Snívate o dokonale upečenom kurčati, ktoré má neuveriteľne chrumkavú, zlatistú kožičku, no vo vnútri zostáva tak šťavnaté, že sa mäso doslova rozpadá a je jemné ako maslo? Už viac nemusíte snívať! Prinášame vám definitívny recept, ktorý vás krok za krokom prevedie prípravou toho najlepšieho pečeného kurčaťa, aké ste kedy ochutnali. Tajomstvo nespočíva v zložitých ingredienciách, ale v jednoduchej, no geniálnej technike prípravy a v správnom nastavení teplôt počas pečenia. Pripravte sa na to, že po vyskúšaní tohto postupu už nikdy nebudete piecť kurča inak.
Kľúčom k úspechu je príprava kurčaťa metódou “na motýlika” (spatchcock), ktorá zabezpečí, že sa celé kura prepečie dokonale rovnomerne a za kratší čas. Nemusíte sa obávať, že prsia budú suché, kým sa stehná dopečú. Hoci to znie profesionálne, ide o veľmi jednoduchý trik, ktorý s naším návodom zvládne každý. Výsledkom bude nielen fantastická chuť, ale aj jedlo, ktoré vyzerá absolútne famózne a je pripravené na servírovanie bez zložitého porciovania.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 65-75 minút
- Čas odpočívania: 15 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 celé kurča (cca 1.5 – 1.8 kg)
- cca 40 g zmäknutého masla
- 1 PL korenia “Kurča pečené”
- 1 PL ochucovadla “Vegeta” (alebo inej obľúbenej zmesi sušenej zeleniny so soľou)
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie (voliteľné)
- 100 ml vody alebo kuracieho vývaru na podliatie
Postup prípravy
Príprava kurčaťa “na motýlika”:
- Rúru si predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si pekáč vhodnej veľkosti.
- Kurča položíme na dosku prsiami nadol. Pevnými kuchynskými nožnicami alebo ostrým nožom opatrne vystrihneme celú chrbticu – vedieme rez tesne pozdĺž oboch jej strán. Chrbticu si môžeme odložiť na neskôr do vývaru.
- Kurča otočíme prsiami nahor a dlaňou silno zatlačíme na stred hrudného koša, až kým nepocítime a nezačujeme puknutie. Kurča sa takto krásne rozloží naplocho ako otvorená kniha.
Ochutenie a pečenie:
- V malej miske dôkladne zmiešame zmäknuté maslo so soľou, korením na pečené kurča a Vegetou. Vytvoríme tak ochutenú maslovú pastu.
- Opatrne prstami uvoľníme kožu na prsiach a stehnách od mäsa. Polovicu ochuteného masla rovnomerne votrieme priamo na mäso pod kožu. Tento krok zaručí maximálnu šťavnatosť.
- Zvyšným maslom potrieme celé kurča zvrchu, po koži. Mäso môžeme dochutiť aj čerstvo mletým čiernym korením.
- Pripravené kurča vložíme do pekáča kožou nahor. Podlejeme ho 100 ml vody alebo vývaru.
- Kurča vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme prvých 20 minút. Táto počiatočná vysoká teplota je kľúčová pre vytvorenie dokonale chrumkavej kôrky.
- Po 20 minútach stiahneme teplotu v rúre na 180 °C a za občasného polievania výpekom dopečieme ďalších 45-55 minút. Celkový čas pečenia závisí od presnej veľkosti kurčaťa.
- Kurča je hotové, keď po pichnutí nožom do najhrubšej časti stehna vyteká číra šťava bez akéhokoľvek ružového nádychu.
- Dôležitý krok na záver: Upečené kurča vyberieme z rúry, voľne ho prikryjeme alobalom a pred porciovaním ho necháme aspoň 10-15 minút odpočívať. Šťavy sa v mäse rovnomerne rozložia a kurča bude ešte šťavnatejšie.
Videorecept
Tipy
- Do maslovej zmesi niekedy pridávam aj prelisovaný strúčik cesnaku a lyžičku nasekaných čerstvých byliniek, napríklad tymianu alebo rozmarínu. Kurča tak získa úžasnú stredomorskú arómu.
- Aby sa kurča nepieklo nasucho a malo ešte lepšiu chuť, často ho pečiem na “podstielke” z nahrubo nakrájanej cibule, mrkvy a pár stoniek stopkového zeleru. Zelenina nasiakne výpekom a je to fantastická príloha sama o sebe.
- Výpek, ktorý zostane v pekáči, nikdy nevylievam! Zlejem ho do malého hrnca, podľa potreby zriedim trochou vody alebo smotany, krátko prevarím a mám fantastickú domácu omáčku.
- Ak nemám poruke silné kuchynské nožnice, chrbticu sa dá vyrezať aj ostrým a pevným nožom. Treba len rezať opatrne a držať sa tesne popri kostiach na oboch stranách.
Podávajte s obľúbenou prílohou – či už je to ryža, pečené zemiaky alebo len kúsok čerstvého chleba na namáčanie do božského výpeku. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
