Špirálové koláčiky – lahodné a jemné, s vanilkovou a kakaovou vrstvou

Špirálové koláčiky
Špirálové koláčiky

Obsah receptu

Tieto špirálové koláčiky sú jednoduché, voňavé a chutia ako od babičky. S vanilkovou a kakaovou vrstvou sa vám na jazyku rozplynú ako sen.

Pamätáte si na tie popoludnia strávené u babičky, keď z rúry vyťahovala voňavé koláčiky a vy ste sa nevedeli dočkať, kým vychladnú? Pripravte si tieto špirálové zázraky a zaspomínajte si na tie krásne časy. Recept je jednoduchý, zvládnu ho aj začiatočníci.

Ingrediencie:

  • 170 g masla (mäkké)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • 10 g vanilkového cukru
  • 320 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 g prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • štipka soli

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do misky pridajte mäkké maslo, štipku soli a vanilkový cukor. Vymiešajte pomocou mixéra do hladka.
  • Pridajte práškový cukor a znovu dobre premiešajte.
  • Pridajte vajce a opäť premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  • Postupne pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva. Vymiešajte, kým nevznikne jednotné cesto.

Rozdelenie cesta:

  • Cesto rozdeľte na dve rovnaké polovice.
  • Do jednej polovice cesta pridajte lyžicu kukuričného škrobu a premiešajte, aby vzniklo biele cesto.
  • Do druhej polovice cesta pridajte lyžicu kakaa a dobre premiešajte, aby vzniklo kakaové cesto.

Príprava a tvarovanie:

  • Obe cestá vložte do samostatných uzatvárateľných sáčkov a pomocou valčeka ich vyvaľkajte na plát.
  • Po vyvaľkaní oba pláty cesta vyberte zo sáčkov a položte ich na seba (kakaové na biele alebo opačne).
  • Pomocou potravinovej fólie zrolujte cestá do rolky.
  • Rolku vložte do mrazničky na 30 minút, aby sa spevnila.

Pečenie:

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Po polhodine rolku vyberte z mrazničky a nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm.
  • Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú jemne zlatisté.

Dokončenie:

  • Nechajte koláčiky vychladnúť na plechu a podávajte.

Tipy:

  1. Maslo musí byť mäkké, aby sa dobre spojilo s ostatnými ingredienciami. Ak ho zabudnete vybrať z chladničky včas, môžete ho na chvíľku zohriať v mikrovlnke na nízkom stupni.
  2. Múku nezabudnite preosiať, koláčiky budú nadýchanejšie.
  3. Cesto môžete vyvaľkať aj na pomúčenej doske, ale v sáčku sa s ním lepšie pracuje a nelepí sa.
  4. Rolku cesta môžete nechať v mrazničke aj dlhšie, pokojne aj cez noc.
  5. Koláčiky môžete ozdobiť polevou, čokoládou alebo posypať práškovým cukrom.

Video recept:

Veríme, že vám tieto špirálové koláčiky chutili a že ste si pri ich pečení zaspomínali na svoju babičku. Ak sa vám recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a rodinou. Prajeme vám dobrú chuť a veľa pekných chvíľ strávených v kuchyni!

Súvisiace články:

Krehké a lahodné koláčiky s pomarančovým krémom – obľúbená pochúťka mojich detí

Jemné koláčiky z lístkového cesta s jablkami a šľahačkovým krémom – jednoduché a veľmi chutné

Krehké citrónové koláčiky s kokosom – jemné a osviežujúce

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Tasty cookies

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty