Search

Rýchle tvarohové koláčiky: Nadýchané a hotové bez kysnutia

Rýchle tvarohové koláčiky
Rýchle tvarohové koláčiky

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2025, 13:55

Keď dostanem chuť na tvarohové koláče, ale nemám čas čakať na kysnutie, tento recept je moja záchrana. Tieto rýchle tvarohové koláčiky sú vďaka tvarohu v ceste úžasne vláčne a mäkké. Sú hotové za pol hodinu a chutia fantasticky.

Základom je jednoduché cesto, ktoré len zamiešate a necháte chvíľku odpočinúť. Žiadne droždie, žiadne zdĺhavé čakanie. Pripravíme si spolu túto bleskovú maškrtu?

Ako pripraviť rýchle tvarohové koláčiky bez kysnutia?

Z tvarohu, vajíčka, múky a kypriaceho prášku vymieste hladké cesto a nechajte ho na 15 minút chladiť. Medzitým si pripravte jednoduchú tvarohovú plnku. Z cesta vytvarujte guľky, urobte do nich jamku, naplňte plnkou, ozdobte ovocím a pečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas chladenia: 15 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 6 väčších koláčikov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie

Potrebujeme

Cesto

  • 220 g hrudkovitého tvarohu
  • 130 g hladkej múky
  • 1 ks vajce
  • 1 ks vaječný bielok
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 PL kryštálového cukru (15 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Tvarohová plnka

  • 140 g jemného tvarohu (vo vaničke)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL kryštálového cukru (15 g)
  • čerstvé alebo mrazené čučoriedky na ozdobu
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Vo väčšej mise zmiešajte hrudkovitý tvaroh, celé vajce, bielok, olej, oba druhy cukru a štipku soli.
  2. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Sypkú zmes postupne pridávajte k tvarohovej a vareškou alebo rukami vypracujte hladké, vláčne cesto.
  4. Cesto zabaľte do fólie a odložte na 15 minút do chladničky. Mierne stuhne a bude sa s ním oveľa lepšie pracovať.

Príprava plnky a tvarovanie

  1. Kým cesto chladne, v malej miske vidličkou dôkladne zmiešajte jemný tvaroh, žĺtok a cukor na hladkú plnku.
  2. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  3. Vychladnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a z každej vytvarujte peknú guľôčku. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
  4. Dnom menšieho pohára, ktorý ste si namočili do múky, urobte do stredu každej guľky hlbokú priehlbinku. Vytvoríte tak vyvýšený okraj ako pri klasických koláčoch.
  5. Každú jamku štedro naplňte pripravenou tvarohovou plnkou.
  6. Na vrch plnky poukladajte čučoriedky alebo iné obľúbené ovocie.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým okraje koláčikov nebudú krásne zlatisté.
  8. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Dva druhy tvarohu sú kľúčové: Toto je moje tajomstvo najlepších tvarohových koláčikov. Do cesta použite suchší, hrudkovitý tvaroh – cesto vďaka nemu nebude príliš lepivé. Do plnky je naopak najlepší jemný krémový tvaroh z vaničky, ktorý zaručí lahodnú a hladkú náplň.
  2. Ako na dokonalú jamku: Aby sa vám dno pohára nelepilo na cesto pri vytváraní priehlbinky, poriadne ho zakaždým omočte do múky. Potom ním jemne zatočte a zatlačte, vytvoríte tak pekný a rovnomerný okraj.
  3. Pečenie bez odpadu: Na tomto recepte je skvelé, že spotrebujete presne dve vajíčka bez akýchkoľvek zvyškov. Celé vajce a jeden bielok idú do cesta, zvyšný žĺtok zase presne pasuje do plnky. Je to šikovné a praktické.

Variácie

  • S posýpkou: Pred pečením môžete koláčiky posypať klasickou maslovou mrveničkou pre extra chrumkavosť a chuť ako od babičky.
  • S iným ovocím: Namiesto čučoriedok sú na týchto koláčikoch fantastické aj marhule, slivky alebo kúsok jablka posypaný škoricou.
  • Slaná verzia: Vynechajte z cesta cukor, pridajte viac soli a do plnky namiesto cukru vmiešajte nasekané bylinky (pažítku, petržlenovú vňať). Získate tak skvelé slané pečivo na raňajky.

Záver

Sú mäkké, vláčne a neodolateľné. Ideálna rýchla maškrta, keď nemáte čas a chuť čakať na kysnutie.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Наташа Шакинко, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty