Snívate o dokonale upečenom kurčati, ktoré má neuveriteľne chrumkavú, zlatistú kožičku, no vo vnútri zostáva tak šťavnaté, že sa mäso doslova rozpadá a je jemné ako maslo? Už viac nemusíte snívať! Prinášame vám definitívny recept, ktorý vás krok za krokom prevedie prípravou toho najlepšieho pečeného kurčaťa, aké ste kedy ochutnali. Tajomstvo nespočíva v zložitých ingredienciách, ale v jednoduchej, no geniálnej technike prípravy a v správnom nastavení teplôt počas pečenia, ktoré vám odhalíme.
1PLochucovadla "Vegeta"(alebo inej obľúbenej zmesi sušenej zeleniny so soľou)
1ČLsoli
čerstvo mleté čierne korenie(voliteľné)
100mlvody alebo kuracieho vývaru na podliatie
Pokyny
Príprava kurčaťa "na motýlika":
1. Rúru si predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si pekáč vhodnej veľkosti.
2. Kurča položíme na dosku prsiami nadol. Pevnými kuchynskými nožnicami alebo ostrým nožom opatrne vystrihneme celú chrbticu pozdĺž oboch jej strán. Chrbticu si môžeme odložiť na neskôr do vývaru.
3. Kurča otočíme prsiami nahor a dlaňou silno zatlačíme na stred hrudného koša, až kým nepocítime a nezačujeme puknutie. Kurča sa takto krásne rozloží naplocho ako otvorená kniha.
Ochutenie a pečenie:
4. V malej miske dôkladne zmiešame zmäknuté maslo so soľou, korením na pečené kurča a Vegetou. Vytvoríme tak ochutenú maslovú pastu.
5. Opatrne prstami uvoľníme kožu na prsiach a stehnách od mäsa. Polovicu ochuteného masla rovnomerne votrieme priamo na mäso pod kožu. Tento krok zaručí maximálnu šťavnatosť.
6. Zvyšným maslom potrieme celé kurča zvrchu, po koži. Mäso môžeme dochutiť aj čerstvo mletým čiernym korením.
7. Pripravené kurča vložíme do pekáča kožou nahor. Podlejeme ho 100 ml vody alebo vývaru.
8. Kurča vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme prvých 20 minút. Táto vysoká teplota je kľúčová pre vytvorenie dokonale chrumkavej kôrky.
9. Po 20 minútach stiahneme teplotu v rúre na 180 °C a za občasného polievania výpekom dopečieme ďalších 45-55 minút.
10. Kurča je hotové, keď po pichnutí nožom do najhrubšej časti stehna vyteká číra šťava bez akéhokoľvek ružového nádychu. Celkový čas pečenia závisí od presnej veľkosti kurčaťa.
11. Dôležitý krok na záver: Upečené kurča vyberieme z rúry, voľne ho prikryjeme alobalom a pred porciovaním ho necháme aspoň 10-15 minút odpočívať. Šťavy sa v mäse rovnomerne rozložia a kurča bude ešte šťavnatejšie.
Poznámky
1. Do maslovej zmesi niekedy pridávam aj prelisovaný strúčik cesnaku a lyžičku nasekaných čerstvých byliniek, napríklad tymianu alebo rozmarínu. Kurča tak získa úžasnú stredomorskú arómu.2. Aby sa kurča nepripieklo a malo ešte lepšiu chuť, často ho pečiem na 'podstielke' z nahrubo nakrájanej cibule, mrkvy a pár stoniek stopkového zeleru. Zelenina nasiakne výpekom a je to fantastická príloha.3. Výpek, ktorý zostane v pekáči, nikdy nevylievam! Zlejem ho do malého hrnca, podľa potreby zriedim trochou vody alebo smotany, krátko prevarím a mám fantastickú domácu omáčku.4. Ak nemám poruke silné kuchynské nožnice, chrbticu sa dá vyrezať aj ostrým a pevným nožom. Treba len rezať opatrne a držať sa tesne popri kostiach na oboch stranách.