Search

TOP Recept na domácu čokoládovú nátierku: Na palacinky, pečivo aj do koláčov!

domáca čokoládová nátierka
Domáca čokoládová nátierka

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké, čokoládové a domáce, no nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni? Potom je tento TOP recept na domácu čokoládovú nátierku presne to, čo hľadáte! Pripravíte ju len zo štyroch základných surovín, ktoré máte pravdepodobne vždy po ruke, a jej výroba je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Výsledkom je lahodná, hladká nátierka s intenzívnou kakaovou chuťou, ktorá je oveľa lepšia ako mnohé kupované alternatívy.

Táto univerzálna čokoládová dobrota má široké využitie. Môžete si ju natrieť na čerstvé pečivo či hrianky na raňajky, použiť ako plnku do palaciniek, lievancov alebo vaflí, pridať do ovsenej kaše, jogurtu, alebo ju použiť pri pečení rôznych múčnikov, buchiet či dezertov. Po vychladnutí mierne zhustne, no stále zostáva príjemne roztierateľná. Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý!

Základné informácie

  • Čas prípravy (varenie): cca 5-7 minút
  • Čas chladenia/hustnutia: cca 30-60 minút (do požadovanej konzistencie)
  • Počet porcií: cca 200-250 g nátierky (1 menší pohár)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

  • 40 ml (cca 3-4 polievkové lyžice) plnotučného mlieka (alebo smotany na šľahanie min. 30% pre krémovejšiu verziu)
  • 60 g práškového cukru, preosiateho
  • 20 g kvalitného nesladeného kakaového prášku (ideálne holandského typu), preosiateho
  • 50 g pravého masla (82% tuku), zmäknutého alebo nakrájaného na malé kúsky
  • (Voliteľné) Štipka soli
  • (Voliteľné) Pár kvapiek vanilkového extraktu

Postup prípravy

Príprava nátierky:

  1. Do menšieho hrnca so silnejším dnom (aby sa zmes nepripaľovala) nalejte mlieko alebo smotanu.
  2. Pridajte preosiaty práškový cukor a preosiate kakao. Ak používate, pridajte aj štipku soli.
  3. Metličkou všetko dôkladne rozmiešajte dohladka, ešte pred zahrievaním, aby v zmesi neboli žiadne hrudky kakaa alebo cukru.
  4. Hrniec postavte na mierny oheň. Za stáleho miešania metličkou priveďte zmes tesne k bodu varu – nemusí prudko vrieť, stačí, aby sa na okrajoch začali tvoriť prvé malé bublinky a zmes bola horúca.
  5. Hneď ako zmes dosiahne tento bod, odstavte ju z ohňa.
  6. Ihneď do horúcej kakaovej zmesi pridajte na kúsky nakrájané maslo (alebo zmäknuté maslo) a ak používate, aj vanilkový extrakt.
  7. Metličkou alebo vareškou miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí a nespojí so zmesou do krásnej hladkej, lesklej a homogénnej čokoládovej emulzie.

Chladnutie a hustnutie:

  1. Horúcu čokoládovú nátierku/polevu prelejte do čistej misky.
  2. Nechajte ju za občasného premiešania vychladnúť pri izbovej teplote. Počas chladnutia bude nátierka postupne hustnúť. Rýchlosť hustnutia závisí od okolitej teploty a typu použitého mlieka/smotany.
  3. Keď nátierka dosiahne požadovanú konzistenciu (pre natieranie by mala byť stále mierne tekutá, ale už hustejšia; ak ju chcete použiť ako krém, nechajte ju zhustnúť viac), prelejte ju do čistého, suchého a uzatvárateľného pohára.

Skladovanie a použitie:

  1. Domácu čokoládovú nátierku skladujte v uzavretom pohári v chladničke. V chlade ešte viac stuhne. Pred použitím ju môžete nechať chvíľu pri izbovej teplote, aby zmäkla a lepšie sa natierala.
  2. Vychutnajte si ju na čerstvom pečive, palacinkách, lievancoch, pridajte do kaše, jogurtu, alebo ju použite ako plnku či polevu na rôzne koláče a dezerty.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra bohatú a krémovú nátierku určite použite smotanu na šľahanie namiesto mlieka.
  2. Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu čokoládovú chuť, môžete pridať o trochu viac kakaa, ale potom možno budete musieť mierne prispôsobiť množstvo cukru alebo mlieka/smotany.
  3. Namiesto klasického masla môžete experimentovať s malým množstvom kvalitného kokosového oleja pre jemnú kokosovú príchuť, nátierka potom v chlade aj viac stuhne.
  4. Ak chcete nátierku použiť ako tekutejšiu polevu na koláč, použite ju, kým je ešte teplá a tekutá, alebo ju pred polievaním mierne zohrejte vo vodnom kúpeli.

Hrnčekové rožky
TIP na dnes
Domáce hrnčekové rožky: Hotové za chvíľu, voňavé a čerstvé aj na druhý deň

Tento TOP recept na domácu čokoládovú nátierku je dôkazom, že aj z mála surovín sa dá vykúzliť niečo naozaj chutné. Je to skvelá alternatíva ku kupovaným nátierkam, pri ktorej presne viete, čo obsahuje!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varenie s Tanyou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty