Šišky s marmeládou sú klasikou, ktorá neodmysliteľne patrí k fašiangovému obdobiu, ale rovnako dobre potešia kedykoľvek počas roka. Tento recept na neodolateľné domáce šišky je vláčny, nadýchaný a plnený sladkou marmeládou.
Väčšia misa na cesto (alebo kuchynský robot s hákom)
Čistá kuchynská utierka alebo potravinárska fólia
Pracovná doska
Valček na cesto (voliteľné, na tvarovanie placiek)
Väčší, hlbší hrniec alebo fritéza
Dierovaná lyžica alebo sitko (na vyberanie šišiek)
Tanier vystlaný papierovými utierkami
Cukrárske vrecko s tenkou plniacou špičkou (na plnenie)
Zloženie
Na kvások:
125mlvlažného polotučného mlieka(cca 35-40°C)
20gčerstvého droždia
1balenievanilkového cukru(8 g)
1/2čajovej lyžičkyhladkej múky
Na cesto:
2ksvaječné žĺtky
250ghladkej múkypreosiatej
30gpráškového cukru
1štipkasoli
30gmaslarozpusteného a mierne vychladnutého
2polievkové lyžicerumu
Na vyprážanie:
Rastlinný olej na vyprážanie(dostatočné množstvo, aby šišky plávali)
Na náplň a dokončenie:
Hustejšia marmeláda podľa chuti(napr. marhuľová) na plnenie
Práškový cukor na posypanie(podľa chuti)
Pokyny
Príprava kvásku:
1. V miske/hrnčeku zmiešajte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, vanilkový cukor a 1/2 ČL hladkej múky. Miešajte do rozpustenia.
2. Prikryte utierkou, nechajte na teplom mieste kysnúť 15-20 minút do peny.
Príprava a kysnutie cesta:
3. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku (250g), práškový cukor a soľ. Pridajte kvások, žĺtky, rozpustené maslo a rum.
4. Mieste (ručne alebo robotom) cca 8-15 minút na hladké, pružné cesto.
5. Cesto vytvarujte do gule, vložte do vymastenej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu (do zdvojnásobenia objemu).
Tvarovanie a druhé kysnutie šišiek:
6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka premiesite.
7. Rozdeľte na 8-10 kúskov. Z každého vytvarujte guľku, potom placku (šišku) hrubú cca 1,5-2 cm.
8. Ukladajte na pomúčenú dosku/tácku (s rozostupmi). Prikryte utierkou, nechajte kysnúť ešte cca 20-30 minút.
Vyprážanie a dokončenie šišiek:
9. V hlbšom hrnci/fritéze rozohrejte dostatok oleja na strednú teplotu (cca 170-175°C).
10. Opatrne vkladajte šišky (nie veľa naraz). Smažte z každej strany dozlatista (cca 2-3 min z každej strany).
11. Usmažené šišky nechajte odkvapkať na papierových utierkach. Ešte teplé posypte práškovým cukrom.
12. Keď mierne vychladnú, naplňte ich marmeládou pomocou cukrárskeho vrecka s plniacou špičkou (vpichnite z boku).
13. Podávajte čerstvé.
Poznámky
1. Pre ešte vláčnejšie cesto môžem pridať do cesta aj lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.2. Namiesto klasického rumu môžem použiť aj tuzemský um alebo pre detskú verziu rumovú arómu, prípadne rum úplne vynechať (rum však pomáha, aby šišky menej nasiakli tukom).3. Pri vyprážaní je dôležité udržiavať konštantnú, nie príliš vysokú teplotu oleja. Ak je olej príliš horúci, šišky sa na povrchu rýchlo spália a vnútri zostanú surové. Ak je naopak príliš studený, nasiaknu veľa tuku.4. Okrem marmelády môžem šišky plniť aj nutellou, vanilkovým krémom alebo čokoládovou ganache. Experimentujte s chuťami!