Šišky s marmeládou sú klasikou, ktorá neodmysliteľne patrí k fašiangovému obdobiu, ale rovnako dobre potešia kedykoľvek počas roka, keď dostaneme chuť na niečo sladké, voňavé a nadýchané. Tento recept na neodolateľné domáce šišky je presne taký – cesto je vďaka pridanému rumu krásne vláčne, po usmažení sú šišky zlatisté s typickým bielym pásikom a vnútri sa ukrýva sladká marmeládová náplň. Pripravte si túto obľúbenú pochúťku a presvedčte sa, že domáce sú jednoducho najlepšie!
Hoci sa príprava kysnutého cesta môže zdať náročná, s týmto jednoduchým receptom to zvládne aj menej skúsený pekár. Dôležité je dodržať postup, nechať cesto dostatočne vykysnúť a smažiť šišky pri správnej teplote oleja. Výsledkom budú dokonalé šišky, ktoré sú ľahučké ako pierko a chutia naozaj božsky. Tak poďme na to, upečme si spolu túto sladkú radosť!
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane kysnutia): cca 1 hodina 45 minút – 2 hodiny
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
- Počet porcií: 8-10 šišiek
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kvások:
- 125 ml vlažného polotučného mlieka (cca 35-40°C)
- 20 g čerstvého droždia
- 1 balenie vanilkového cukru (8 g)
- 1/2 čajovej lyžičky hladkej múky
Na cesto:
- 2 ks vaječné žĺtky
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
- 30 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 30 g masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
- 2 polievkové lyžice rumu
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo, aby šišky plávali – cca 700 ml až 1 liter, podľa veľkosti hrnca)
Na náplň a dokončenie:
- Hustejšia marmeláda podľa chuti (napr. marhuľová, ríbezľová, jahodová) na plnenie
- Práškový cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava kvásku:
- Aktivácia droždia: Najprv si pripravte kvások. Vo väčšej miske alebo hrnčeku zmiešajte vlažné polotučné mlieko (125 ml) s nadrobeným čerstvým droždím (20 g), vanilkovým cukrom (1 balenie) a hladkou múkou (1/2 ČL). Všetky ingrediencie dôkladne miešajte metličkou, kým sa droždie a cukor úplne nerozpustia.
- Kysnutie kvásku: Misu s pripraveným kváskom prikryte čistou kuchynskou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste bez prievanu približne 15-20 minút. Počas tejto doby by mal kvások pekne napeniť a na jeho povrchu by sa mala vytvoriť hustá pena, tzv. čiapočka.
Príprava a kysnutie cesta:
- Miešanie suchých a tekutých ingrediencií: Potom v inej (väčšej) mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (250 g) s práškovým cukrom (30 g) a štipkou soli. K týmto suchým ingredienciám prilejte pripravený aktívny kvások. Pridajte vaječné žĺtky (2 ks), rozpustené a mierne vychladnuté maslo (30 g) a rum (2 PL).
- Miesenie cesta: Začnite spracovávať cesto – buď rukami na jemne pomúčenej pracovnej doske, alebo pomocou kuchynského robota vybaveného hákom na cesto. Mieste dôkladne, kým nevznikne hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa pekne odlepuje od stien misy a rúk. Proces miesenia by mal trvať približne 8-10 minút pri použití robota, alebo 10-15 minút pri ručnom miesení.
- Prvé kysnutie cesta: Vymiesené cesto vytvarujte do tvaru gule. Vložte ho do čistej misy, ktorú ste predtým zľahka potrely olejom (aby sa cesto neprilepilo). Misu prikryte čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a druhé kysnutie šišiek:
- Príprava cesta na tvarovanie: Vykysnuté cesto opatrne vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho premiesite rukami, aby ste z neho vytlačili prebytočný vzduch.
- Tvarovanie šišiek: Cesto rozdeľte na 8 až 10 približne rovnakých kúskov. Z každého kúska cesta vytvarujte hladkú guľku, ktorú potom dlaňou alebo valčekom zľahka stlačte na placku (šišku) s hrúbkou približne 1,5 až 2 cm a priemerom cca 6-7 cm.
- Druhé kysnutie na doske: Vytvarované šišky ukladajte na pomúčenú dosku alebo tácku, s dostatočnými rozostupmi medzi sebou. Prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 20-30 minút. Mali by pekne podrásť a byť viditeľne nadýchané.
Vyprážanie a dokončenie šišiek:
- Rozohriatie oleja: Vo väčšom, hlbšom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja. Výška oleja by mala byť aspoň 4-5 cm, aby v ňom mohli šišky voľne plávať a vytvoril sa im pekný biely pásik okolo stredu. Olej zohrejte na strednú teplotu (približne 170-175 °C). Olej by mal byť horúci, ale nemal by dymiť. Správnu teplotu môžete otestovať vhodením malého kúska cesta – malo by hneď začať syčať a pomaly vyplávať na povrch.
- Vyprážanie šišiek: Opatrne vkladajte vykysnuté šišky do horúceho oleja, vrchnou (hladšou) stranou nadol. Nevkladajte ich príliš veľa naraz (zvyčajne 2-3 kusy, podľa veľkosti hrnca), aby teplota oleja prudko neklesla. Smažte ich z každej strany dozlatista. Zvyčajne to trvá približne 2-3 minúty z každej strany (celkovo teda 4-6 minút na jednu dávku šišiek). Počas smaženia by mali šišky pekne napuchnúť a vytvoriť charakteristický biely pásik.
- Odkvapkanie tuku a posypanie cukrom: Usmažené šišky vyberajte dierovanou lyžicou alebo sitkom a nechajte ich dôkladne odkvapkať od prebytočného tuku na tanieri vystlanom papierovými kuchynskými utierkami. Ešte teplé (ale nie úplne horúce) šišky bohato posypte práškovým cukrom zo všetkých strán.
- Plnenie marmeládou: Keď šišky mierne vychladnú (aby sa s nimi dalo manipulovať a krém sa neroztekal), naplňte ich obľúbenou hustejšou marmeládou. Pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou dlhou plniacou špičkou vpichnite špičku z boku do šišky (môžete si vopred urobiť malý otvor špičkou noža alebo drevenou špajdľou) a vstreknite dovnútra primerané množstvo marmelády.
- Servírovanie: Naplnené a pocukrované šišky podávajte ideálne ešte v deň prípravy, kým sú najčerstvejšie a najchutnejšie.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte vláčnejšie cesto môžem pridať do cesta aj lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
- Namiesto klasického rumu môžem použiť aj tuzemský um alebo pre detskú verziu rumovú arómu, prípadne rum úplne vynechať (rum však pomáha, aby šišky menej nasiakli tukom).
- Pri vyprážaní je dôležité udržiavať konštantnú, nie príliš vysokú teplotu oleja. Ak je olej príliš horúci, šišky sa na povrchu rýchlo spália a vnútri zostanú surové. Ak je naopak príliš studený, nasiaknu veľa tuku.
- Okrem marmelády môžem šišky plniť aj nutellou, vanilkovým krémom alebo čokoládovou ganache. Experimentujte s chuťami!
S týmto receptom na neodolateľné šišky si pripravíte sladkú pochúťku, ktorá vonia domovom a chutí naozaj božsky!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.