Tieto moravské koláče sú u nás doma legendou. Recept mám od svokry, ktorá ich piekla na každú rodinnú slávnosť a jej verzia bola vždy bezkonkurenčná. Vďaka jednému triku v ceste a vylepšenej plnke zostanú úžasne mäkké a vláčne niekoľko dní. Teda, ak sa dovtedy nezjedia!
Zabudnite na suché a tvrdé koláče z obchodu. Tajomstvo ich dokonalosti je v poctivom kysnutom ceste s olejom a v pridaní jedného žĺtka do plnky. Poďme si spolu upiecť tie najlepšie moravské koláče pod slnkom.
Ako upiecť moravské koláče, aby zostali dlho mäkké?
Základom je vláčne kysnuté cesto s olejom namiesto masla. Do tvarohovej plnky vždy pridajte žĺtok pre krémovosť a vláčnosť. Koláče neprepečte, stačí im piecť dozlatista. Tieto kroky zaručia, že zostanú mäkké aj na ďalší deň.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas kysnutia a pečenia: 1 hod kysnutie + 20 min pečenie
- Počet porcií: cca 20 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
- Trend: Tradičný recept / Domáce pečenie
Potrebujeme
Kvások
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 PL hladkej múky
Cesto
- 500 g hladkej múky (zvyšok po odobratí na kvások)
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 125 ml rastlinného oleja
Tvarohová plnka
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
- 1 ks vaječný žĺtok
- práškový cukor (podľa chuti, cca 2–3 PL)
Posýpka
- 50 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g zmäknutého masla
Na potretie a dokončenie
- 1 ks vajce
- hustý slivkový lekvár (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava kvásku
- Do misky najprv rozdrobte čerstvé droždie. Zalejte ho vlažným mliekom, ktoré nesmie byť horúce.
- Pridajte lyžicu cukru a 2 lyžice hladkej múky. Zľahka premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Misku prikryte utierkou. Nechajte ju na teplom mieste vzísť kvások. Trvá to asi 10–15 minút.
Príprava cesta
- Do veľkej misy preosejte zvyšnú múku. Pridajte k nej zvyšný cukor, štipku soli a olej.
- Nakoniec prilejte aktívny kvások. V kuchynskom robote alebo ručne vypracujte hladké a pružné cesto.
- Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút. Cesto vráťte do misy, poprášte múkou a prikryte.
- Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.
Plnka a posýpka
- Medzitým si pripravte plnku. V miske zmiešajte tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor a vaječný žĺtok.
- Všetko spolu vymiešajte dohladka. Milujem tento krok, pretože žĺtok premení obyčajný tvaroh na krémový poklad.
- V ďalšej miske pripravte posýpku. Prstami spracujte múku, cukor a zmäknuté maslo, kým nevznikne drobivá zmes.
Tvarovanie a pečenie
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Zľahka ho premiesite a vyvaľkajte na plát s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Pohárom alebo okrúhlou vykrajovačkou (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
- Kolieska ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom menšieho pohára vytvorte v strede každého priehlbinku.
- Do každej jamky dajte lyžičku tvarohovej plnky. Na vrch pridajte malú lyžičku hustého lekváru.
- Koláčiky bohato posypte pripravenou posýpkou. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom pre krásny lesk.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 15–20 minút. Sledujte ich, mali by byť krásne zlatohnedé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo vláčnosti aj na ďalšie dni je v ceste s olejom namiesto masla a v žĺtku v plnke. Olej udržuje cesto dlhšie mäkké a žĺtok chráni tvaroh pred vysušením.
- Pracujte s teplými surovinami. Všetky ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Cesto tak vykysne rýchlejšie a rovnomernejšie.
Jednoduché variácie
- Namiesto slivkového lekváru vyskúšajte marhuľový džem, makovú alebo orechovú plnku. Možnosti sú nekonečné.
- Pre extra arómu pridajte do tvarohovej plnky trochu čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry.
Záver
Výsledkom sú nadýchané a voňavé koláčiky ako od babičky, ktoré chutia božsky. Najlepšie sú ešte vlažné, s pohárom mlieka alebo šálkou bielej kávy.
Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.