Pamätáte si na vôňu žemľovky z detstva? Na tú sladkú, mäkkú a šťavnatú pochúťku, ktorá dokázala premeniť obyčajný deň na malý sviatok? Práve takú si dnes spolu pripravíme. Tento recept je však v niečom výnimočný. Odhalím vám tajomstvo, vďaka ktorému bude vaša žemľovka vždy dokonale vláčna a plná chuti. Zabudnite na suché a nevýrazné pokusy. S pridaním jemného tvarohu vytvoríme dielo, ktoré je neskutočne šťavnaté, voňavé po jablkách a škorici a doslova sa rozplýva na jazyku. Je to presne ten recept, ktorý si uložíte a budete sa k nemu s láskou vracať.
Príprava je oveľa jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Ide o príjemné vrstvenie staršej veky namočenej v lahodnom vajíčkovo-mliečnom kúpeli, sladkej tvarohovej plnky a šťavnatých jabĺk. Všetko sa v rúre krásne prepojí do jedného harmonického celku. Počas pečenia sa vašou kuchyňou rozľahne tá najkrajšia vôňa domova. Poďme sa do toho s chuťou pustiť, výsledok bude stáť za to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 45-55 minút
- Počet porcií: 1 plech (približne 20×30 cm), cca 8 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Základné suroviny:
- 1 ks staršej veky (alebo cca 8-10 starších rožkov)
- 4 ks stredne veľkých jabĺk (ideálne šťavnatejšej odrody)
- 3 ks vajec
- 2 hrste hrozienok
- 500 ml polotučného mlieka
- 250 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
- 4,5 PL kryštálového cukru (rozdeleného na 1 + 2 + 1,5 PL)
- 1 ČL mletej škorice
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 63 g masla alebo rastlinného tuku Hera (rozpusteného)
Na vymastenie plechu:
- 1 PL masla alebo rastlinného tuku Hera
Postup prípravy
Príprava zmesí a surovín:
- Najprv si pripravíme hrozienka. Zalejeme ich horúcou vodou a necháme aspoň 15 minút (ideálne aj dlhšie) postáť, aby zmäkli. Potom vodu zlejeme a hrozienka odložíme bokom. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
- V prvej miske zmiešame mlieko s 3 vajíčkami a 1 polievkovou lyžicou kryštálového cukru. Zmes poriadne prešľaháme.
- V druhej, menšej miske, zmiešame jemný tvaroh s 2 polievkovými lyžicami kryštálového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru. Vymiešame dohladka.
- V tretej, malej miske, zmiešame zvyšnú 1,5 polievkovej lyžice kryštálového cukru s mletou škoricou.
- Nakoniec si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubšie plátky alebo nakrájame na tenké mesiačiky.
Vrstvenie žemľovky:
- Pekáč alebo zapekaciu misu (s rozmermi približne 20×30 cm) dôkladne vymastíme maslom alebo Herou.
- Krajce veky postupne a z oboch strán krátko namáčame v mliečnej zmesi a ukladáme ich na dno pekáča tak, aby bolo celé pokryté.
- Na vrstvu veky rovnomerne rozotrieme celú pripravenú tvarohovú zmes a posypeme ju polovicou scedených hrozienok.
- Na tvarohovú vrstvu uložíme ďalšiu vrstvu namočenej veky. Posypeme ju polovicou škoricového cukru.
- Na veku rovnomerne rozložíme všetky pripravené jablká. Posypeme ich zvyšným škoricovým cukrom a zvyšnými hrozienkami.
- Celé dielo prikryjeme poslednou vrstvou namočenej veky. Ak nám zostala nejaká mliečna zmes, rovnomerne ju vylejeme na vrch.
Pečenie a dokončenie:
- Nakoniec povrch žemľovky polejeme rozpusteným maslom alebo Herou.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 45-55 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlato-hnedý a pevný na dotyk.
- Po upečení necháme žemľovku aspoň 15-20 minút odpočívať, aby sa chute prepojili a lepšie sa krájala. Podávame ju ešte teplú.
Videorecept
Tipy
- Namiesto kryštálového cukru rada používam aj trstinový alebo práškový, ktorý sa v zmesiach rýchlejšie rozpustí.
- Ak chcem mať jablkovú vrstvu ešte bohatšiu, niekedy jablká pred vrstvením krátko podusím na lyžičke masla s trochou cukru. Sú potom mäkšie a pustia viac šťavy.
- Žemľovka je fantastická sama o sebe, ale pre slávnostnejšiu verziu ju podávam s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo snehovou čapicou z bielkov, ktorú na záver krátko zapečiem dozlatista.
- Ak mi zostanú staršie vianočky alebo mazance, neváham ich použiť namiesto veky. Žemľovka je potom ešte lahodnejšia a voňavejšia.
Táto šťavnatá žemľovka je dôkazom toho, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť neskutočná dobrota. Je to ideálny sladký obed alebo dezert, ktorý poteší celú rodinu a zanechá po sebe ten najkrajší pocit domácej pohody. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
