Search

Rakúska gulášová polievka: Vyskúšajte ju netradične s kôprom

gulášová polievka
gulášová polievka

Obsah receptu

Publikované: 6. septembra 2025, 07:30

Gulášovú polievku milujem na tisíc spôsobov, ale táto rakúska verzia ma úplne dostala. Možno vás prekvapí spojenie hovädzieho mäsa a kôpru, ale verte mi, je to absolútne fantastické. Kôpor dodá polievke nečakanú sviežosť a ľahkosť, ktorá dokonale vyváži bohatú chuť mäsa a papriky.

Základom je poctivé, pomaly dusené mäso, ktoré sa na konci samo rozpadá na jazyku. Je to sýta a hustá polievka, ktorá hravo nahradí hlavné jedlo a zaručene zahreje. Poďte si so mnou uvariť túto tradičnú dobrotu s netradičným koncom.

Ako sa varí gulášová polievka?

Na oleji orestujte cibuľu a mrkvu, pridajte na kocky nakrájané hovädzie mäso a opečte ho. Zaprášte paprikou, podlejte vodou a pomaly duste domäkka. Pridajte zemiaky, koreniny a dovarte. Na záver dochuťte pretlakom a čerstvým kôprom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 1,5 – 2 hodiny
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 335 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

  • 370 g hovädzieho mäsa (ideálne glejovka/močing)
  • 800 g zemiakov
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 PL bravčovej masti alebo rastlinného oleja
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1 PL čerstvého nasekaného kôpru
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • 2 guľôčky celého čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • vriaca voda alebo vývar na podlievanie

Postup prípravy

Príprava základu

  1. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a ošúpané zemiaky na kocky. Mäso nakrájajte na kocky s veľkosťou asi 2×2 cm.
  2. Vo väčšom hrnci rozpáľte masť alebo olej. Pridajte cibuľu s mrkvou a restujte ich 2–3 minúty, kým cibuľa nezesklovatie.
  3. K zelenine pridajte kocky hovädzieho mäsa. Za občasného miešania ho opekajte zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí farbu (asi 5 minút).

Dusenie a varenie

  1. Stiahnite plameň na minimum. Mäsový základ poprášte mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým korením. Rýchlo premiešajte, aby paprika nezhorkla.
  2. Ihneď zalejte vriacou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
  3. Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni pomaly duste 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je mäso takmer mäkké.
  4. Potom do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a soľ. Prilejte toľko vriacej vody, aby bolo všetko opäť ponorené.
  5. Pridajte celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, majoránku a sušený cesnak.
  6. Priveďte do varu a varte ďalších 15–20 minút, kým nie sú mäkké aj zemiaky.

Dokončenie

  1. Keď je všetko mäkké, do polievky vmiešajte paradajkový pretlak a nasekaný čerstvý kôpor.
  2. Všetko spolu povarte ešte 5 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Ochutnajte a podľa potreby ešte dosoľte alebo dokoreňte. Pred podávaním môžete vybrať guľôčky korenia a bobkový list.
  4. Podávajte horúcu, samotnú alebo s krajcom čerstvého chleba.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Najlepšie mäso na guláš je hovädzia glejovka (močing) alebo kližka. Tieto mäsá obsahujú kolagén, ktorý sa dlhým varením rozpustí a polievku prirodzene zahustí.
  2. Ak nemáte čerstvý kôpor, môžete použiť aj lyžičku sušeného, ale pridajte ho do polievky skôr, spolu s ostatnými sušenými koreninami.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj jednu nadrobno nasekanú chilli papričku.
  • Zahustená verzia: Ak máte radi ešte hustejšiu polievku, môžete ju na záver zahustiť malou zápražkou alebo do nej nastrúhať jeden surový zemiak a povariť.

Záver

Výsledkom je hustá, voňavá a sýta polievka s prekvapivo sviežou chuťou, ktorá vás zaručene postaví na nohy. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty