Keď dostanem chuť na tvarohové koláče, ale nemám čas čakať na kysnutie, tento recept je moja záchrana. Tieto rýchle tvarohové koláčiky sú vďaka tvarohu v ceste úžasne vláčne a mäkké. Sú hotové za pol hodinu a chutia fantasticky.
Základom je jednoduché cesto, ktoré len zamiešate a necháte chvíľku odpočinúť. Žiadne droždie, žiadne zdĺhavé čakanie. Pripravíme si spolu túto bleskovú maškrtu?
Ako pripraviť rýchle tvarohové koláčiky bez kysnutia?
Z tvarohu, vajíčka, múky a kypriaceho prášku vymieste hladké cesto a nechajte ho na 15 minút chladiť. Medzitým si pripravte jednoduchú tvarohovú plnku. Z cesta vytvarujte guľky, urobte do nich jamku, naplňte plnkou, ozdobte ovocím a pečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas chladenia: 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 6 väčších koláčikov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie
Potrebujeme
Cesto
- 220 g hrudkovitého tvarohu
- 130 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- 1 ks vaječný bielok
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 PL kryštálového cukru (15 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Tvarohová plnka
- 140 g jemného tvarohu (vo vaničke)
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 PL kryštálového cukru (15 g)
- čerstvé alebo mrazené čučoriedky na ozdobu
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Vo väčšej mise zmiešajte hrudkovitý tvaroh, celé vajce, bielok, olej, oba druhy cukru a štipku soli.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne pridávajte k tvarohovej a vareškou alebo rukami vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a odložte na 15 minút do chladničky. Mierne stuhne a bude sa s ním oveľa lepšie pracovať.
Príprava plnky a tvarovanie
- Kým cesto chladne, v malej miske vidličkou dôkladne zmiešajte jemný tvaroh, žĺtok a cukor na hladkú plnku.
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a z každej vytvarujte peknú guľôčku. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
- Dnom menšieho pohára, ktorý ste si namočili do múky, urobte do stredu každej guľky hlbokú priehlbinku. Vytvoríte tak vyvýšený okraj ako pri klasických koláčoch.
- Každú jamku štedro naplňte pripravenou tvarohovou plnkou.
- Na vrch plnky poukladajte čučoriedky alebo iné obľúbené ovocie.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým okraje koláčikov nebudú krásne zlatisté.
- Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Dva druhy tvarohu sú kľúčové: Toto je moje tajomstvo najlepších tvarohových koláčikov. Do cesta použite suchší, hrudkovitý tvaroh – cesto vďaka nemu nebude príliš lepivé. Do plnky je naopak najlepší jemný krémový tvaroh z vaničky, ktorý zaručí lahodnú a hladkú náplň.
- Ako na dokonalú jamku: Aby sa vám dno pohára nelepilo na cesto pri vytváraní priehlbinky, poriadne ho zakaždým omočte do múky. Potom ním jemne zatočte a zatlačte, vytvoríte tak pekný a rovnomerný okraj.
- Pečenie bez odpadu: Na tomto recepte je skvelé, že spotrebujete presne dve vajíčka bez akýchkoľvek zvyškov. Celé vajce a jeden bielok idú do cesta, zvyšný žĺtok zase presne pasuje do plnky. Je to šikovné a praktické.
Variácie
- S posýpkou: Pred pečením môžete koláčiky posypať klasickou maslovou mrveničkou pre extra chrumkavosť a chuť ako od babičky.
- S iným ovocím: Namiesto čučoriedok sú na týchto koláčikoch fantastické aj marhule, slivky alebo kúsok jablka posypaný škoricou.
- Slaná verzia: Vynechajte z cesta cukor, pridajte viac soli a do plnky namiesto cukru vmiešajte nasekané bylinky (pažítku, petržlenovú vňať). Získate tak skvelé slané pečivo na raňajky.
Záver
Sú mäkké, vláčne a neodolateľné. Ideálna rýchla maškrta, keď nemáte čas a chuť čakať na kysnutie.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Наташа Шакинко, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
