Tieto špirálové koláčiky sú jednoduché, voňavé a chutia ako od babičky. S vanilkovou a kakaovou vrstvou sa vám na jazyku rozplynú ako sen.
Pamätáte si na tie popoludnia strávené u babičky, keď z rúry vyťahovala voňavé koláčiky a vy ste sa nevedeli dočkať, kým vychladnú? Pripravte si tieto špirálové zázraky a zaspomínajte si na tie krásne časy. Recept je jednoduchý, zvládnu ho aj začiatočníci.
Ingrediencie:
- 170 g masla (mäkké)
- 80 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 vajce
- 10 g vanilkového cukru
- 320 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 g prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- 1 polievková lyžica kakaa
- štipka soli
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Do misky pridajte mäkké maslo, štipku soli a vanilkový cukor. Vymiešajte pomocou mixéra do hladka.
- Pridajte práškový cukor a znovu dobre premiešajte.
- Pridajte vajce a opäť premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva. Vymiešajte, kým nevznikne jednotné cesto.
Rozdelenie cesta:
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké polovice.
- Do jednej polovice cesta pridajte lyžicu kukuričného škrobu a premiešajte, aby vzniklo biele cesto.
- Do druhej polovice cesta pridajte lyžicu kakaa a dobre premiešajte, aby vzniklo kakaové cesto.
Príprava a tvarovanie:
- Obe cestá vložte do samostatných uzatvárateľných sáčkov a pomocou valčeka ich vyvaľkajte na plát.
- Po vyvaľkaní oba pláty cesta vyberte zo sáčkov a položte ich na seba (kakaové na biele alebo opačne).
- Pomocou potravinovej fólie zrolujte cestá do rolky.
- Rolku vložte do mrazničky na 30 minút, aby sa spevnila.
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Po polhodine rolku vyberte z mrazničky a nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm.
- Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú jemne zlatisté.
Dokončenie:
- Nechajte koláčiky vychladnúť na plechu a podávajte.
Tipy:
- Maslo musí byť mäkké, aby sa dobre spojilo s ostatnými ingredienciami. Ak ho zabudnete vybrať z chladničky včas, môžete ho na chvíľku zohriať v mikrovlnke na nízkom stupni.
- Múku nezabudnite preosiať, koláčiky budú nadýchanejšie.
- Cesto môžete vyvaľkať aj na pomúčenej doske, ale v sáčku sa s ním lepšie pracuje a nelepí sa.
- Rolku cesta môžete nechať v mrazničke aj dlhšie, pokojne aj cez noc.
- Koláčiky môžete ozdobiť polevou, čokoládou alebo posypať práškovým cukrom.
Video recept:
Veríme, že vám tieto špirálové koláčiky chutili a že ste si pri ich pečení zaspomínali na svoju babičku. Ak sa vám recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a rodinou. Prajeme vám dobrú chuť a veľa pekných chvíľ strávených v kuchyni!
Súvisiace články:
Krehké a lahodné koláčiky s pomarančovým krémom – obľúbená pochúťka mojich detí
Jemné koláčiky z lístkového cesta s jablkami a šľahačkovým krémom – jednoduché a veľmi chutné
Krehké citrónové koláčiky s kokosom – jemné a osviežujúce
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Tasty cookies