Search

Tento fitness chlieb si zamilujete: Je plný semienok, bez múky a miesenia

Semienkový chlieb
Semienkový chlieb

Obsah receptu

Publikované: 27. augusta 2025, 08:00

Tento semienkový chlieb je môj tajný tip na zdravé a energické raňajky. Zabudnite na miesenie a zložité postupy. Tento fitness chlieb len zmiešate, necháte odležať a upečiete. Je plný bielkovín a zdravej vlákniny, takže vás zasýti na celé dopoludnie.

Celé kúzlo je v tom, ako chia a ľanové semienka vytvoria gél, ktorý nahradí múku aj droždie. Poďte sa pozrieť, aké jednoduché je upiecť si vlastný bochník plný zdravia!

Ako upiecť semienkový chlieb bez múky?

Zmiešajte ovsené vločky a všetky semienka so soľou. Zalejte vodou, premiešajte a nechajte v chladničke odležať 8 hodín. Hmotu potom utlačte do formy a pečte pri 180 °C asi hodinu, kým po poklepaní neznie duto.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas odležania: 8 hodín
  • Čas pečenia: 70–80 minút
  • Počet porcií: 1 bochník (cca 16 krajcov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 190 kcal/krajec
  • Trend: Vegánsky

Potrebujeme

  • 240 g jemných alebo celozrnných ovsených vločiek
  • 125 g slnečnicových semienok
  • 188 g tekvicových semienok
  • 3 PL chia semienok
  • 3 PL ľanových semienok (čerstvo pomletých)
  • 2 PL sezamových semienok
  • 1 ČL soli
  • 400 ml vody
  • olej na vymazanie formy

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte sypkú zmes. Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, slnečnicové, tekvicové, chia a sezamové semienka.
  2. Pridajte čerstvo pomleté ľanové semienka a soľ. Pomleté ľanové semienka spolu s chia semienkami pôsobia ako spojivo, preto tento krok nevynechajte.
  3. Všetko dôkladne premiešajte vareškou. Potom prilejte vodu a opäť miešajte, kým sa všetka voda nevsiakne do semienok.
  4. Misu prikryte potravinovou fóliou alebo pokrievkou. Vložte ju do chladničky aspoň na 8 hodín, ideálne cez noc.
  5. Po odležaní zmes zhustne a bude pripomínať cesto. Rúru si predhrejte na 180 °C. Formu na chlebíček (cca 25×10 cm) vymažte olejom a dôkladne vysteľte papierom na pečenie.
  6. Semienkové cesto rukami ešte raz premiešajte a natlačte ho do pripravenej formy. Povrch uhlaďte lyžicou.
  7. Pečte v predhriatej rúre 60 minút.
  8. Teraz prichádza najdôležitejší krok. Chlieb opatrne vyberte z formy a otočte ho. Poklepte na spodok. Ak znie duto, je takmer hotový. Test špajdľou tu nefunguje.
  9. Pre extra chrumkavú kôrku ho vráťte do rúry hore dnom (už bez formy, priamo na mriežku) a dopečte ešte 10–15 minút.
  10. Upečený chlieb nechajte pred krájaním úplne vychladnúť na mriežke, ideálne niekoľko hodín. Horúci by sa pri krájaní mrvil a rozpadal.

Videorecept

Tipy

  1. Chcete ho 100% bezlepkový? Pre úplne bezlepkovú verziu sa uistite, že používate certifikované bezlepkové ovsené vločky. Bežné vločky môžu byť kontaminované lepkom pri spracovaní v mlyne.
  2. Nebojte sa experimentovať. Do cesta môžete pridať nasekané orechy (vlašské, mandle), sušené ovocie (brusnice, slivky) alebo bylinky a korenie (celá rasca, rozmarín, sušený cesnak).
  3. Ako ho skladovať? Chlieb skladujte v chladničke, zabalený v utierke alebo papierovom vrecku. Vydrží tak čerstvý takmer týždeň. Je tiež vynikajúci na mrazenie – odporúčam ho nakrájať na krajce a tak zamraziť.

Variácie

  • Sladká verzia: Pre zdravý raňajkový chlebík pridajte do cesta 2 lyžice javorového sirupu alebo medu a hrsť hrozienok.
  • Talianska verzia: Vmiešajte do zmesi 2 lyžice nadrobno nasekaných sušených paradajok a 1 lyžičku sušeného oregana.
  • Extra vláknina: Pridajte spolu so semienkami 1 lyžicu psyllia. Chlieb bude ešte lepšie držať pokope.

Záver

Krajec tohto chleba s avokádom alebo tvarohovou nátierkou je zdravá a sýta pochúťka. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Domáca kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty