Toto je skutočne “ľahké a rýchle pečenie”.
- Pracujte rýchlo. Cesto obsahuje veľa masla a smotany. Čím je teplejšie, tým viac sa lepí. Preto je dôležité dodržať chladenie a potom pracovať svižne.
Jednoduché variácie
- Tvarohová plnka: Namiesto karamelu použite plnku z 250 g hrudkovitého tvarohu, vanilkového cukru a hrozienok.
- Maková plnka: Použite klasickú makovú plnku (mletý mak sparený horúcim mliekom a cukrom).
Sú krehké, vláčne a doslova sa rozplývajú na jazyku. Garantujem vám, že lepší a rýchlejší recept na plnené rožky nenájdete.
Recept vychádza z verzie od Mazzali Oshxona, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.