Search

Šťavnatá jablková žemľovka s tvarohom: Recept, s ktorým sa vám už nikdy nepodarí suchá.

jablková žemľovka s tvarohom
jablková žemľovka s tvarohom

Obsah receptu

Publikované: 10. júla 2025, 05:00

Pamätáte si na vôňu žemľovky z detstva? Na tú sladkú, mäkkú a šťavnatú pochúťku, ktorá dokázala premeniť obyčajný deň na malý sviatok? Práve takú si dnes spolu pripravíme. Tento recept je však v niečom výnimočný. Odhalím vám tajomstvo, vďaka ktorému bude vaša žemľovka vždy dokonale vláčna a plná chuti. Zabudnite na suché a nevýrazné pokusy. S pridaním jemného tvarohu vytvoríme dielo, ktoré je neskutočne šťavnaté, voňavé po jablkách a škorici a doslova sa rozplýva na jazyku. Je to presne ten recept, ktorý si uložíte a budete sa k nemu s láskou vracať.

Príprava je oveľa jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Ide o príjemné vrstvenie staršej veky namočenej v lahodnom vajíčkovo-mliečnom kúpeli, sladkej tvarohovej plnky a šťavnatých jabĺk. Všetko sa v rúre krásne prepojí do jedného harmonického celku. Počas pečenia sa vašou kuchyňou rozľahne tá najkrajšia vôňa domova. Poďme sa do toho s chuťou pustiť, výsledok bude stáť za to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 45-55 minút
  • Počet porcií: 1 plech (približne 20×30 cm), cca 8 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Základné suroviny:

  • 1 ks staršej veky (alebo cca 8-10 starších rožkov)
  • 4 ks stredne veľkých jabĺk (ideálne šťavnatejšej odrody)
  • 3 ks vajec
  • 2 hrste hrozienok
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 250 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
  • 4,5 PL kryštálového cukru (rozdeleného na 1 + 2 + 1,5 PL)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 63 g masla alebo rastlinného tuku Hera (rozpusteného)

Na vymastenie plechu:

  • 1 PL masla alebo rastlinného tuku Hera

Postup prípravy

Príprava zmesí a surovín:

  1. Najprv si pripravíme hrozienka. Zalejeme ich horúcou vodou a necháme aspoň 15 minút (ideálne aj dlhšie) postáť, aby zmäkli. Potom vodu zlejeme a hrozienka odložíme bokom. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  2. V prvej miske zmiešame mlieko s 3 vajíčkami a 1 polievkovou lyžicou kryštálového cukru. Zmes poriadne prešľaháme.
  3. V druhej, menšej miske, zmiešame jemný tvaroh s 2 polievkovými lyžicami kryštálového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru. Vymiešame dohladka.
  4. V tretej, malej miske, zmiešame zvyšnú 1,5 polievkovej lyžice kryštálového cukru s mletou škoricou.
  5. Nakoniec si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubšie plátky alebo nakrájame na tenké mesiačiky.

Vrstvenie žemľovky:

  1. Pekáč alebo zapekaciu misu (s rozmermi približne 20×30 cm) dôkladne vymastíme maslom alebo Herou.
  2. Krajce veky postupne a z oboch strán krátko namáčame v mliečnej zmesi a ukladáme ich na dno pekáča tak, aby bolo celé pokryté.
  3. Na vrstvu veky rovnomerne rozotrieme celú pripravenú tvarohovú zmes a posypeme ju polovicou scedených hrozienok.
  4. Na tvarohovú vrstvu uložíme ďalšiu vrstvu namočenej veky. Posypeme ju polovicou škoricového cukru.
  5. Na veku rovnomerne rozložíme všetky pripravené jablká. Posypeme ich zvyšným škoricovým cukrom a zvyšnými hrozienkami.
  6. Celé dielo prikryjeme poslednou vrstvou namočenej veky. Ak nám zostala nejaká mliečna zmes, rovnomerne ju vylejeme na vrch.

Pečenie a dokončenie:

  1. Nakoniec povrch žemľovky polejeme rozpusteným maslom alebo Herou.
  2. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 45-55 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlato-hnedý a pevný na dotyk.
  3. Po upečení necháme žemľovku aspoň 15-20 minút odpočívať, aby sa chute prepojili a lepšie sa krájala. Podávame ju ešte teplú.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto kryštálového cukru rada používam aj trstinový alebo práškový, ktorý sa v zmesiach rýchlejšie rozpustí.
  2. Ak chcem mať jablkovú vrstvu ešte bohatšiu, niekedy jablká pred vrstvením krátko podusím na lyžičke masla s trochou cukru. Sú potom mäkšie a pustia viac šťavy.
  3. Žemľovka je fantastická sama o sebe, ale pre slávnostnejšiu verziu ju podávam s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo snehovou čapicou z bielkov, ktorú na záver krátko zapečiem dozlatista.
  4. Ak mi zostanú staršie vianočky alebo mazance, neváham ich použiť namiesto veky. Žemľovka je potom ešte lahodnejšia a voňavejšia.

Táto šťavnatá žemľovka je dôkazom toho, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť neskutočná dobrota. Je to ideálny sladký obed alebo dezert, ktorý poteší celú rodinu a zanechá po sebe ten najkrajší pocit domácej pohody. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty