Gulášovú polievku milujem na tisíc spôsobov, ale táto rakúska verzia ma úplne dostala. Možno vás prekvapí spojenie hovädzieho mäsa a kôpru, ale verte mi, je to absolútne fantastické. Kôpor dodá polievke nečakanú sviežosť a ľahkosť, ktorá dokonale vyváži bohatú chuť mäsa a papriky.
Základom je poctivé, pomaly dusené mäso, ktoré sa na konci samo rozpadá na jazyku. Je to sýta a hustá polievka, ktorá hravo nahradí hlavné jedlo a zaručene zahreje. Poďte si so mnou uvariť túto tradičnú dobrotu s netradičným koncom.
Ako sa varí gulášová polievka?
Na oleji orestujte cibuľu a mrkvu, pridajte na kocky nakrájané hovädzie mäso a opečte ho. Zaprášte paprikou, podlejte vodou a pomaly duste domäkka. Pridajte zemiaky, koreniny a dovarte. Na záver dochuťte pretlakom a čerstvým kôprom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 1,5 – 2 hodiny
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 335 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
- 370 g hovädzieho mäsa (ideálne glejovka/močing)
- 800 g zemiakov
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 PL bravčovej masti alebo rastlinného oleja
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1 PL čerstvého nasekaného kôpru
- 1 ČL sušenej majoránky
- ½ ČL sušeného cesnaku
- 2 guľôčky celého čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- vriaca voda alebo vývar na podlievanie
Postup prípravy
Príprava základu
- Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a ošúpané zemiaky na kocky. Mäso nakrájajte na kocky s veľkosťou asi 2×2 cm.
- Vo väčšom hrnci rozpáľte masť alebo olej. Pridajte cibuľu s mrkvou a restujte ich 2–3 minúty, kým cibuľa nezesklovatie.
- K zelenine pridajte kocky hovädzieho mäsa. Za občasného miešania ho opekajte zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí farbu (asi 5 minút).
Dusenie a varenie
- Stiahnite plameň na minimum. Mäsový základ poprášte mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým korením. Rýchlo premiešajte, aby paprika nezhorkla.
- Ihneď zalejte vriacou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
- Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni pomaly duste 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je mäso takmer mäkké.
- Potom do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a soľ. Prilejte toľko vriacej vody, aby bolo všetko opäť ponorené.
- Pridajte celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, majoránku a sušený cesnak.
- Priveďte do varu a varte ďalších 15–20 minút, kým nie sú mäkké aj zemiaky.
Dokončenie
- Keď je všetko mäkké, do polievky vmiešajte paradajkový pretlak a nasekaný čerstvý kôpor.
- Všetko spolu povarte ešte 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Ochutnajte a podľa potreby ešte dosoľte alebo dokoreňte. Pred podávaním môžete vybrať guľôčky korenia a bobkový list.
- Podávajte horúcu, samotnú alebo s krajcom čerstvého chleba.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Najlepšie mäso na guláš je hovädzia glejovka (močing) alebo kližka. Tieto mäsá obsahujú kolagén, ktorý sa dlhým varením rozpustí a polievku prirodzene zahustí.
- Ak nemáte čerstvý kôpor, môžete použiť aj lyžičku sušeného, ale pridajte ho do polievky skôr, spolu s ostatnými sušenými koreninami.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj jednu nadrobno nasekanú chilli papričku.
- Zahustená verzia: Ak máte radi ešte hustejšiu polievku, môžete ju na záver zahustiť malou zápražkou alebo do nej nastrúhať jeden surový zemiak a povariť.
Záver
Výsledkom je hustá, voňavá a sýta polievka s prekvapivo sviežou chuťou, ktorá vás zaručene postaví na nohy. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.