Search

Tento recept na párky v ceste je ideálny na prvý školský týždeň (pečené alebo vyprážané)

Párky v ceste
Párky v ceste

Obsah receptu

Publikované: 1. septembra 2025, 15:23

Prvý školský týždeň je tu a s ním aj potreba rýchlych a obľúbených večerí, ktoré dlho netrvajú a zjedia sa bez odvrávania. Tieto domáce párky v ceste sú absolútna istota. Cesto je krásne nadýchané, príprava jednoduchá a deti ich milujú. Je to jedlo, ktorým im zaručene spríjemníte návrat do školských lavíc.

Ukážem vám, ako pripraviť mäkké kysnuté cesto, ktoré sa vždy podarí. Potom si už len vyberiete, či si ich spravíte v zdravšej, pečenej verzii, alebo ako klasickú vyprážanú dobrotu. Obe sú fantastické. Poďme na to!

Ako na domáce párky v kysnutom ceste?

Z vlažného mlieka, droždia a múky vymieste hladké cesto a nechajte ho krátko vykysnúť. Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky, vytvarujte z nich dlhé šúľance a tie jednoducho omotajte okolo kvalitných párkov. Nechajte finálne podkysnúť na plechu a potom upečte v rúre dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 7 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 540 kcal/kus (pečené)
  • Trend: Rýchla večera

Potrebujeme

  • 600 g hladkej múky
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 11 g sušeného droždia (1,5 balíčka)
  • 7 ks kvalitných párkov s vysokým obsahom mäsa
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 rozšľahané vajce + 2 PL mlieka (na potretie)
  • ½ ČL soli

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky nalejte 200 ml vlažného mlieka, pridajte všetok cukor, droždie a premiešajte. Nechajte na teplom mieste postáť asi 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky vlejte hotový kvások, zvyšné vlažné mlieko (200 ml) a olej.
  4. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké a elastické cesto. Mieste ho aspoň 8 minút.
  5. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 40–50 minút.

Tvarovanie a finálne kysnutie

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a zľahka ho premiesite.
  2. Rozdeľte ho na 7 rovnakých častí (pre 7 párkov). Z každej časti vytvarujte bochníček.
  3. Z každého bochníčka potom rukami vyšúľajte dlhý, tenký šúľanec, dlhý asi 30-40 cm.
  4. Tento šúľanec jednoducho a pekne omotajte okolo párku, od jedného konca k druhému.
  5. Hotové “zatočené” párky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
  6. Plech prikryte čistou utierkou a nechajte ich finálne kysnúť ešte 20 minút priamo na plechu.

Dokončenie: 2 spôsoby

1. Spôsob: Pečené v rúre (odporúčaný)

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  2. Vykysnuté párky na plechu dôkladne potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Budú mať krásnu farbu.
  3. Pečte 25–30 minút do zlatohneda.

2. Spôsob: Vyprážané na panvici

  1. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte väčšie množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu).
  2. Párky (nepotreté vajíčkom) opatrne vkladajte do horúceho oleja.
  3. Smažte na strednom ohni z každej strany dozlatista. Hotové odkladajte na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Ako na dokonalé kysnuté cesto? Pre spoľahlivé kysnutie je dôležité, aby bolo mlieko na kvások naozaj len vlažné (nie horúce) a aby mali aj ostatné suroviny izbovú teplotu.
  2. Ak sa cesto lepí: Toto cesto je krásne mäkké a môže sa trochu lepiť. Namiesto pridávania veľkého množstva múky (cesto by bolo zbytočne tuhé) si pri tvarovaní šúľancov zľahka naolejujte ruky. Pôjde to oveľa ľahšie a cesto zostane nadýchané.
  3. Pridajte syr! Deti (a priznajme si, aj dospelí) milujú verziu so syrom. Pred omotaním cesta môžete párok pozdĺžne narezať a do tohto zárezu vložiť tenký hranolček tvrdého syra.

Variácie

  • Mini verzia na párty: Použite malé koktejlové párky a urobte mini verziu. Sú skvelé ako pohostenie na detskú oslavu alebo akúkoľvek párty.
  • Posypte ich: Pred pečením môžete povrch potretý vajíčkom posypať sezamom, celou rascou, hrubozrnnou soľou alebo strúhaným syrom.
  • Slaninkové: Spolu s cestom omotajte okolo párku aj tenký plátok anglickej slaniny pre ešte lepšiu a šťavnatejšiu chuť.

Záver

Podávajte s kečupom, horčicou alebo obľúbeným dresingom. Je to jednoduché jedlo, ktoré zaručene vyčarí úsmev na tvári.

Tento recept je inšpirovaný od Lecker schnell, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty