Ak máte chuť na jedlo, ktoré pôsobí luxusne ako z drahej reštaurácie, no jeho príprava je prekvapivo rýchla a jednoduchá, potom ste tu správne! Tento RECEPT na kuracie prsia Marsala je absolútna delikatesa, ktorá vás ohromí svojou dokonalou chuťou. Predstavte si jemné, šťavnaté plátky kuracích pŕs obalené v ľahkej múčnej kruste, ponorené do bohatej, zamatovej omáčky zo šampiňónov, cesnaku a sladkého sicílskeho vína Marsala. Je to elegantné, plné chuti a zaručene sa stane hviezdou vášho jedálneho lístka.
Nebojte sa názvu, príprava je naozaj nenáročná a všetko sa udeje v jednej jedinej panvici, čo šetrí čas aj riad. Kúzlo spočíva v správnom postupe – opečení mäsa, príprave aromatickej omáčky na výpeku a krátkom spoločnom dusení. Výsledkom je jedlo hodné slávnostnej večere, ktoré máte na stole do 30 minút. Poďte si s nami uvariť túto taliansku špecialitu!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 15 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na kuracie mäso:
- 4 ks kuracích pŕs (cca 600-700 g)
- 100 g hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL masla
Na omáčku Marsala:
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 1 šalotka
- 4 strúčiky cesnaku
- 125 ml suchého vína Marsala
- 330 ml kuracieho vývaru
- čerstvý tymian (pár vetvičiek)
- čerstvá petržlenová vňať (malá hrsť)
Postup prípravy
Príprava a opekanie mäsa:
- Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme, aby sme získali tenšie rezne. Zľahka ich naklepeme (ideálne cez potravinársku fóliu), osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Do hlbokého taniera nasypeme múku, pridáme štipku soli a korenia a premiešame. Pripravené kuracie rezne v tejto zmesi zľahka obalíme a prebytočnú múku oklepeme.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni olivový olej s maslom. Vložíme obalené kuracie prsia a opečieme ich z každej strany dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany).
- Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
Príprava hubovej omáčky (v jednej panvici):
- Do tej istej panvice, kde sme opekali mäso, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme asi 5-7 minút, kým huby nechytia zlatohnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
- Pridáme na tenké plátky nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby nezhorkol.
- Panvicu zalejeme vínom Marsala. Vareškou zo dna poriadne zoškrabeme všetky chutné pripečené výpeky z mäsa a húb (deglazovanie). Necháme víno pár minút variť, aby sa z neho odparil alkohol a omáčka mierne zhustla.
- Prilejeme kurací vývar, pridáme vetvičky tymianu, premiešame a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala a zhustla.
Dokončenie:
- Do vriacej omáčky vrátime opečené kuracie prsia aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri.
- Stiahneme plameň a všetko spolu necháme posledných pár minút prehriať, aby sa mäso obalilo v omáčke a prebralo jej chuť.
- Na záver vyberieme vetvičky tymianu, vmiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- Podávame ihneď. Ako príloha je vynikajúca zemiaková kaša, dusená ryža alebo len čerstvá bageta na vytieranie lahodnej omáčky.
Videorecept
Tipy
- Ak nezoženiete víno Marsala, môžete ho v núdzi nahradiť iným fortifikovaným vínom, napríklad suchým sherry alebo Madeirou. Chuť bude trošku iná, ale stále vynikajúca.
- Pre ešte krémovejšiu omáčku niekedy na úplnom konci, po odstavení z ohňa, vmiešam do omáčky lyžicu studeného masla. Krásne ju zjemní a dodá jej lesk.
- Okrem šampiňónov sú v tomto jedle fantastické aj lesné huby, napríklad kuriatka alebo hríby. Dodajú omáčke ešte bohatšiu a zemitú chuť.
- Pri klepaní mäsa si naozaj dávam pozor. Cieľom nie je urobiť tenký rezeň, ale len zjednotiť hrúbku mäsa, aby sa opieklo rovnomerne.
Toto jedlo je dôkazom toho, že aj v domácej kuchyni si môžete dopriať kúsok talianskeho luxusu. Verím, že si na tejto delikatese pochutnáte a že sa stane jedným z vašich obľúbených receptov na špeciálne príležitosti. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od OrsaraRecipes, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.
