Rýchle a nadýchané tvarohové koláčiky bez kysnutia
Keď dostanem chuť na tvarohové koláče, ale nemám čas čakať na kysnutie, tento recept je moja záchrana. Tieto rýchle tvarohové koláčiky sú vďaka tvarohu v ceste úžasne vláčne a mäkké. Sú hotové za pol hodinu a chutia fantasticky.
1. Vo väčšej mise zmiešajte hrudkovitý tvaroh, celé vajce, bielok, olej, oba druhy cukru a štipku soli.
2. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom. Postupne ju pridávajte k tvarohovej zmesi a vypracujte hladké, vláčne cesto.
3. Cesto zabaľte do fólie a odložte na 15 minút do chladničky.
Príprava plnky a tvarovanie:
4. Kým cesto chladne, v malej miske vidličkou zmiešajte jemný tvaroh, žĺtok a cukor na hladkú plnku.
5. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
6. Vychladnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a z každej vytvarujte guľôčku. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
7. Dnom menšieho pohára, ktorý ste si namočili do múky, urobte do stredu každej guľky hlbokú priehlbinku.
Plnenie a pečenie:
8. Každú jamku naplňte tvarohovou plnkou.
9. Na vrch plnky poukladajte čučoriedky alebo iné obľúbené ovocie.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým okraje koláčikov nebudú krásne zlatisté.
11. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Dva druhy tvarohu sú kľúčové: Toto je moje tajomstvo najlepších tvarohových koláčikov. Do cesta použite suchší, hrudkovitý tvaroh – cesto nebude príliš lepivé. Do plnky je naopak najlepší jemný krémový tvaroh z vaničky, ktorý zaručí lahodnú a hladkú náplň.2. Ako na dokonalú jamku: Aby sa vám dno pohára nelepilo na cesto pri vytváraní jamky, poriadne ho zakaždým pomúčte. Jemne ním zatočte a zatlačte, vytvoríte tak pekný a rovnomerný okraj.3. Pečenie bez odpadu: Na tomto recepte je skvelé, že spotrebujete presne dve vajíčka bez zvyškov. Celé vajce a jeden bielok idú do cesta, zvyšný žĺtok zase do plnky. Je to šikovné a praktické.Variácie:• S posýpkou: Pred pečením môžete koláčiky posypať klasickou maslovou mrveničkou pre extra chrumkavosť.• S iným ovocím: Namiesto čučoriedok sú fantastické aj marhule, slivky alebo kúsok jablka so škoricou.• Slaná verzia: Vynechajte z cesta cukor, pridajte viac soli a do plnky namiesto cukru vmiešajte nasekané bylinky. Získate tak skvelé slané pečivo.