Sedliacky kapustový pekáč so zeleninou a šampiňónmi – dobrý a lacný recept

Sedliacky kapustový pekáč
Sedliacky kapustový pekáč so zeleninou a šampiňónmi

Obsah receptu

Tento sedliacky kapustový pekáč je ako objatie od babičky – hrejivý, voňavý a plný lásky. Spojenie kapusty, zeleniny a šampiňónov v jemnej smotanovej omáčke je jednoducho neodolateľné. Recept je starý ako svet, ale stále taký dobrý! Pripravte si ho aj vy a nechajte sa uniesť chuťou, ktorá vám pripomenie detstvo.

Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu. A navyše, jeho príprava je taká jednoduchá, že ho zvládne upiecť aj začínajúca gazdinka.

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • soľ
  • 1 mrkva
  • 3 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • zelená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • 400 ml smotany (2 šálky)
  • 5 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky cukru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 vajcia
  • huby (šampiňóny)
  • 1/2 cibule
  • olivový olej
  • tvrdý syr
  • sezam

Postup prípravy:

Príprava zeleniny:

  • Kapustu nakrájajte na jemné prúžky a vložte do veľkej misky. Osoľte a nechajte chvíľu postáť.
  • Mrkvu a zemiaky nastrúhajte na hrubo a pridajte do misky s kapustou.
  • Červenú papriku nakrájajte na drobno a pridajte do misky.
  • Zelenú cibuľku a petržlenovú vňať nakrájajte na drobno a tiež pridajte do misky.
  • Pridajte soľ, čierne korenie a všetko dobre premiešajte.

Smotanová zmes:

  • Do druhej misky nalejte smotanu, pridajte múku a prášok do pečiva, a dobre premiešajte.
  • Pridajte cukor, soľ, čierne korenie a opäť premiešajte.
  • Pridajte 3 vajcia a dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká zmes.

Príprava húb:

  • Šampiňóny nakrájajte na plátky a cibuľu nakrájajte na drobno.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cibuľu, kým nezmäkne.
  • Pridajte šampiňóny a smažte, kým nie sú zlatisté.

Kombinácia a pečenie:

  • Pekáč na pečenie vymastite olejom.
  • Do pekáča pridajte pripravenú zeleninovú zmes.
  • Zalejte zeleninu pripravenou smotanovou zmesou a rovnomerne rozotrite.
  • Navrch pridajte osmažené šampiňóny a rovnomerne rozložte.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút.

Dokončenie:

  • Tvrdý syr nastrúhajte a po upečení pekáča ho posypte syrom.
  • Posypte sezamom a dajte pekáč do rúry ešte na 5-10 minút pri teplote 180 °C, aby sa syr roztopil a zapiekol.

Tipy:

  1. Kapustu pred pečením nezabudnite osoliť a nechať postáť. Pusí tak šťavu a pekáč bude vláčnejší.
  2. Použite kvalitnú smotanu. Čím vyšší obsah tuku, tým bude pekáč lahodnejší.
  3. Nebojte sa experimentovať s hubami. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj dubáky, kuriatka alebo hlivu ustricovú.
  4. Pekáč môžete ozvláštniť pridaním údeného mäsa alebo slaninky. Stačí ich nakrájať na kocky a pridať k zelenine.
  5. Pred podávaním nechajte pekáč chvíľu odpočinúť. Chuť sa tak lepšie rozleží.

Video recept:

Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento sedliacky kapustový pekáč vám bude chutiť rovnako ako mne. Je to jedlo s dušou, ktoré v sebe nesie tradíciu a lásku. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti z varenia!

Súvisiace články:

Pečené kurča s ryžou a zeleninou z jedného pekáča – hotové za hodinku!

Krčmárova bašta z pekáča: Rýchly obed pre celú rodinu – budete sa oblizovať až za ušami

Extra rýchly obed z jedného pekáča: Stačí nakrájať bravčové mäso, zemiaky a cibuľu – Od kedy som ich jedol robím ich skoro denne

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Čerstvé recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty