Tento sedliacky kapustový pekáč je ako objatie od babičky – hrejivý, voňavý a plný lásky. Spojenie kapusty, zeleniny a šampiňónov v jemnej smotanovej omáčke je jednoducho neodolateľné. Recept je starý ako svet, ale stále taký dobrý! Pripravte si ho aj vy a nechajte sa uniesť chuťou, ktorá vám pripomenie detstvo.
Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu. A navyše, jeho príprava je taká jednoduchá, že ho zvládne upiecť aj začínajúca gazdinka.
Ingrediencie:
- 1/2 hlávky kapusty
- soľ
- 1 mrkva
- 3 zemiaky
- 1 červená paprika
- zelená cibuľa
- petržlenová vňať
- čierne korenie
- 400 ml smotany (2 šálky)
- 5 polievkových lyžíc hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky cukru
- soľ
- čierne korenie
- 3 vajcia
- huby (šampiňóny)
- 1/2 cibule
- olivový olej
- tvrdý syr
- sezam
Postup prípravy:
Príprava zeleniny:
- Kapustu nakrájajte na jemné prúžky a vložte do veľkej misky. Osoľte a nechajte chvíľu postáť.
- Mrkvu a zemiaky nastrúhajte na hrubo a pridajte do misky s kapustou.
- Červenú papriku nakrájajte na drobno a pridajte do misky.
- Zelenú cibuľku a petržlenovú vňať nakrájajte na drobno a tiež pridajte do misky.
- Pridajte soľ, čierne korenie a všetko dobre premiešajte.
Smotanová zmes:
- Do druhej misky nalejte smotanu, pridajte múku a prášok do pečiva, a dobre premiešajte.
- Pridajte cukor, soľ, čierne korenie a opäť premiešajte.
- Pridajte 3 vajcia a dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká zmes.
Príprava húb:
- Šampiňóny nakrájajte na plátky a cibuľu nakrájajte na drobno.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cibuľu, kým nezmäkne.
- Pridajte šampiňóny a smažte, kým nie sú zlatisté.
Kombinácia a pečenie:
- Pekáč na pečenie vymastite olejom.
- Do pekáča pridajte pripravenú zeleninovú zmes.
- Zalejte zeleninu pripravenou smotanovou zmesou a rovnomerne rozotrite.
- Navrch pridajte osmažené šampiňóny a rovnomerne rozložte.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút.
Dokončenie:
- Tvrdý syr nastrúhajte a po upečení pekáča ho posypte syrom.
- Posypte sezamom a dajte pekáč do rúry ešte na 5-10 minút pri teplote 180 °C, aby sa syr roztopil a zapiekol.
Tipy:
- Kapustu pred pečením nezabudnite osoliť a nechať postáť. Pusí tak šťavu a pekáč bude vláčnejší.
- Použite kvalitnú smotanu. Čím vyšší obsah tuku, tým bude pekáč lahodnejší.
- Nebojte sa experimentovať s hubami. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj dubáky, kuriatka alebo hlivu ustricovú.
- Pekáč môžete ozvláštniť pridaním údeného mäsa alebo slaninky. Stačí ich nakrájať na kocky a pridať k zelenine.
- Pred podávaním nechajte pekáč chvíľu odpočinúť. Chuť sa tak lepšie rozleží.
Video recept:
Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento sedliacky kapustový pekáč vám bude chutiť rovnako ako mne. Je to jedlo s dušou, ktoré v sebe nesie tradíciu a lásku. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti z varenia!
Súvisiace články:
Pečené kurča s ryžou a zeleninou z jedného pekáča – hotové za hodinku!
Krčmárova bašta z pekáča: Rýchly obed pre celú rodinu – budete sa oblizovať až za ušami
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Čerstvé recepty