Ak máte chuť na jedlo, ktoré pôsobí luxusne ako z drahej reštaurácie, no jeho príprava je prekvapivo rýchla a jednoduchá, potom ste tu správne! Tento RECEPT na kuracie prsia Marsala je absolútna delikatesa, ktorá vás ohromí svojou dokonalou chuťou. Predstavte si jemné, šťavnaté plátky kuracích pŕs obalené v ľahkej múčnej kruste, ponorené do bohatej, zamatovej omáčky zo šampiňónov, cesnaku a sladkého sicílskeho vína Marsala. Je to elegantné, plné chuti a zaručene sa stane hviezdou vášho jedálneho lístka.
1. Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme, aby sme získali tenšie rezne. Zľahka ich naklepeme (ideálne cez potravinársku fóliu), osolíme a okoreníme z oboch strán.
2. Do hlbokého taniera nasypeme múku, pridáme štipku soli a korenia a premiešame. Pripravené kuracie rezne v tejto zmesi zľahka obalíme a prebytočnú múku oklepeme.
3. Vo veľkej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni olivový olej s maslom. Vložíme obalené kuracie prsia a opečieme ich z každej strany dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany).
4. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
Príprava hubovej omáčky (v jednej panvici):
5. Do tej istej panvice, kde sme opekali mäso, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme asi 5-7 minút, kým huby nechytia zlatohnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
6. Pridáme na tenké plátky nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby nezhorkol.
7. Panvicu zalejeme vínom Marsala. Vareškou zo dna poriadne zoškrabeme všetky chutné pripečené výpeky z mäsa a húb (deglazovanie). Necháme víno pár minút variť, aby sa z neho odparil alkohol a omáčka mierne zhustla.
8. Prilejeme kurací vývar, pridáme vetvičky tymianu, premiešame a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala a zhustla.
Dokončenie:
9. Do vriacej omáčky vrátime opečené kuracie prsia aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri.
10. Stiahneme plameň a všetko spolu necháme posledných pár minút prehriať, aby sa mäso obalilo v omáčke a prebralo jej chuť.
11. Na záver vyberieme vetvičky tymianu, vmiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
12. Podávame ihneď. Ako príloha je vynikajúca zemiaková kaša, dusená ryža alebo len čerstvá bageta na vytieranie lahodnej omáčky.
Poznámky
1. Ak nezoženiete víno Marsala, môžete ho v núdzi nahradiť iným fortifikovaným vínom, napríklad suchým sherry alebo Madeirou. Chuť bude trošku iná, ale stále vynikajúca.2. Pre ešte krémovejšiu omáčku niekedy na úplnom konci, po odstavení z ohňa, vmiešam do omáčky lyžicu studeného masla. Krásne ju zjemní a dodá jej lesk.3. Okrem šampiňónov sú v tomto jedle fantastické aj lesné huby, napríklad kuriatka alebo hríby. Dodajú omáčke ešte bohatšiu a zemitú chuť.4. Pri klepaní mäsa si naozaj dávam pozor. Cieľom nie je urobiť tenký rezeň, ale len zjednotiť hrúbku mäsa, aby sa opieklo rovnomerne.