Hľadáte recept na tie najlepšie pečené kuracie stehná, ktoré sú šťavnaté a plné chuti? Vyskúšajte túto verziu so sladkou chilli omáčkou a pečenou zeleninou. Je to fantastické jedlo z jedného plechu, ktoré chutí ako z ázijského bistra, no pripravíte ho jednoducho doma.
Celé kúzlo spočíva v lepkavej omáčke, ktorá počas pečenia skaramelizuje a dodá mäsu aj zelenine úžasnú chuť. S naším postupom budú zemiaky mäkké a mäso perfektne prepečené.
Ako upiecť najlepšie kuracie stehná so zeleninou?
Zemiaky a mrkvu predpečte v rúre asi 20 minút. Medzitým opečte na panvici ochutené kuracie stehná. Pridajte ich k zelenine, všetko polejte sladkou chilli omáčkou a dopečte spolu, kým nie je mäso hotové.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: cca 60 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu, Ázijská fúzia
Potrebujeme
- 6 kuracích stehien (horné alebo celé)
- 1 kg zemiakov
- 2 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja + 1 lyžica masla
Sladká chilli omáčka
- 100 ml sladkej chilli omáčky
- 30 ml sójovej omáčky
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice dijonskej horčice
- šťava z 1/2 citróna
Postup prípravy
Príprava a predpečenie zeleniny
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký, hlboký plech.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy alebo mesiačiky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska, cibuľu na mesiačiky.
- Všetku túto zeleninu dajte na plech, pridajte celé strúčiky cesnaku, polejte 2 lyžicami oleja, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
- Plech vložte do vyhriatej rúry a zeleninu predpečte 25 minút.
Príprava mäsa a omáčky
- Kým sa zelenina pečie, pripravte si mäso. Kuracie stehná osušte, osoľte, okoreňte a posypte sladkou paprikou a oreganom z oboch strán.
- Na veľkej panvici rozohrejte lyžicu masla s trochou oleja. Kuracie stehná zprudka opečte z oboch strán dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany). Cieľom je získať farbu, mäso sa dopečie v rúre.
- V miske zmiešajte všetky suroviny na omáčku: sladkú chilli omáčku, sójovú omáčku, med, horčicu a citrónovú šťavu.
Spoločné pečenie
- Po 25 minútach vyberte plech s predpečenou zeleninou z rúry.
- Na zeleninu poukladajte opečené kuracie stehná.
- Všetko rovnomerne polejte pripravenou sladkou chilli omáčkou.
- Vráťte plech do rúry (teplotu môžete znížiť na 180 °C) a pečte ďalších 30-40 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a prepečené a omáčka krásne lepkavá a skaramelizovaná. Počas pečenia môžete stehná párkrát poliať výpekom z plechu.
- Hotové jedlo posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantnosť môžete do omáčky pridať aj pár kvapiek sriracha omáčky alebo nasekanú chilli papričku.
- Ak chcete omáčku hustejšiu, na konci pečenia vyberte mäso a zeleninu a šťavu na plechu krátko zredukujte na sporáku.
- Namiesto petržlenovej vňate sa na záver skvele hodí aj čerstvý koriander.
Variácie
- Bravčová verzia: Recept funguje skvele aj s bravčovou krkovičkou nakrájanou na plátky.
- S batatmi: Namiesto klasických zemiakov použite sladké zemiaky (bataty) pre inú chuť.
- Bez prílohy: Ak držíte nízkosacharidovú diétu, jednoducho vynechajte zemiaky a pridajte viac inej zeleniny (brokolica, karfiol).
Toto jedlo z jedného plechu je plné chuti a zaručene sa stane obľúbeným obedom celej vašej rodiny. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Kulinarische Magie, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.