Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept

slivkový koláč
slivkový koláč

Obsah receptu

Túžite ochutnať slivkový koláč tak, ako ho pripravovali naše prababičky? Prinášame vám starodávny recept z 19. storočia, ktorý vás prenesie v čase a poteší vaše chuťové poháriky.

S naším receptom a praktickými tipmi hravo zvládnete upiecť tento tradičný koláč, ktorý bol kedysi ozdobou nejedného sviatočného stola.

Starodávny recept na slivkový koláč

Ingrediencie:

Cesto:

  • 125 g masla (približne 1/2 šálky)
  • 125 g práškového cukru (cca 1 šálka)
  • 2 vajcia
  • Citrónová kôra
  • 8 g vanilkového cukru (približne 2 čajové lyžičky)
  • 125 g hladkej múky (asi 1 šálka)
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Poleva:

  • 300 g sliviek (približne 2 šálky, bez kôstok a nakrájaných na plátky)

Drobenka:

  • 100 g masla (približne 7 polievkových lyžíc)
  • 100 g práškového cukru (cca 1 šálka)
  • 150 g hladkej múky (približne 1 1/4 šálky)

Forma na pečenie:

  • Priemer: 26 cm (približne 10 palcov)

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • V miske vymiešajte maslo s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom, kým nevznikne hladká zmes.
    • Pridajte vajcia a dobre premiešajte.
    • Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, až kým sa všetky suroviny spoja do hladkého cesta.
  2. Príprava formy:
    • Formu na pečenie s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie.
  3. Príprava sliviek:
    • Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na plátky.
  4. Zostavenie koláča:
    • Cesto vylejte do pripravenej formy.
    • Na vrch naukladajte pripravené slivky.
  5. Príprava drobenky:
    • V ďalšej mise zmiešajte maslo, práškový cukur a múku, kým nevznikne hrudkovitá zmes.
  6. Pečenie:
    • Posypte vrch koláča pripravenou drobenkou.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 50 minút, alebo kým koláč nezhnedne a drobenka nezíska zlatistú farbu.
  7. Podávanie:
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete podávať.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu chuť sliviek môžete pridať štipku škorice alebo mletého klinčeka.
  • Ak nemáte práškový cukor, môžete ho nahradiť kryštálovým cukrom, ktorý pomeliete v mlynčeku na kávu.
  • Drobenku môžete pripraviť aj s použitím ovsených vločiek alebo mandľových lupienkov.

Starodávny recept na slivkový koláčVideo recept:

Slivkový koláč podľa starodávneho receptu je nielen chutným dezertom, ale aj spomienkou na kulinárske tradície našich predkov. Vyskúšajte tento recept a podeľte sa oň s vašimi blízkymi. Uvidíte, že si ho zamilujú rovnako ako vy.

Súvisiace články:

Krehký jablkový koláč: Robím ho počas celého roka, jemnejší koláčik neexistuje!

Čokoládový sen s ovocím a šľahačkou: Recept pre začiatočníkov

Slávna krémová torta PANCHO: Z jedného pekáča mi vyšlo až 20 kúskov!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty