Gulášovú polievku milujem na tisíc spôsobov, ale táto rakúska verzia ma úplne dostala. Možno vás prekvapí spojenie hovädzieho mäsa a kôpru, ale verte mi, je to absolútne fantastické. Kôpor dodá polievke nečakanú sviežosť a ľahkosť.
1. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a ošúpané zemiaky na kocky. Mäso nakrájajte na kocky s veľkosťou asi 2x2 cm.
2. Vo väčšom hrnci rozpáľte masť alebo olej. Pridajte cibuľu s mrkvou a restujte ich 2–3 minúty.
3. K zelenine pridajte kocky hovädzieho mäsa. Opekajte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne (asi 5 minút).
Dusenie a varenie
4. Stiahnite plameň na minimum. Mäsový základ poprášte mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým korením. Rýchlo premiešajte.
5. Ihneď zalejte vriacou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
6. Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni pomaly duste 1 až 1,5 hodiny, kým nie je mäso takmer mäkké.
7. Potom do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a soľ. Prilejte toľko vriacej vody, aby bolo všetko opäť ponorené.
8. Pridajte celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, majoránku a sušený cesnak.
9. Priveďte do varu a varte ďalších 15–20 minút, kým nie sú mäkké aj zemiaky.
Dokončenie
10. Keď je všetko mäkké, do polievky vmiešajte paradajkový pretlak a nasekaný čerstvý kôpor.
11. Všetko spolu povarte ešte 5 minút, aby sa chute prepojili.
12. Ochutnajte a podľa potreby ešte dosoľte alebo dokoreňte. Pred podávaním môžete vybrať guľôčky korenia a bobkový list.
13. Podávajte horúcu, samotnú alebo s krajcom čerstvého chleba.
Poznámky
1. Najlepšie mäso na guláš je hovädzia glejovka (močing) alebo kližka. Tieto mäsá obsahujú kolagén, ktorý sa dlhým varením rozpustí a polievku prirodzene zahustí.2. Ak nemáte čerstvý kôpor, môžete použiť aj lyžičku sušeného, ale pridajte ho do polievky skôr, spolu s ostatnými sušenými koreninami.