Viete si predstaviť niečo lepšie ako voňavý, syrový koláč, ktorý sa vám rozplýva na jazyku? Tento slaný parížsky syrový koláč je presne to! Je to jednoduchý recept s fantastickým výsledkom, ktorý zvládne upiecť naozaj každý. Pripravte sa na lahodnú chuť syra a chrumkavé cesto, ktoré si zamilujete.
Tento recept na slaný parížsky syrový koláč je ako stvorený na rodinné stretnutia, večierky alebo len tak na spríjemnenie všedného dňa. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok zaručene ohromí. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 ml teplého mlieka
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 300 g hladkej múky
Náplň:
- Strúhaný syr podľa chuti (napríklad mozzarella alebo čedar)
- Feta syr
Na potretie:
- 1 žĺtok
- Na posypanie: feta syr a strúhaný syr
Postup prípravy:
- Príprava cesta:
- Do veľkej misky nalejte teplé mlieko. Pridajte vajce, olej, cukor, soľ a sušené droždie. Všetko dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte múku a miešajte, kým nevznikne lepkavé, ale vláčne cesto.
- Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť 30 minút na teplom mieste.
- Príprava náplne:
- Zmiešajte strúhaný syr s feta syrom, aby vznikla plnka na chlieb.
- Tvarovanie:
- Cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho do kruhu.
- Náplň rovnomerne rozložte na cesto.
- Zaviňte cesto s náplňou do požadovaného tvaru – buď ako rolku, alebo vytvorte kruh.
- Pečenie:
- Chlieb položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vrch potrite rozšľahaným žĺtkom a posypte zvyšným feta syrom a strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C približne 20-25 minút, kým chlieb nebude zlatistý a upečený.
Po upečení nechajte chlieb mierne vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak chcete cesto ešte vláčnejšie, pridajte doň lyžicu kyslej smotany.
- Na náplň môžete použiť akýkoľvek druh syra, ktorý máte radi. Skvelá je kombinácia mozzarelly a čedaru.
- Pre intenzívnejšiu chuť posypte koláč pred pečením bylinkami, napríklad tymianom alebo rozmarínom.
- Koláč môžete podávať teplý aj studený. Skvele chutí s kyslou smotanou alebo jogurtom.
Video recept:
Veríme, že si tento lahodný slaný parížsky syrový koláč zamilujete rovnako ako my. Je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky syra a pripraviť si chutné a sýte jedlo. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch!
Súvisiace články:
Jednoduchý slaný koláč s čerstvými hubami a kyslou smotanou z lístkového cesta – veľmi chutný
Slaný koláč s kyslou smotanou a kôprom podľa pani Vierky: jednoduchý a veľmi chutný!
Úžasne jemný cuketový slaný koláč s tvarohom: Jednoduchý a veľmi chutný
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varenie a pečivo