Search

Rýchle jablkové taštičky z lístkového cesta: Chrumkavá maškrta

jablkové taštičky z lístkového cesta
jablkové taštičky z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 27. marca 2025, 18:04

Máte chuť na niečo sladké, rýchle a neodolateľne chrumkavé? Tieto jablkové taštičky z lístkového cesta sú ideálnou voľbou. Voňavá jablková plnka so škoricou zabalená v zlatistom lístkovom ceste poteší malých aj veľkých.

Domáce jablkové taštičky z lístkového cesta sú skvelé ako pohostenie pre návštevy, na raňajky alebo len tak ku káve. Tento recept zvládnu aj úplní začiatočníci, takže sa ho nebojte vyskúšať a prevoňať svoj domov jablkami a škoricou.

  • Čas prípravy: 30 minút (+ chladenie plnky)
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 8 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Jablková plnka:

  • 4 ks stredne veľkých, pevnejších jabĺk (napr. Granny Smith, Idared)
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti jabĺk)
  • Šťava z 1 celého citróna
  • Kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 1 štipka mletej škorice
  • 250 ml jablkovej šťavy (100%)
  • 2 zarovnané lyžice kukuričného škrobu

Ostatné:

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
  • 1 vajce (na potretie)

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava jablkovej plnky

  1. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Citrón dôkladne umyte pod horúcou vodou. Jemne nastrúhajte kôru z polovice citróna a z celého citróna vytlačte šťavu.
  2. V stredne veľkom hrnci zmiešajte nastrúhané jablká, kryštálový cukor, štipku mletej škorice, pripravenú citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Z celkového množstva jablkovej šťavy si odložte bokom približne 3 polievkové lyžice do malého pohára alebo misky. Zvyšok jablkovej šťavy (cca 200-220 ml) prilejte k jablkám v hrnci. Pridajte lyžicu masla.
  4. Zmes v hrnci priveďte na strednom ohni k varu. Potom teplotu mierne znížte a za občasného miešania duste približne 5 až 10 minút, kým jablká trochu nezmäknú, ale stále si čiastočne držia štruktúru (nemali by sa úplne rozvariť).
  5. Medzitým v pohári dôkladne rozmiešajte odložené 3 lyžice jablkovej šťavy s kukuričným škrobom dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  6. Keď sú jablká podusené, za stáleho miešania k nim pomaly prilejte rozmiešaný škrob. Miešajte a nechajte krátko prevariť (približne 1 minútu), kým plnka viditeľne nezhustne.
  7. Hotovú hustú jablkovú plnku odstavte z ohňa. Preložte ju do misky a jej povrch ihneď prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na plnku, aby sa nevytvorila kožka). Nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.

Tvarovanie a plnenie taštičiek

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie. V malej miske alebo šálke vidličkou zľahka rozšľahajte vajíčko na potretie.
  2. Rozvaľkané lístkové cesto rozprestrite aj s papierom, na ktorom je navinuté, na čistú pracovnú dosku. Pomocou ostrého noža alebo radielka ho rozkrojte na 8 rovnakých obdĺžnikov.
  3. Na jednej polovici každého obdĺžnika urobte ostrým nožom niekoľko (napríklad 3 až 6) paralelných krátkych zárezov (asi 2-3 cm dlhých). Tieto zárezy budú na vrchnej strane taštičky a umožnia únik pary počas pečenia.
  4. Všetky štyri okraje každého obdĺžnika potrite tenkou vrstvou rozšľahaného vajíčka pomocou štetca alebo mašlovačky.
  5. Na druhú polovicu každého obdĺžnika (tú bez zárezov) naneste primerané množstvo vychladnutej jablkovej plnky (približne 1-2 vrchovaté lyžice). Plnku rozotrite tak, aby zostal po okrajoch voľný priestor asi 1 cm.
  6. Časť cesta so zárezmi opatrne preložte cez jablkovú plnku tak, aby ste ju úplne zakryli a vytvorili tvar taštičky.
  7. Okraje cesta, ktoré sú potreté vajíčkom, teraz dôkladne pritlačte k sebe buď prstami, alebo hrotmi vidličky. Dobre uzavrite všetky tri strany, aby plnka počas pečenia nevytekala.

Pečenie a dokončenie

  1. Pripravené taštičky opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Celý povrch každej taštičky (vrátane okrajov) potrite zvyšným rozšľahaným vajíčkom. Tým získajú po upečení krásnu zlatohnedú farbu a lesk.
  3. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Taštičky sú hotové, keď sú pekne nafúknuté a ich povrch je zlatohnedý a chrumkavý.
  4. Upečené taštičky nechajte chvíľu (asi 5-10 minút) vychladnúť priamo na plechu, potom ich môžete preložiť na kovovú mriežku, aby úplne vychladli.
  5. Pred podávaním môžete taštičky zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé, ešte mierne teplé alebo pri izbovej teplote v deň pečenia.

Videorecept

Tipy

  1. Keď v recepte používam citrónovú kôru, vždy sa snažím zohnať chemicky neošetrený citrón (bio kvality). Pred strúhaním kôry ho aj tak ešte dôkladne umyjem pod horúcou tečúcou vodou a vydrhnem kefkou.
  2. Aby mali taštičky po upečení naozaj krásny lesklý a zlatohnedý povrch, potieram ich rozšľahaným vajíčkom dvakrát – najprv okraje pred spojením a potom celý povrch tesne pred vložením do rúry.
  3. Okraje taštičiek po preložení cesta vždy poriadne postláčam k sebe, často si pomáham aj hrotmi vidličky, čím vytvorím aj pekný vzor. Je to dôležité, aby plnka počas pečenia nevytiekla a taštičky zostali uzavreté.
  4. Do jablkovej plnky niekedy pre obmenu pridávam aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov pre chrumkavosť alebo za lyžicu hrozienok, ktoré som predtým namočil do rumu alebo horúcej vody pre zaujímavejšiu chuť.

Upečte si tieto jednoduché a rýchle jablkové taštičky z lístkového cesta a vychutnajte si sladkú chvíľku pohody.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od kochkino

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty