Pamätáte si na vôňu žemľovky z detstva? Na tú sladkú, mäkkú a šťavnatú pochúťku, ktorá dokázala premeniť obyčajný deň na malý sviatok? Práve takú si dnes spolu pripravíme. Tento recept je však v niečom výnimočný. Odhalím vám tajomstvo, vďaka ktorému bude vaša žemľovka vždy dokonale vláčna a plná chuti. Zabudnite na suché a nevýrazné pokusy. S pridaním jemného tvarohu vytvoríme dielo, ktoré je neskutočne šťavnaté, voňavé po jablkách a škorici a doslova sa rozplýva na jazyku. Je to presne ten recept, ktorý si uložíte a budete sa k nemu s láskou vracať.
4ksstredne veľkých jabĺk(ideálne šťavnatejšej odrody)
3ksvajec
2hrstehrozienok
500mlpolotučného mlieka
250gjemného tvarohu(nie hrudkovitý)
4.5PLkryštálového cukru(rozdeleného na 1 + 2 + 1,5 PL)
1ČLmletej škorice
8gvanilkového cukru(1 balíček)
63gmasla alebo rastlinného tuku Hera(rozpusteného)
Na vymastenie plechu:
1PLmasla alebo rastlinného tuku Hera
Pokyny
Príprava zmesí a surovín:
1. Najprv si pripravíme hrozienka. Zalejeme ich horúcou vodou a necháme aspoň 15 minút (ideálne aj dlhšie) postáť, aby zmäkli. Potom vodu zlejeme a hrozienka odložíme bokom. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
2. V prvej miske zmiešame mlieko s 3 vajíčkami a 1 polievkovou lyžicou kryštálového cukru. Zmes poriadne prešľaháme.
3. V druhej, menšej miske, zmiešame jemný tvaroh s 2 polievkovými lyžicami kryštálového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru. Vymiešame dohladka.
4. V tretej, malej miske, zmiešame zvyšnú 1,5 polievkovej lyžice kryštálového cukru s mletou škoricou.
5. Nakoniec si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubšie plátky alebo nakrájame na tenké mesiačiky.
Vrstvenie žemľovky:
6. Pekáč alebo zapekaciu misu (s rozmermi približne 20x30 cm) dôkladne vymastíme maslom alebo Herou.
7. Krajce veky postupne a z oboch strán krátko namáčame v mliečnej zmesi a ukladáme ich na dno pekáča tak, aby bolo celé pokryté.
8. Na vrstvu veky rovnomerne rozotrieme celú pripravenú tvarohovú zmes a posypeme ju polovicou scedených hrozienok.
9. Na tvarohovú vrstvu uložíme ďalšiu vrstvu namočenej veky. Posypeme ju polovicou škoricového cukru.
10. Na veku rovnomerne rozložíme všetky pripravené jablká. Posypeme ich zvyšným škoricovým cukrom a zvyšnými hrozienkami.
11. Celé dielo prikryjeme poslednou vrstvou namočenej veky. Ak nám zostala nejaká mliečna zmes, rovnomerne ju vylejeme na vrch.
Pečenie a dokončenie:
12. Nakoniec povrch žemľovky polejeme rozpusteným maslom alebo Herou.
13. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 45-55 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlato-hnedý a pevný na dotyk.
14. Po upečení necháme žemľovku aspoň 15-20 minút odpočívať, aby sa chute prepojili a lepšie sa krájala. Podávame ju ešte teplú.
Poznámky
1. Namiesto kryštálového cukru rada používam aj trstinový alebo práškový, ktorý sa v zmesiach rýchlejšie rozpustí.n2. Ak chcem mať jablkovú vrstvu ešte bohatšiu, niekedy jablká pred vrstvením krátko podusím na lyžičke masla s trochou cukru. Sú potom mäkšie a pustia viac šťavy.n3. Žemľovka je fantastická sama o sebe, ale pre slávnostnejšiu verziu ju podávam s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo snehovou čapicou z bielkov, ktorú na záver krátko zapečiem dozlatista.n4. Ak mi zostanú staršie vianočky alebo mazance, neváham ich použiť namiesto veky. Žemľovka je potom ešte lahodnejšia a voňavejšia.