Search

Toto je absolútna DELIKATESA! Najlepšie kuracie prsia Marsala. RECEPT.

kuracie marsala
kuracie marsala

Obsah receptu

Publikované: 29. júna 2025, 16:00

Ak máte chuť na jedlo, ktoré pôsobí luxusne ako z drahej reštaurácie, no jeho príprava je prekvapivo rýchla a jednoduchá, potom ste tu správne! Tento RECEPT na kuracie prsia Marsala je absolútna delikatesa, ktorá vás ohromí svojou dokonalou chuťou. Predstavte si jemné, šťavnaté plátky kuracích pŕs obalené v ľahkej múčnej kruste, ponorené do bohatej, zamatovej omáčky zo šampiňónov, cesnaku a sladkého sicílskeho vína Marsala. Je to elegantné, plné chuti a zaručene sa stane hviezdou vášho jedálneho lístka.

Nebojte sa názvu, príprava je naozaj nenáročná a všetko sa udeje v jednej jedinej panvici, čo šetrí čas aj riad. Kúzlo spočíva v správnom postupe – opečení mäsa, príprave aromatickej omáčky na výpeku a krátkom spoločnom dusení. Výsledkom je jedlo hodné slávnostnej večere, ktoré máte na stole do 30 minút. Poďte si s nami uvariť túto taliansku špecialitu!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 15 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kuracie mäso:

  • 4 ks kuracích pŕs (cca 600-700 g)
  • 100 g hladkej múky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL masla

Na omáčku Marsala:

  • 300 g čerstvých šampiňónov
  • 1 šalotka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 125 ml suchého vína Marsala
  • 330 ml kuracieho vývaru
  • čerstvý tymian (pár vetvičiek)
  • čerstvá petržlenová vňať (malá hrsť)

Postup prípravy

Príprava a opekanie mäsa:

  1. Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme, aby sme získali tenšie rezne. Zľahka ich naklepeme (ideálne cez potravinársku fóliu), osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. Do hlbokého taniera nasypeme múku, pridáme štipku soli a korenia a premiešame. Pripravené kuracie rezne v tejto zmesi zľahka obalíme a prebytočnú múku oklepeme.
  3. Vo veľkej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni olivový olej s maslom. Vložíme obalené kuracie prsia a opečieme ich z každej strany dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany).
  4. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.

Príprava hubovej omáčky (v jednej panvici):

  1. Do tej istej panvice, kde sme opekali mäso, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme asi 5-7 minút, kým huby nechytia zlatohnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
  2. Pridáme na tenké plátky nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby nezhorkol.
  3. Panvicu zalejeme vínom Marsala. Vareškou zo dna poriadne zoškrabeme všetky chutné pripečené výpeky z mäsa a húb (deglazovanie). Necháme víno pár minút variť, aby sa z neho odparil alkohol a omáčka mierne zhustla.
  4. Prilejeme kurací vývar, pridáme vetvičky tymianu, premiešame a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala a zhustla.

Dokončenie:

  1. Do vriacej omáčky vrátime opečené kuracie prsia aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri.
  2. Stiahneme plameň a všetko spolu necháme posledných pár minút prehriať, aby sa mäso obalilo v omáčke a prebralo jej chuť.
  3. Na záver vyberieme vetvičky tymianu, vmiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
  4. Podávame ihneď. Ako príloha je vynikajúca zemiaková kaša, dusená ryža alebo len čerstvá bageta na vytieranie lahodnej omáčky.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nezoženiete víno Marsala, môžete ho v núdzi nahradiť iným fortifikovaným vínom, napríklad suchým sherry alebo Madeirou. Chuť bude trošku iná, ale stále vynikajúca.
  2. Pre ešte krémovejšiu omáčku niekedy na úplnom konci, po odstavení z ohňa, vmiešam do omáčky lyžicu studeného masla. Krásne ju zjemní a dodá jej lesk.
  3. Okrem šampiňónov sú v tomto jedle fantastické aj lesné huby, napríklad kuriatka alebo hríby. Dodajú omáčke ešte bohatšiu a zemitú chuť.
  4. Pri klepaní mäsa si naozaj dávam pozor. Cieľom nie je urobiť tenký rezeň, ale len zjednotiť hrúbku mäsa, aby sa opieklo rovnomerne.

Toto jedlo je dôkazom toho, že aj v domácej kuchyni si môžete dopriať kúsok talianskeho luxusu. Verím, že si na tejto delikatese pochutnáte a že sa stane jedným z vašich obľúbených receptov na špeciálne príležitosti. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od OrsaraRecipes, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty