Search

Potrebujete rýchly dezert, ktorý ohúri? Tieto čoko-pomarančové kocky sú odpoveďou

Čokoládové sušienkové kocky
Čokoládové sušienkové kocky

Obsah receptu

Publikované: 9. septembra 2025, 04:30

Poznáte tie situácie, keď potrebujete bleskovo pripraviť dezert, ktorý vyzerá, akoby ste strávili v kuchyni pol dňa? Presne pre tieto chvíle mám v zálohe tento recept. Tieto nepečené kocky sú spojením intenzívnej čokoládovej chuti, sviežej pomarančovej kôry a chrumkavých sušienok. A to najlepšie? Všetko je hotové bez pečenia a za pár minút.

Zabudnite na komplikované postupy. Kúzlo tohto zákusku je v jednoduchej príprave a luxusnej zrkadlovej poleve, ktorá mu dodáva profesionálny vzhľad. Ukážem vám presný postup, ako na to, aby bol výsledok vždy dokonalý a poleva krásne hladká. Týmto dezertom zaručene ohúrite každú návštevu.

Ako urobiť rýchle nepečené čokoládové kocky?

Základom je zmes rozdrvených sušienok spojená s maslovým čokoládovo-pomarančovým sirupom, ktorú utlačíte do formy. Na stuhnutý základ potom nalejete lesklú čokoládovú polevu so želatínou. Všetko necháte v chladničke poriadne stuhnúť a až potom krájate.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas chladenia: min. 3-4 hodiny
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 16 kociek)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kocka
  • Trend: Bez pečenia / Rýchly dezert

Potrebujeme

Na sušienkový základ

  • 400 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre)
  • 200 ml mlieka
  • 120 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 30 g kvalitného kakaa
  • kôra z 1 bio pomaranča

Na zrkadlovú polevu

  • 10 g práškovej želatíny
  • 160 ml vody (100 ml + 60 ml)
  • 190 g kryštálového cukru
  • 60 g kvalitného kakaa
  • 60 ml mlieka
  • 25 g horkej čokolády (aspoň 50 %)

Postup prípravy

Príprava základu

  1. Pripravte si štvorcovú formu (cca 20×20 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie tak, aby presahoval cez okraje – dezert sa vám bude ľahšie vyberať.
  2. Sušienky nalámte na menšie kúsky do veľkej misy. Nemixujte ich na prach, je skvelé, keď v reze ostanú viditeľné kúsky.
  3. V menšom hrnci zmiešajte mlieko, cukor a kakao. Za stáleho miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
  4. Pridajte maslo a čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí a zmes sa nespojí.
  5. Horúcou čokoládovou zmesou zalejte nalámané sušienky. Pridajte strúhaný kokos a všetko dôkladne premiešajte.
  6. Hmotu rovnomerne utlačte na dno pripravenej formy. Pomôžte si lyžicou alebo dnom pohára.
  7. Formu vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby základ poriadne stuhol.

Príprava polevy a dokončenie

  1. Pripravte si polevu. Želatínu v miske zalejte 60 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
  2. V hrnci zmiešajte cukor, kakao, mlieko a zvyšných 100 ml vody. Za stáleho miešania priveďte do varu.
  3. Hrniec odstavte z ohňa. Ihneď do horúcej zmesi vmiešajte nalámanú čokoládu a napučanú želatínu.
  4. Miešajte, kým sa všetko úplne nerozpustí. Teraz dôležitý krok: Polevu preceďte cez jemné sitko, aby bola dokonale hladká.
  5. Vyberte stuhnutý sušienkový základ z chladničky. Vlažnú (nie horúcu!) polevu naň rovnomerne nalejte.
  6. Celý dezert vložte späť do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 2–3 hodiny, kým poleva úplne nestuhne.
  7. Až potom dezert pomocou papiera na pečenie vyberte z formy a ostrým nožom nakrájajte na úhľadné kocky.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Polevu vždy preceďte. Aj keď sa vám zdá hladká, malé nerozpustené kúsky kakaa alebo želatíny by pokazili dokonalý zrkadlový lesk. Je to krok, ktorý sa naozaj oplatí.
  2. Krájajte až po úplnom stuhnutí. Pre krásne čisté rezy ponorte nôž pred každým zakrojením do horúcej vody a utrite ho dosucha. Poleva sa tak nebude lámať a kocky budú vyzerať ako z cukrárne.

Jednoduché variácie

  • Namiesto kokosu môžete do základu pridať nasekané vlašské orechy alebo mandle pre extra chrumkavosť.
  • Pre verziu bez alkoholu je tento recept ideálny. Ak by ste však chceli dospelácku verziu, pridajte do čokoládového sirupu na základ lyžicu pomarančového likéru Cointreau.

Záver

Výsledkom sú elegantné a chuťovo výrazné kocky, ktoré sú dokonalým spojením čokolády a pomaranča. Podávajte ich dobre vychladené ku káve a sledujte, ako rýchlo zmiznú z taniera.

Recept vychádza z verzie od Süße Versuchung, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty