Hľadáte ten pravý RECEPT na čokoládovú bábovku, ktorá chutí presne ako od babičky – neskutočne lahodne, nadýchane a vláčne? Potom ste tu správne! Táto čokoládovo-vanilková bábovka je taká jednoduchá na prípravu, že si na ňu trúfnu aj úplní začiatočníci v pečení, a pritom je jej chuť absolútne božská. Zabudnite na zložité postupy, tento recept je rýchly a výsledok zaručene poteší celú rodinu. Pripravte si s nami dezert, ku ktorému sa budete vždy radi vracať, pretože jednoduchšia a chutnejšia bábovka naozaj neexistuje!
Tajomstvo tejto fantastickej bábovky spočíva v dokonalej harmónii kvalitného kakaa, jemnej vanilkovej arómy a vláčneho cesta vďaka pridanému jogurtu. A čo by to bolo za čokoládovú bábovku bez poriadnej čokoládovej polevy? Tá naša je pripravená z mlieka, kakaa a horkej čokolády, a jej časť sa dokonca vsiakne priamo do ešte teplej bábovky pre extra šťavnatosť. Pripravte si šálku kávy alebo čaju a poďme spolu piecť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií/kusov: 1 bábovka (cca 12-16 kúskov, z formy priemeru 22-24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 5 ks vajec (veľkosť M)
- 1 štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g), alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml slnečnicového oleja (alebo iného rastlinného oleja neutrálnej chuti)
- 220 g bieleho smotanového jogurtu (min. 3% tuku, izbovej teploty)
- 45 g kvalitného kakaového prášku (napr. holandského typu, preosiateho)
- 16 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
Na čokoládovú polevu:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 30 g kvalitného kakaového prášku (preosiateho)
- 100 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50-60% obsahu kakaa, nasekanej na menšie kúsky)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru si predhrejte na 175°C (teplovzdušnú na 155-160°C). Bábovkovú formu (s priemerom cca 22-24 cm) dôkladne vymastite maslom a vysypte hrubou múkou, strúhankou alebo jemným kokosom.
- Vo väčšej mise vyšľahajte celých 5 vajec so štipkou soli, vanilkovým cukrom (8 g) a krupicovým cukrom (250 g) do bledej a nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 3-5 minút, aby zmes zväčšila svoj objem.
- Do vaječnej peny postupne tenkým prúdom za stáleho miešania (na nízkych otáčkach šľahača alebo ručne metličkou) prilievajte slnečnicový olej (200 ml). Následne rovnako opatrne primiešajte biely jogurt (220 g) izbovej teploty.
- Do zmesi preosejte kvalitný kakaový prášok (45 g). Dôležité: Preosiatie kakaa zabráni vzniku hrudiek v ceste. Všetko dôkladne, ale jemne premiešajte stierkou alebo metličkou, kým sa ingrediencie nespoja a cesto nie je homogénne.
- V inej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (250 g) s kypriacim práškom do pečiva (16 g). Túto suchú zmes potom na dvakrát alebo natrikrát opatrne vmiešajte stierkou do kakaovej hmoty. Miešajte len zľahka, kým sa suché ingrediencie nezapracujú – cesto neprešľahajte, aby zostalo nadýchané.
Pečenie bábovky:
- Hotové cesto nalejte do pripravenej bábovkovej formy a povrch jemne uhlaďte.
- Formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45–50 minút. Či je bábovka upečená, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do najhrubšej časti cesta by mala vyjsť čistá, bez nalepeného cesta. Ak je na špajdli ešte trochu surového cesta, pečte ďalších pár minút a test zopakujte.
- Upečenú bábovku nechajte po vybratí z rúry chladnúť vo forme približne 10-15 minút. Poznámka: Bábovku z formy zatiaľ nevyberajte úplne, časť polevy sa bude liať ešte do formy.
Príprava čokoládovej polevy a dokončenie:
- Kým bábovka čiastočne chladne, pripravte si čokoládovú polevu. V menšom hrnci zmiešajte metličkou plnotučné mlieko (300 ml) so slnečnicovým olejom (4 PL) a preosiatym kvalitným kakaovým práškom (30 g).
- Do zmesi pridajte na menšie kúsky nasekanú horkú čokoládu (100 g). Hrnec postavte na mierny plameň a za stáleho miešania zahrievajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva. Pozor, zmes by nemala vrieť, len sa prehriať natoľko, aby sa čokoláda rozpustila. Trvá to zvyčajne 1–2 minúty.
- Približne polovicu horúcej čokoládovej polevy rovnomerne nalejte na povrch bábovky, ktorá je stále vo forme. Nechajte polevu vsiaknuť a bábovku ďalej chladnúť vo forme približne 15 minút.
- Po 15 minútach opatrne vyklopte bábovku z formy na servírovací tanier alebo mriežku.
- Povrch vyklopenej bábovky polejte zvyškom pripravenej čokoládovej polevy. Nechajte polevu stiecť po bokoch a úplne vychladnúť a stuhnúť pri izbovej teplote, alebo pre urýchlenie v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem mať bábovku ešte vláčnejšiu a jemnejšiu, môžem časť bieleho smotanového jogurtu nahradiť kyslou smotanou (aspoň 16% tuku) alebo jemným roztlačeným tvarohom.
- Pre zaujímavejšiu textúru a chuť niekedy do cesta pridám aj za hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov, lieskovcov, alebo kúsky kvalitnej horkej čokolády. Výborné sú aj sušené višne či brusnice vopred namočené v rume.
- Pri príprave čokoládovej polevy dávam vždy pozor, aby sa čokoláda neprehriala, pretože by mohla zhorknúť alebo sa zraziť. Ak si nie som istá, radšej ju rozpúšťam pomalšie vo vodnom kúpeli.
- Hotovú vychladnutú bábovku môžem pred podávaním ešte dozdobiť čerstvým ovocím (napríklad malinami, jahodami alebo černicami), a pre slávnostnejší vzhľad niekedy pridám aj malý kopček čerstvo vyšľahanej šľahačky ku každému kúsku.
Táto čokoládová bábovka s vanilkou podľa osvedčeného receptu je skutočným pokladom. Jej jednoduchá príprava a fantastická chuť z nej robia ideálny dezert na každú príležitosť – či už k popoludňajšej káve, na rodinnú oslavu, alebo len tak pre radosť. Vyskúšajte a presvedčte sa, že lepšiu ste ešte nejedli!
Recept je inšpirovaný verziou z Ricette dolci, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.