Hľadáte inšpiráciu na dezert, ktorý je nielen neodolateľne chutný, ale aj bleskovo pripravený? Tieto Lotus poháre sú presne to, čo potrebujete! Predstavujú dokonalú harmóniu chrumkavých sušienok, jemného vanilkového pudingu a nadýchanej šľahačky.
25gvanilkového pudingového prášku(zodpovedá cca ½ balíčka alebo 2 vrchovatým PL)
1PLkryštálového cukru(alebo podľa chuti)
Na vanilkovú šľahačku:
300mlsmotany na šľahanie(min. 33% tuku), dobre vychladenej
1PLpráškového cukru
1štipkapravej mletej vanilky(alebo ½ ČL kvalitného vanilkového extraktu)
Pokyny
Príprava sušienok a pudingu:
1. Odložte 5 celých Lotus sušienok na ozdobu. Zvyšných 200g rozmixujte alebo podrvte na jemný prášok.
2. Z 300ml mlieka odoberte cca 50-100ml a rozmiešajte v ňom dohladka 25g vanilkového pudingového prášku.
3. Zvyšné mlieko nalejte do hrnca, pridajte 1 PL kryštálového cukru a priveďte k varu.
4. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania metličkou pomaly prilejte rozmiešaný pudingový prášok.
5. Za neustáleho miešania varte na miernom ohni 1-2 minúty, kým puding nezhustne.
6. Hotový puding odstavte, prelejte do misky a povrch prikryte potravinárskou fóliou (dotýkajúcou sa pudingu). Nechajte vychladnúť (cca 30-60 minút pri izbovej teplote).
Príprava vanilkovej šľahačky:
7. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie nalejte do čistej, vychladenej misy.
8. Pridajte 1 PL práškového cukru a štipku mletej vanilky (alebo extrakt).
9. Šľahajte elektrickým šľahačom do tuhej a nadýchanej šľahačky. Dôležité: Neprešľahajte.
10. Hotovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka (voliteľné) a do použitia uchovajte v chlade.
Vrstvenie pohárov:
11. Pripravte si 5 servírovacích pohárov.
12. Na dno každého pohára nasypte 1-2 PL rozdrvených Lotus sušienok.
13. Na sušienky navrstvite 2-3 PL vychladnutého vanilkového pudingu.
14. Na puding nasypte ďalšiu menšiu vrstvu (cca 1 PL) rozdrvených sušienok.
15. Na vrch ozdobne nastriekajte (alebo naneste lyžicou) vanilkovú šľahačku.
16. Každý pohár ozdobte celou Lotus sušienkou a prípadne posypte zvyškom drvených sušienok. Tento postup opakujte pre všetky poháre.
17. Hotové poháre nechajte aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
Poznámky
1. Ak chcete experimentovať, namiesto Lotus Biscoff sušienok môžete pre tento Lotus dezert použiť aj iné karamelové, maslové alebo dokonca čokoládové sušienky. Do pudingovej vrstvy môžete pridať aj tenké plátky banánu pre ovocné osvieženie.2. Pre extra nadýchanú šľahačku je kľúčové použiť dobre vychladenú smotanu (aspoň 33% tuku) a šľahať ju v čistej, suchej a tiež ideálne vychladenej mise. Začnite na nižších otáčkach a postupne zvyšujte.3. Tieto Lotus poháre sú skvelé aj v tom, že ich môžete pripraviť vopred. Pripravené a dobre zakryté (napr. potravinárskou fóliou) vydržia v chladničke chutné aj do nasledujúceho dňa.4. Pre ešte pútavejší vzhľad môžete finálne zdobenie doplniť o hoblinky bielej alebo tmavej čokolády, prípadne lístkom čerstvej mäty. Fantázii sa medze nekladú!