Hľadáte inšpiráciu na dezert, ktorý je nielen neodolateľne chutný, ale aj bleskovo pripravený? Tieto Lotus poháre sú presne to, čo potrebujete! Predstavujú dokonalú harmóniu chrumkavých sušienok, jemného vanilkového pudingu a nadýchanej šľahačky. Tento rýchly dezert je ideálny pre nečakané návštevy, ako sladká bodka po obede, alebo jednoducho vtedy, keď vás prepadne chuť na niečo výnimočné, no nemáte veľa času. Príprava týchto pohárov je skutočne jednoduchá a výsledok zaručene poteší každého milovníka sladkých dobrôt.
V každom súste tohto úžasného Lotus dezertu objavíte viacero vrstiev čistého potešenia. Rozdrvené karamelové sušienky Lotus Biscoff tvoria základ, na ktorom spočíva lahodný vanilkový pudingový krém. Celé dielo korunuje ľahučká šľahačka s nádychom pravej vanilky a samozrejme, chýbať nesmie ani celá sušienka na ozdobu. Tieto Lotus poháre sú nielen pastvou pre oči, ale predovšetkým pre chuťové poháriky. Poďte si s nami pripraviť tento jednoduchý, no efektný pudingový dezert!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Čas varenia pudingu: cca 1-2 minúty
- Čas chladnutia pudingu: cca 30-60 minút (na izbovú teplotu)
- Čas chladenia pohárov v chladničke (odporúčané): minimálne 30 minút
- Počet porcií: 5 pohárov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na sušienkový základ a ozdobu:
- 200 g Lotus Biscoff sušienok (približne 25-30 kusov)
- 5 celých Lotus Biscoff sušienok (na finálne zdobenie)
Na vanilkový pudingový krém:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 25 g vanilkového pudingového prášku (zodpovedá cca ½ balíčka alebo 2 vrchovatým polievkovým lyžiciam)
- 1 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti, zvážte sladkosť ostatných komponentov)
Na vanilkovú šľahačku:
- 300 ml smotany na šľahanie (minimálne 33% tuku), dobre vychladenej
- 1 PL práškového cukru
- 1 štipka pravej mletej vanilky (alebo ½ ČL kvalitného vanilkového extraktu)
Postup prípravy
Príprava sušienok a pudingu:
- Najprv si odložte bokom 5 celých Lotus Biscoff sušienok, ktoré použijete na záverečné zdobenie pohárov. Zvyšných 200 g sušienok rozmixujte v kuchynskom robote na jemný prášok, alebo ich vložte do pevnejšieho vrecka a podrvte valčekom na cesto.
- Na prípravu pudingového krému si z 300 ml plnotučného mlieka odoberte približne 50-100 ml. V tomto odobratom mlieku rozmiešajte metličkou dohladka 25 g vanilkového pudingového prášku, aby ste nemali hrudky.
- Zvyšné mlieko (200-250 ml) nalejte do menšieho hrnca, pridajte 1 PL kryštálového cukru a za občasného miešania priveďte k varu.
- Keď mlieko začne vrieť, stíšte plameň na minimum a za stáleho a energického miešania metličkou doň pomaly prilejte pripravenú pudingovú zmes (mlieko s rozmiešaným práškom).
- Za neustáleho miešania varte na miernom ohni približne 1-2 minúty, alebo kým puding viditeľne nezhustne do krémovej konzistencie.
- Hotový puding odstavte z tepla a ihneď ho prelejte do čistej misky. Aby sa na povrchu počas chladnutia nevytvorila nežiaduca koža (škralúp), prikryte povrch pudingu potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu pudingu. Takto nechajte puding vychladnúť najprv pri izbovej teplote (cca 30-60 minút), prípadne ho potom môžete dať na chvíľu do chladničky, aby bol úplne studený.
Príprava vanilkovej šľahačky:
- Kým puding chladne, pripravte si vanilkovú šľahačku. Do čistej, suchej a ideálne vychladenej misy nalejte dobre vychladenú smotanu na šľahanie.
- Pridajte 1 PL práškového cukru a štipku pravej mletej vanilky (alebo vanilkový extrakt).
- Smotanu šľahajte elektrickým šľahačom najprv na nižších otáčkach, potom otáčky zvýšte. Šľahajte, kým nevznikne tuhá a nadýchaná šľahačka. Dôležité: Dávajte pozor, aby ste smotanu neprešľahali na maslo.
- Hotovú vanilkovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (ak nemáte, môžete použiť aj obyčajnú lyžicu). Do použitia uchovajte v chladničke.
Vrstvenie pohárov:
- Keď je puding dostatočne vychladnutý, môžete začať s vrstvením pohárov. Pripravte si 5 servírovacích pohárov alebo misiek.
- Na dno každého pohára nasypte približne 1-2 polievkové lyžice rozdrvených Lotus sušienok.
- Na sušienkovú vrstvu opatrne navrstvite približne 2-3 polievkové lyžice vychladnutého vanilkového pudingového krému.
- Na pudingovú vrstvu opäť nasypte ďalšiu menšiu vrstvu rozdrvených Lotus sušienok (cca 1 PL).
- Na vrch ozdobne nastriekajte pripravenú vanilkovú šľahačku.
- Každý pohár na záver ozdobte jednou celou Lotus Biscoff sušienkou, ktorú môžete zapichnúť do šľahačky, a prípadne ešte posypte zvyškom podrvených sušienok. Tento postup vrstvenia opakujte pri všetkých piatich pohároch.
- Hotové Lotus poháre odporúčame pred podávaním nechať ešte aspoň 30 minút vychladiť v chladničke, aby sa chute pekne prepojili.
Videorecept
Tipy
- Ak chcete experimentovať, namiesto Lotus Biscoff sušienok môžete pre tento Lotus dezert použiť aj iné karamelové, maslové alebo dokonca čokoládové sušienky. Do pudingovej vrstvy môžete pridať aj tenké plátky banánu pre ovocné osvieženie.
- Pre extra nadýchanú šľahačku je kľúčové použiť dobre vychladenú smotanu (aspoň 33% tuku) a šľahať ju v čistej, suchej a tiež ideálne vychladenej mise. Začnite na nižších otáčkach a postupne zvyšujte.
- Tieto Lotus poháre sú skvelé aj v tom, že ich môžete pripraviť vopred. Pripravené a dobre zakryté (napr. potravinárskou fóliou) vydržia v chladničke chutné aj do nasledujúceho dňa.
- Pre ešte pútavejší vzhľad môžete finálne zdobenie doplniť o hoblinky bielej alebo tmavej čokolády, prípadne lístkom čerstvej mäty. Fantázii sa medze nekladú!
Tieto neodolateľné Lotus poháre sú dôkazom toho, že aj za pár minút sa dá vykúzliť dezert, ktorý ohúri svojou chuťou aj vzhľadom. Sú ideálnou voľbou pre každého, kto miluje kombináciu karamelových sušienok, vanilky a smotany.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Easy & Yummy, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.