Search

Toto je RECEPT na najšťavnatejšie pečené kurča: Zvonku chrumkavé, zvnútra ako maslo!

pečené kurča
Pečené kurča, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 13. júna 2025, 09:35

Snívate o dokonale upečenom kurčati, ktoré má neuveriteľne chrumkavú, zlatistú kožičku, no vo vnútri zostáva tak šťavnaté, že sa mäso doslova rozpadá a je jemné ako maslo? Už viac nemusíte snívať! Prinášame vám definitívny recept, ktorý vás krok za krokom prevedie prípravou toho najlepšieho pečeného kurčaťa, aké ste kedy ochutnali. Tajomstvo nespočíva v zložitých ingredienciách, ale v jednoduchej, no geniálnej technike prípravy a v správnom nastavení teplôt počas pečenia. Pripravte sa na to, že po vyskúšaní tohto postupu už nikdy nebudete piecť kurča inak.

Kľúčom k úspechu je príprava kurčaťa metódou “na motýlika” (spatchcock), ktorá zabezpečí, že sa celé kura prepečie dokonale rovnomerne a za kratší čas. Nemusíte sa obávať, že prsia budú suché, kým sa stehná dopečú. Hoci to znie profesionálne, ide o veľmi jednoduchý trik, ktorý s naším návodom zvládne každý. Výsledkom bude nielen fantastická chuť, ale aj jedlo, ktoré vyzerá absolútne famózne a je pripravené na servírovanie bez zložitého porciovania.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: cca 65-75 minút
  • Čas odpočívania: 15 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 celé kurča (cca 1.5 – 1.8 kg)
  • cca 40 g zmäknutého masla
  • 1 PL korenia “Kurča pečené”
  • 1 PL ochucovadla “Vegeta” (alebo inej obľúbenej zmesi sušenej zeleniny so soľou)
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie (voliteľné)
  • 100 ml vody alebo kuracieho vývaru na podliatie

Postup prípravy

Príprava kurčaťa “na motýlika”:

  1. Rúru si predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si pekáč vhodnej veľkosti.
  2. Kurča položíme na dosku prsiami nadol. Pevnými kuchynskými nožnicami alebo ostrým nožom opatrne vystrihneme celú chrbticu – vedieme rez tesne pozdĺž oboch jej strán. Chrbticu si môžeme odložiť na neskôr do vývaru.
  3. Kurča otočíme prsiami nahor a dlaňou silno zatlačíme na stred hrudného koša, až kým nepocítime a nezačujeme puknutie. Kurča sa takto krásne rozloží naplocho ako otvorená kniha.

Ochutenie a pečenie:

  1. V malej miske dôkladne zmiešame zmäknuté maslo so soľou, korením na pečené kurča a Vegetou. Vytvoríme tak ochutenú maslovú pastu.
  2. Opatrne prstami uvoľníme kožu na prsiach a stehnách od mäsa. Polovicu ochuteného masla rovnomerne votrieme priamo na mäso pod kožu. Tento krok zaručí maximálnu šťavnatosť.
  3. Zvyšným maslom potrieme celé kurča zvrchu, po koži. Mäso môžeme dochutiť aj čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Pripravené kurča vložíme do pekáča kožou nahor. Podlejeme ho 100 ml vody alebo vývaru.
  5. Kurča vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme prvých 20 minút. Táto počiatočná vysoká teplota je kľúčová pre vytvorenie dokonale chrumkavej kôrky.
  6. Po 20 minútach stiahneme teplotu v rúre na 180 °C a za občasného polievania výpekom dopečieme ďalších 45-55 minút. Celkový čas pečenia závisí od presnej veľkosti kurčaťa.
  7. Kurča je hotové, keď po pichnutí nožom do najhrubšej časti stehna vyteká číra šťava bez akéhokoľvek ružového nádychu.
  8. Dôležitý krok na záver: Upečené kurča vyberieme z rúry, voľne ho prikryjeme alobalom a pred porciovaním ho necháme aspoň 10-15 minút odpočívať. Šťavy sa v mäse rovnomerne rozložia a kurča bude ešte šťavnatejšie.

Videorecept

Tipy

  1. Do maslovej zmesi niekedy pridávam aj prelisovaný strúčik cesnaku a lyžičku nasekaných čerstvých byliniek, napríklad tymianu alebo rozmarínu. Kurča tak získa úžasnú stredomorskú arómu.
  2. Aby sa kurča nepieklo nasucho a malo ešte lepšiu chuť, často ho pečiem na “podstielke” z nahrubo nakrájanej cibule, mrkvy a pár stoniek stopkového zeleru. Zelenina nasiakne výpekom a je to fantastická príloha sama o sebe.
  3. Výpek, ktorý zostane v pekáči, nikdy nevylievam! Zlejem ho do malého hrnca, podľa potreby zriedim trochou vody alebo smotany, krátko prevarím a mám fantastickú domácu omáčku.
  4. Ak nemám poruke silné kuchynské nožnice, chrbticu sa dá vyrezať aj ostrým a pevným nožom. Treba len rezať opatrne a držať sa tesne popri kostiach na oboch stranách.

Podávajte s obľúbenou prílohou – či už je to ryža, pečené zemiaky alebo len kúsok čerstvého chleba na namáčanie do božského výpeku. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty