Ak milujete kombináciu kokosu a čokolády, túto Tortu Bounty musíte vyskúšať. Garantujem vám, že je to najlepšia kokosová torta vôbec. Je vláčna, šťavnatá a plná neuveriteľne bohatej, hutnej kokosovej plnky. U nás doma zmizla za pár minút.
Kľúčom je varená kokosová plnka. Vďaka kondenzovanému mlieku a maslu je krémová a šťavnatá, nie suchá. V kombinácii s vláčnym kakaovým korpusom je to hotové nebo. Je to luxusný dezert na každú oslavu.
Ako pripraviť najlepšiu tortu Bounty?
Upečte vysoký kakaový korpus zo 6 vajec. Po vychladnutí ho prerežte na 3 pláty. Uvarte hustú kokosovú plnku z mlieka, kondenzovaného mlieka, masla a kokosu. Ešte teplou plnkou vrstvite korpusy (ktoré navlhčíte mliekom). Nechajte stuhnúť a polejte čokoládou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 35–40 minút
- Počet porcií: 1 torta (Ø 24-26 cm, cca 16 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 415 kcal/rez
- Trend: Slávnostný dezert
Potrebujeme
Na korpus (Forma Ø 24-26 cm)
- 6 ks vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 16 g vanilkového cukru (2 balíčky)
- 2 štipky soli
- 60 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- 160 g hladkej múky
- 40 g kakaového prášku
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Kokosová Bounty plnka
- 200 ml mlieka
- 100 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 250 g strúhaného kokosu
Na navlhčenie a polevu
- 50 ml mlieka (alebo smotany, na korpus)
- 150 g horkej čokolády (na polevu)
- 30 ml rastlinného oleja
Postup prípravy
Príprava korpusu
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (ideálne Ø 24 alebo 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky formy nemastite.
- Do veľkej misy rozklepnite 6 celých vajec. Pridajte kryštálový cukor, vanilkový cukor a 2 štipky soli.
- Šľahajte mixérom na najvyšších otáčkach aspoň 10–15 minút. Musí vám vzniknúť hustá, objemná a takmer biela pena.
- Znížte otáčky mixéra na minimum. Pomaly prilejte olej a potom mlieko.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok.
- Suchú zmes už len zľahka a ručne (stierkou) vmiešajte do vaječnej peny. Miešajte len kým sa nespoja.
- Cesto vylejte do pripravenej formy. Pečte pri 180 °C približne 35–40 minút.
- Otestujte špajdľou. Musí vyjsť čistá. Korpus nechajte úplne vychladnúť (ideálne na mriežke).
Príprava plnky a skladanie
- Kým korpus chladne, pripravte plnku. V hrnci zmiešajte 200 ml mlieka, kondenzované mlieko, cukor a maslo.
- Zahrievajte na miernom ohni (asi 2 minúty), kým sa maslo a cukor úplne nerozpustia. Nemusí to vrieť.
- Do horúcej mliečnej zmesi vsypte všetok strúhaný kokos.
- Vráťte na oheň. Za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Zmes extrémne zhustne. Ihneď odstavte.
- Úplne vychladnutý korpus vyberte z formy. Dlhým nožom mu zrežte vrchnú “čiapočku”, aby bol dokonale rovný.
- Korpus teraz horizontálne prerežte na tri rovnaké pláty.
- Vráťte spodný plát naspäť do čistej tortovej formy (alebo ráfika).
- Pokvapkajte ho polovicou mlieka na navlhčenie (cca 25 ml).
- Nalejte naň polovicu ešte teplej kokosovej plnky. Rýchlo a pevne ju utlačte lyžicou.
- Položte stredný plát. Znova ho pokvapkajte zvyšným mliekom (25 ml).
- Natrite druhú polovicu kokosovej plnky a opäť dobre utlačte.
- Prikryte vrchným plátom a celú tortu jemne zaťažte (napríklad tanierom).
- Dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2–3 hodiny.
- Stuhnutú tortu opatrne vyberte z ráfika (ak treba, okraje obrežte tenkým nožom).
- Pripravte polevu: Čokoládu nalámte a rozpustite (nad parou alebo v mikrovlnke). Vmiešajte do nej olej, poleva bude lesklá.
- Polevu nalejte na vrch torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch.
- Dajte opäť schladiť, kým poleva úplne nestuhne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Kľúčové šľahanie: Krok č. 3 (šľahanie vajec 10-15 minút) je najdôležitejší. Nevoňte ho. Týmto dlhým šľahaním dostanete do cesta vzduch a korpus bude nadýchaný, aj keď je v ňom olej.
- Teplá plnka: Kokosovú plnku musíte na korpusy nanášať ešte teplú. Keď maslo a kokos úplne vychladnú, zmes stvrdne na kameň a už by sa nedala rozotrieť.
Jednoduché variácie
- Tyčinky Bounty: Namiesto torty môžete plnku natrieť len medzi dva pláty (tretí rozdrobíte). Koláč nakrájajte na malé obdĺžniky a každý zvlášť namočte celý do čokolády.
- Verzia Raffaello: Upečte “biely” korpus (vynechajte kakao, nahraďte ho múkou). Do kokosovej plnky pridajte nasekané mandle.
Je to luxusná a elegantná torta na akúkoľvek oslavu. Garantujem vám, že sa za ňou len tak zapráši.
Recept vychádza z verzie od Lecker mit Sophie Mayer, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.