Hľadáte recept, ktorý zaručene prekvapí vašich hostí alebo rodinu svojou chuťou a šťavnatosťou? Tieto fantastické kuracie rolky plnené kôprovým maslom sú presne také. Sú jednoduchšou a ľahšou alternatívou ku klasickému Kyjevskému rezňu, no výsledok je absolútne TOP – jemné kuracie mäso a vnútri lahodné, aromatické bylinkovo-citrónové maslo.
Vyskúšajte tento recept na pečené (po opražení) šťavnaté kuracie rolky plnené kôprovým maslom. Ich príprava nie je zložitá a môžete si byť istí, že si na nich pochutnáte. Servírujte ich so smotanovou zemiakovou kašou pre dokonalý gastronomický zážitok.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ mrazenie masla cca 15 min)
- Čas tepelnej úpravy: cca 25-30 minút (opekanie + pečenie)
- Počet porcií: 2 porcie (2 väčšie alebo 4 menšie rolky)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Kôprové maslo (plnka):
- 120 g zmäknutého masla
- 1 zväzok čerstvého kôpru, najemno nasekaného
- Kôra z 1 bio citróna, najemno nastrúhaná
- Pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy (podľa chuti)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, prelisovaného
Kuracie rolky:
- 2 ks väčších kuracích pŕs (spolu cca 300-400 g), bez kože a kostí
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na obaľovanie (trojobal):
- cca 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- cca 100 ml smotany na varenie (10-12%)
- cca 100 g strúhanky (klasickej alebo panko pre extra chrumkavosť)
Na opekanie a pečenie:
- cca 25 g masla
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový)
Zemiaková kaša (príloha):
- 500 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- cca 100 ml smotany na varenie (10-12%, teplej)
- Soľ podľa chuti
- Voliteľné: kúsok masla (cca 20g) do kaše
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor (nasekaný) na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Potravinová fólia
- Tĺčik na mäso
- Panvica vhodná do rúry ALEBO panvica + menší pekáč/zapekacia misa
- Papier na pečenie (ak používate pekáč)
Postup prípravy
Príprava kôprového masla:
- V malej miske dôkladne zmiešajte zmäknuté maslo (120 g) s najemno nasekaným čerstvým kôprom, najemno nastrúhanou citrónovou kôrou, pár kvapkami citrónovej šťavy, prelisovaným cesnakom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Ochutené maslo preložte na kúsok potravinovej fólie a vytvarujte ho do tvaru úhľadného valčeka s priemerom cca 2-3 cm. Dobre ho zabaľte do fólie a konce zatočte.
- Vložte valček ochuteného masla do mrazničky aspoň na 15 minút (alebo do chladničky na dlhšie), aby dobre stuhlo a dalo sa krájať.

Príprava kuracích roliek:
- Kým maslo tuhne, pripravte si kuracie prsia. Každý kus pŕs pozdĺžne prekrojte na dva tenšie rezne (metóda “motýlik”), alebo ak sú prsia veľmi hrubé, rozrežte ich na 2-3 plátky. Získate tak 4 alebo viac tenších plátkov.
- Každý plátok mäsa položte medzi dva kusy potravinovej fólie a tĺčikom (hladkou stranou) ho jemne naklepte na rovnomernú hrúbku približne 0,5 cm. Dávajte pozor, aby ste mäso nepotrhali.
- Naklepané plátky mäsa z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Stuhnuté kôprové maslo vyberte z mrazničky, odbaľte z fólie a nakrájajte ho na toľko rovnakých dielov (valčekov alebo kociek), koľko máte pripravených plátkov mäsa (teda napr. na 4 časti).
- Na širší okraj každého kuracieho plátku položte jeden kúsok stuhnutého ochuteného masla.
- Opatrne a čo najpevnejšie zrolujte mäso okolo masla do tvaru rolky. Konce mäsa sa snažte zahnúť dovnútra, aby maslo počas pečenia čo najmenej vytekalo.
- Voliteľný krok pre lepší tvar: Každú naplnenú rolku môžete opäť pevne zabaliť do potravinovej fólie a dať na 10-15 minút do chladničky, aby si lepšie udržala tvar pred obaľovaním.
Obaľovanie a opekanie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si pekáč alebo zapekaciu misu (môžete ju vyložiť papierom na pečenie).
- Pripravte si tri plytké taniere alebo misky na obaľovanie (trojobal): Do prvého nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite vajce, prilejte smotanu na varenie (100 ml) a vidličkou dobre rozšľahajte. Do tretieho nasypte strúhanku.
- Kuracie rolky odbaľte z potravinovej fólie (ak ste ich balili). Postupne každú rolku obaľte najprv v múke, potom ju dôkladne ponorte do vaječno-smotanovej zmesi a nakoniec ju dobre obaľte v strúhanke. Strúhanku môžete jemne pritlačiť.
- Na väčšej panvici (ideálne takej, ktorá môže ísť aj do rúry) rozohrejte na stredne silnom ohni zmes masla (cca 25 g) a oleja (2-3 PL).
- Opatrne vkladajte obalené kuracie rolky do horúceho tuku. Opekajte ich sprudka zo všetkých strán dozlatista. Trvá to približne 4 minúty celkovo. Cieľom je vytvoriť chrumkavú kôrku, mäso sa dopečie v rúre.
Pečenie:
- Opečené rolky (ak ste neopekali v panvici vhodnej do rúry) preložte do pripraveného pekáča alebo zapekacej misy. Ak ste opekali v panvici vhodnej do rúry, nechajte ich v nej.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Mäso by malo byť úplne prepečené a šťavnaté.
Príprava zemiakovej kaše (počas pečenia):
- Kým sa rolky pečú, pripravte si prílohu. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a dajte variť do osolenej vriacej vody domäkka (cca 15-20 minút).
- Uvarené zemiaky sceďte, pridajte k nim teplú smotanu na varenie (100 ml), prípadne kúsok masla a soľ podľa chuti. Pomocou šťuchadla alebo mixéra vymiešajte na hladkú kašu.
Servírovanie:
- Upečené kuracie rolky vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť.
- Podávajte teplé, prekrojené napoly (aby bola vidieť náplň) alebo vcelku, spolu s pripravenou smotanovou zemiakovou kašou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Videorecept
Tipy
- Aby bola plnka naozaj chutná a dobre sa s ňou pracovalo, pripravím si ochutené kôprové maslo vopred a nechám ho stuhnúť v mrazničke aspoň 15 minút. Používam čerstvý kôpor, citrónovú kôru aj šťavu a prelisovaný cesnak.
- Kuracie prsia rozrežem na tenké plátky a jemne ich naklepem cez fóliu, aby boli rovnako hrubé. Na každý plát položím kúsok stuhnutého masla a pevne zrolujem. Aby rolka dobre držala tvar, môžem ju pred obaľovaním ešte zabalenú vo fólii dať na chvíľu do chladu.
- Nezabudnite rolku pred obaľovaním vybaliť z fólie! Obaľujem v klasickom trojobale, ale do vajíčka pridávam trochu smotany na varenie pre jemnejší obal. Rolky najprv sprudka opečiem na zmesi masla a oleja zo všetkých strán dozlatista.
- Potom ich už len dopečiem v rúre pri 180°C asi 20 minút. Vďaka tomu sa mäso nevysuší a maslová plnka zostane pekne vo vnútri (aj keď troška vždy môže vytiecť). Podávam ich so smotanovou zemiakovou kašou – je to fantastická kombinácia.

Tento recept na fantastické kuracie rolky plnené kôprovým maslom určite prekvapí a poteší. Je to TOP voľba, ak hľadáte niečo originálne, šťavnaté a lahodné.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Grillkov