Pripravte si lahodný dezert, ktorý vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži. Mätové rezy sú skvelou voľbou, ak túžite po niečom sladkom a zároveň chcete zažiť pocit sviežosti. Tento jednoduchý recept od pani Vierky z youtube LiViera Desserts zvládne aj začiatočník v kuchyni.
Mätové rezy sa skladajú z dvoch druhov piškót – kakaovej a zelenej, ktoré sú prepojené lahodným mätovým krémom. Dezert je poliatý čokoládovou polevou, vďaka ktorej získava nielen skvelý vzhľad, ale aj nezameniteľnú chuť. Vyskúšajte tento recept a potešte svoje chuťové bunky.
Mätové rezy
Ingrediencie:
Kakaová piškóta:
- 6 vaječných bielkov
- 7 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 3 kopcovité lyžice hladkej múky
- 3 kopcovité lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 100 ml slnečnicového oleja
- Veľkosť pekáča: 25,5 x 38,5 cm
Zelená piškóta:
- 6 vaječných bielkov
- Štipka soli
- 6 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 3 kopcovité lyžice hladkej múky
- 3 kopcovité lyžice polohrubej múky
- 6 lyžíc slnečnicového oleja
- Zelená, gélová, potravinárska farba
Čajový sirup:
- 120 ml mätového čaju
- 1 lyžica cukru
- 30 ml mätového likéru
Mätový sirup:
- 200 ml vody
- 2 lyžice cukru
- 70 ml mätového likéru (podľa chuti)
- 2 lyžičky mätovej pasty (podľa chuti)
Mätový krém:
- 250 ml mlieka
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 40 g pudingového prášku Zlatý klas
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 50 ml mätového likéru
- 150 g masla
Čokoládová poleva:
- 140 g horkej čokolády Callebaut (54 %)
- 40 g kokosového oleja
Marhuľový džem
Postup prípravy:
- Začnite s prípravou kakaovej piškóty: Vaječné bielky šľahajte do peny, postupne pridávajte cukor a žĺtky. Pridajte múku, kakao a olej. Cesto vylejte do vymasteného pekáča s rozmermi 25×38 cm a pečieme v predhriatej rúre na 180°C /18 – 20 minút.
- Podobne pripravte zelenú piškótu, pridajte zelenú farbu a vanilkový cukor.
- Pripravte mätový krém zmiešaním mlieka, cukru, pudingového prášku a vanilkového cukru. Uvarte hustú kašu a pridajte mätový likér. Vychladnutý puding zmiešajte s maslom.
- Piškóty prekrojte na polovicu a navlhčite čajovým a mätovým sirupom.
- Na jednu polovicu kakaovej piškóty naneste marhuľový džem a vrstvu krému. Položte na ňu navlhčenú zelenú piškótu a proces zopakujte.
- Vrch koláča potrite krémom, prikryte papierom na pečenie a nechajte do druhého dňa stuhnúť v chladničke.
- Pripravte čokoládovú polevu roztopením čokolády a kokosového oleja. Nechajte vychladnúť na 29°C a polejte ňou koláč.
- Hotový dezert nechajte stuhnúť v chladničke a následne ho nakrájajte na rezy.
Mätové rezy – Video recept:
Mätové rezy sú skvelým spôsobom, ako potešiť vaše chuťové bunky. Ich príprava môže byť zábavná a výsledok je vždy odmenou – dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj vizuálne pôsobivý.
Súvisiace články:
Nepečené orieškové rezy s bielou čokoládou: Sú jednoduché a u nás doma nemajú konkurenciu!
Skvelé „MARYŠA“ rezy: Majú príjemnú vôňu, sú extrémne šťavnaté a jemne kyselkavé!
Úžasné veľkonočné krémové rezy bez múky: Veľmi jednoduché a veľmi dobré!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts