Search

Recept, ktorý prekvapí: Fantastické kuracie rolky plnené kôprovým maslom (TOP)

kuracie rolky plnené kôprovým maslom
Kuracie rolky plnené kôprovým maslom

Obsah receptu

Hľadáte recept, ktorý zaručene prekvapí vašich hostí alebo rodinu svojou chuťou a šťavnatosťou? Tieto fantastické kuracie rolky plnené kôprovým maslom sú presne také. Sú jednoduchšou a ľahšou alternatívou ku klasickému Kyjevskému rezňu, no výsledok je absolútne TOP – jemné kuracie mäso a vnútri lahodné, aromatické bylinkovo-citrónové maslo.

Vyskúšajte tento recept na pečené (po opražení) šťavnaté kuracie rolky plnené kôprovým maslom. Ich príprava nie je zložitá a môžete si byť istí, že si na nich pochutnáte. Servírujte ich so smotanovou zemiakovou kašou pre dokonalý gastronomický zážitok.

  • Čas prípravy: cca 45 minút (+ mrazenie masla cca 15 min)
  • Čas tepelnej úpravy: cca 25-30 minút (opekanie + pečenie)
  • Počet porcií: 2 porcie (2 väčšie alebo 4 menšie rolky)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Kôprové maslo (plnka):

  • 120 g zmäknutého masla
  • 1 zväzok čerstvého kôpru, najemno nasekaného
  • Kôra z 1 bio citróna, najemno nastrúhaná
  • Pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisovaného

Kuracie rolky:

  • 2 ks väčších kuracích pŕs (spolu cca 300-400 g), bez kože a kostí
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na obaľovanie (trojobal):

  • cca 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • cca 100 ml smotany na varenie (10-12%)
  • cca 100 g strúhanky (klasickej alebo panko pre extra chrumkavosť)

Na opekanie a pečenie:

  • cca 25 g masla
  • cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový)

Zemiaková kaša (príloha):

  • 500 g zemiakov (varný typ B alebo C)
  • cca 100 ml smotany na varenie (10-12%, teplej)
  • Soľ podľa chuti
  • Voliteľné: kúsok masla (cca 20g) do kaše

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor (nasekaný) na ozdobu

Potrebujeme tiež:

  • Potravinová fólia
  • Tĺčik na mäso
  • Panvica vhodná do rúry ALEBO panvica + menší pekáč/zapekacia misa
  • Papier na pečenie (ak používate pekáč)

Postup prípravy

Príprava kôprového masla:

  1. V malej miske dôkladne zmiešajte zmäknuté maslo (120 g) s najemno nasekaným čerstvým kôprom, najemno nastrúhanou citrónovou kôrou, pár kvapkami citrónovej šťavy, prelisovaným cesnakom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  2. Ochutené maslo preložte na kúsok potravinovej fólie a vytvarujte ho do tvaru úhľadného valčeka s priemerom cca 2-3 cm. Dobre ho zabaľte do fólie a konce zatočte.
  3. Vložte valček ochuteného masla do mrazničky aspoň na 15 minút (alebo do chladničky na dlhšie), aby dobre stuhlo a dalo sa krájať.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Príprava kuracích roliek:

  1. Kým maslo tuhne, pripravte si kuracie prsia. Každý kus pŕs pozdĺžne prekrojte na dva tenšie rezne (metóda “motýlik”), alebo ak sú prsia veľmi hrubé, rozrežte ich na 2-3 plátky. Získate tak 4 alebo viac tenších plátkov.
  2. Každý plátok mäsa položte medzi dva kusy potravinovej fólie a tĺčikom (hladkou stranou) ho jemne naklepte na rovnomernú hrúbku približne 0,5 cm. Dávajte pozor, aby ste mäso nepotrhali.
  3. Naklepané plátky mäsa z oboch strán osoľte a okoreňte.
  4. Stuhnuté kôprové maslo vyberte z mrazničky, odbaľte z fólie a nakrájajte ho na toľko rovnakých dielov (valčekov alebo kociek), koľko máte pripravených plátkov mäsa (teda napr. na 4 časti).
  5. Na širší okraj každého kuracieho plátku položte jeden kúsok stuhnutého ochuteného masla.
  6. Opatrne a čo najpevnejšie zrolujte mäso okolo masla do tvaru rolky. Konce mäsa sa snažte zahnúť dovnútra, aby maslo počas pečenia čo najmenej vytekalo.
  7. Voliteľný krok pre lepší tvar: Každú naplnenú rolku môžete opäť pevne zabaliť do potravinovej fólie a dať na 10-15 minút do chladničky, aby si lepšie udržala tvar pred obaľovaním.

Obaľovanie a opekanie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si pekáč alebo zapekaciu misu (môžete ju vyložiť papierom na pečenie).
  2. Pripravte si tri plytké taniere alebo misky na obaľovanie (trojobal): Do prvého nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite vajce, prilejte smotanu na varenie (100 ml) a vidličkou dobre rozšľahajte. Do tretieho nasypte strúhanku.
  3. Kuracie rolky odbaľte z potravinovej fólie (ak ste ich balili). Postupne každú rolku obaľte najprv v múke, potom ju dôkladne ponorte do vaječno-smotanovej zmesi a nakoniec ju dobre obaľte v strúhanke. Strúhanku môžete jemne pritlačiť.
  4. Na väčšej panvici (ideálne takej, ktorá môže ísť aj do rúry) rozohrejte na stredne silnom ohni zmes masla (cca 25 g) a oleja (2-3 PL).
  5. Opatrne vkladajte obalené kuracie rolky do horúceho tuku. Opekajte ich sprudka zo všetkých strán dozlatista. Trvá to približne 4 minúty celkovo. Cieľom je vytvoriť chrumkavú kôrku, mäso sa dopečie v rúre.

Pečenie:

  1. Opečené rolky (ak ste neopekali v panvici vhodnej do rúry) preložte do pripraveného pekáča alebo zapekacej misy. Ak ste opekali v panvici vhodnej do rúry, nechajte ich v nej.
  2. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Mäso by malo byť úplne prepečené a šťavnaté.

Príprava zemiakovej kaše (počas pečenia):

  1. Kým sa rolky pečú, pripravte si prílohu. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a dajte variť do osolenej vriacej vody domäkka (cca 15-20 minút).
  2. Uvarené zemiaky sceďte, pridajte k nim teplú smotanu na varenie (100 ml), prípadne kúsok masla a soľ podľa chuti. Pomocou šťuchadla alebo mixéra vymiešajte na hladkú kašu.

Servírovanie:

  1. Upečené kuracie rolky vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť.
  2. Podávajte teplé, prekrojené napoly (aby bola vidieť náplň) alebo vcelku, spolu s pripravenou smotanovou zemiakovou kašou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bola plnka naozaj chutná a dobre sa s ňou pracovalo, pripravím si ochutené kôprové maslo vopred a nechám ho stuhnúť v mrazničke aspoň 15 minút. Používam čerstvý kôpor, citrónovú kôru aj šťavu a prelisovaný cesnak.
  2. Kuracie prsia rozrežem na tenké plátky a jemne ich naklepem cez fóliu, aby boli rovnako hrubé. Na každý plát položím kúsok stuhnutého masla a pevne zrolujem. Aby rolka dobre držala tvar, môžem ju pred obaľovaním ešte zabalenú vo fólii dať na chvíľu do chladu.
  3. Nezabudnite rolku pred obaľovaním vybaliť z fólie! Obaľujem v klasickom trojobale, ale do vajíčka pridávam trochu smotany na varenie pre jemnejší obal. Rolky najprv sprudka opečiem na zmesi masla a oleja zo všetkých strán dozlatista.
  4. Potom ich už len dopečiem v rúre pri 180°C asi 20 minút. Vďaka tomu sa mäso nevysuší a maslová plnka zostane pekne vo vnútri (aj keď troška vždy môže vytiecť). Podávam ich so smotanovou zemiakovou kašou – je to fantastická kombinácia.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Tento recept na fantastické kuracie rolky plnené kôprovým maslom určite prekvapí a poteší. Je to TOP voľba, ak hľadáte niečo originálne, šťavnaté a lahodné.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Grillkov

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty