Search

Tento recept na moravské koláče mám po svokre a nikdy nesklamal: Sú mäkké aj na tretí deň

Moravské koláče
Moravské koláče

Obsah receptu

Publikované: 7. septembra 2025, 04:00

Tieto moravské koláče sú u nás doma legendou. Recept mám od svokry, ktorá ich piekla na každú rodinnú slávnosť a jej verzia bola vždy bezkonkurenčná. Vďaka jednému triku v ceste a vylepšenej plnke zostanú úžasne mäkké a vláčne niekoľko dní. Teda, ak sa dovtedy nezjedia!

Zabudnite na suché a tvrdé koláče z obchodu. Tajomstvo ich dokonalosti je v poctivom kysnutom ceste s olejom a v pridaní jedného žĺtka do plnky. Poďme si spolu upiecť tie najlepšie moravské koláče pod slnkom.

Ako upiecť moravské koláče, aby zostali dlho mäkké?

Základom je vláčne kysnuté cesto s olejom namiesto masla. Do tvarohovej plnky vždy pridajte žĺtok pre krémovosť a vláčnosť. Koláče neprepečte, stačí im piecť dozlatista. Tieto kroky zaručia, že zostanú mäkké aj na ďalší deň.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas kysnutia a pečenia: 1 hod kysnutie + 20 min pečenie
  • Počet porcií: cca 20 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
  • Trend: Tradičný recept / Domáce pečenie

Potrebujeme

Kvások

  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 PL hladkej múky

Cesto

  • 500 g hladkej múky (zvyšok po odobratí na kvások)
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 125 ml rastlinného oleja

Tvarohová plnka

  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • práškový cukor (podľa chuti, cca 2–3 PL)

Posýpka

  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g zmäknutého masla

Na potretie a dokončenie

  • 1 ks vajce
  • hustý slivkový lekvár (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava kvásku

  1. Do misky najprv rozdrobte čerstvé droždie. Zalejte ho vlažným mliekom, ktoré nesmie byť horúce.
  2. Pridajte lyžicu cukru a 2 lyžice hladkej múky. Zľahka premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  3. Misku prikryte utierkou. Nechajte ju na teplom mieste vzísť kvások. Trvá to asi 10–15 minút.

Príprava cesta

  1. Do veľkej misy preosejte zvyšnú múku. Pridajte k nej zvyšný cukor, štipku soli a olej.
  2. Nakoniec prilejte aktívny kvások. V kuchynskom robote alebo ručne vypracujte hladké a pružné cesto.
  3. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút. Cesto vráťte do misy, poprášte múkou a prikryte.
  4. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.

Plnka a posýpka

  1. Medzitým si pripravte plnku. V miske zmiešajte tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor a vaječný žĺtok.
  2. Všetko spolu vymiešajte dohladka. Milujem tento krok, pretože žĺtok premení obyčajný tvaroh na krémový poklad.
  3. V ďalšej miske pripravte posýpku. Prstami spracujte múku, cukor a zmäknuté maslo, kým nevznikne drobivá zmes.

Tvarovanie a pečenie

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Zľahka ho premiesite a vyvaľkajte na plát s hrúbkou asi 0,5 cm.
  2. Pohárom alebo okrúhlou vykrajovačkou (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
  3. Kolieska ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom menšieho pohára vytvorte v strede každého priehlbinku.
  4. Do každej jamky dajte lyžičku tvarohovej plnky. Na vrch pridajte malú lyžičku hustého lekváru.
  5. Koláčiky bohato posypte pripravenou posýpkou. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom pre krásny lesk.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15–20 minút. Sledujte ich, mali by byť krásne zlatohnedé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo vláčnosti aj na ďalšie dni je v ceste s olejom namiesto masla a v žĺtku v plnke. Olej udržuje cesto dlhšie mäkké a žĺtok chráni tvaroh pred vysušením.
  2. Pracujte s teplými surovinami. Všetky ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Cesto tak vykysne rýchlejšie a rovnomernejšie.

Jednoduché variácie

  • Namiesto slivkového lekváru vyskúšajte marhuľový džem, makovú alebo orechovú plnku. Možnosti sú nekonečné.
  • Pre extra arómu pridajte do tvarohovej plnky trochu čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry.

Záver

Výsledkom sú nadýchané a voňavé koláčiky ako od babičky, ktoré chutia božsky. Najlepšie sú ešte vlažné, s pohárom mlieka alebo šálkou bielej kávy.

Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty