Tento semienkový chlieb je môj tajný tip na zdravé a energické raňajky. Zabudnite na miesenie a zložité postupy. Tento fitness chlieb len zmiešate, necháte odležať a upečiete. Je plný bielkovín a zdravej vlákniny, takže vás zasýti na celé dopoludnie.
Celé kúzlo je v tom, ako chia a ľanové semienka vytvoria gél, ktorý nahradí múku aj droždie. Poďte sa pozrieť, aké jednoduché je upiecť si vlastný bochník plný zdravia!
Ako upiecť semienkový chlieb bez múky?
Zmiešajte ovsené vločky a všetky semienka so soľou. Zalejte vodou, premiešajte a nechajte v chladničke odležať 8 hodín. Hmotu potom utlačte do formy a pečte pri 180 °C asi hodinu, kým po poklepaní neznie duto.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas odležania: 8 hodín
- Čas pečenia: 70–80 minút
- Počet porcií: 1 bochník (cca 16 krajcov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 190 kcal/krajec
- Trend: Vegánsky
Potrebujeme
- 240 g jemných alebo celozrnných ovsených vločiek
- 125 g slnečnicových semienok
- 188 g tekvicových semienok
- 3 PL chia semienok
- 3 PL ľanových semienok (čerstvo pomletých)
- 2 PL sezamových semienok
- 1 ČL soli
- 400 ml vody
- olej na vymazanie formy
Postup prípravy
- Najprv si pripravte sypkú zmes. Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, slnečnicové, tekvicové, chia a sezamové semienka.
- Pridajte čerstvo pomleté ľanové semienka a soľ. Pomleté ľanové semienka spolu s chia semienkami pôsobia ako spojivo, preto tento krok nevynechajte.
- Všetko dôkladne premiešajte vareškou. Potom prilejte vodu a opäť miešajte, kým sa všetka voda nevsiakne do semienok.
- Misu prikryte potravinovou fóliou alebo pokrievkou. Vložte ju do chladničky aspoň na 8 hodín, ideálne cez noc.
- Po odležaní zmes zhustne a bude pripomínať cesto. Rúru si predhrejte na 180 °C. Formu na chlebíček (cca 25×10 cm) vymažte olejom a dôkladne vysteľte papierom na pečenie.
- Semienkové cesto rukami ešte raz premiešajte a natlačte ho do pripravenej formy. Povrch uhlaďte lyžicou.
- Pečte v predhriatej rúre 60 minút.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok. Chlieb opatrne vyberte z formy a otočte ho. Poklepte na spodok. Ak znie duto, je takmer hotový. Test špajdľou tu nefunguje.
- Pre extra chrumkavú kôrku ho vráťte do rúry hore dnom (už bez formy, priamo na mriežku) a dopečte ešte 10–15 minút.
- Upečený chlieb nechajte pred krájaním úplne vychladnúť na mriežke, ideálne niekoľko hodín. Horúci by sa pri krájaní mrvil a rozpadal.
Videorecept
Tipy
- Chcete ho 100% bezlepkový? Pre úplne bezlepkovú verziu sa uistite, že používate certifikované bezlepkové ovsené vločky. Bežné vločky môžu byť kontaminované lepkom pri spracovaní v mlyne.
- Nebojte sa experimentovať. Do cesta môžete pridať nasekané orechy (vlašské, mandle), sušené ovocie (brusnice, slivky) alebo bylinky a korenie (celá rasca, rozmarín, sušený cesnak).
- Ako ho skladovať? Chlieb skladujte v chladničke, zabalený v utierke alebo papierovom vrecku. Vydrží tak čerstvý takmer týždeň. Je tiež vynikajúci na mrazenie – odporúčam ho nakrájať na krajce a tak zamraziť.
Variácie
- Sladká verzia: Pre zdravý raňajkový chlebík pridajte do cesta 2 lyžice javorového sirupu alebo medu a hrsť hrozienok.
- Talianska verzia: Vmiešajte do zmesi 2 lyžice nadrobno nasekaných sušených paradajok a 1 lyžičku sušeného oregana.
- Extra vláknina: Pridajte spolu so semienkami 1 lyžicu psyllia. Chlieb bude ešte lepšie držať pokope.
Záver
Krajec tohto chleba s avokádom alebo tvarohovou nátierkou je zdravá a sýta pochúťka. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Domáca kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
